Hyppää sisältöön

Yyterin kävijä halutaan saada palaamaan aina uudestaan – nyt kehitetään kulkua ja pysäköintiä, ensi vuonna suunnitelmissa tapahtuma-alue

Yyterin uusi erityisasiantuntija tietää, että moni ensikävijä yllättyy ja vaikuttuu alueen ainutlaatuisuudesta. Hän haluaa, että Yyteri on paremmin saavutettavissa niin porilaisille kuin turisteille.

Kaksi naista istuu pyyhkeillä Yyterin hiekkarannalla.
Yyterin kävijämäärät ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi. Viime vuonna Yyterissä vieraili pelkästään heinäkuun aikana 180 000 henkilöä. Belda Simonen ja Tuuli Pelkonen viettivät aikaa rannalla kesäkuussa 2021. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Jenni Joensuu,
Tapio Termonen

Yyterissä on tänä kesänä luvassa aktiivisin toimintakausi koskaan, kerrotaan Porin kaupungilta.

Kaupunki järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden Yyterin kehittämisestä.

Kevään aikana on keskitytty alueen saavutettavuuteen sekä kulkuväylien, pyöräilyreittien ja parkkipaikkojen lisäämiseen. Kaanaasta Yyterin hotellille rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä, joka valmistuu kesäksi. Sipintielle hotellin läheisyyteen on myös lisätty uusia parkkipaikkoja.

Yyterissä satsataan siis lähitulevaisuudessa voimakkaasti alueen infran kehittämiseen.

– Infra on vähän sellainen, että jos se on kunnossa, niin kukaan ei huomaa sitä. Jos ei ole, niin palautetta alkaa tulla, kertoo Yyterin erityisasiantuntija Tove Vesterbacka.

Vesterbacka on aloittanut Yyterin kehittäjänä hiljattain. Hän on alkuperäinen porilainen, mutta ollut viimeiset parikymmentä vuotta töissä Helsingissä kulttuuri- ja vapaa-ajan tehtävissä. Paluumuuttaja uskoo, että muualla olosta on Yyteriä kehittäessä hyötyä.

– Näen Yyterin eri tavalla, kun olen ollut pitkään muualla. Pidän sitä etuna, sillä vaikka minulla on lapsuudesta asti ollut suhde Yyteriin, näen sen myös ulkopaikkakuntalaisen silmin.

Yyterin erityisasiantuntija Tove Vesterbacka.
Tove Vesterbackan mielestä Yyterin ydin ovat sen mäntymaisema ja hiekkadyynit. Työ Yyterin kehittäjänä oli liian herkullinen, että siihen olisi voinut olla tarttumatta, Helsingissä työuransa tehnyt porilainen kertoo. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Kulkeminen mahdollisimman helpoksi

Helteisenä päivänä pysäköityjen autojen jonot ovat Yyterissä tuttu näky.

Tällä hetkellä tehdäänkin rantakävijöille uusia parkkipaikkoja, jotka ovat käytössä tulevana kesänä.

Uusien parkkipaikkojen lisäksi pysäköintipulaa helpottaa kesällä kulkeva maksuton Yyteri-bussi, joka ajaa keskustan ja Yyterin väliä juhannuksen jälkeen viiden viikon ajan. Oma auto on siis helpompi jättää keskustaan.

– Tavoitteena on, että Yyteriin pääsee mahdollisimman sujuvasti ja helposti. Parkkipaikkoja tehdään paraikaa lisää, niitä tulee noin sadalle autolle, Tove Vesterbacka kertoo.

Lähitulevaisuuden painopisteet ovat kulkureiteissä, pysäköinnissä ja saavutettavuudessa. Infraa aiotaan kehittää ja ylläpitää aina wc-tiloista parkkipaikkoihin, luontoa suojellen.

– Ihmisiä halutaan ohjata kulkemaan Yyterin herkkien dyynien kannalta parasta reittiä.

Myös pyöräilyreittejä parannetaan. Porin kaupunki toteuttaa Yyteriin kuluvan vuoden aikana kaksi uutta maastopyöräilyreittiä. Toinen reiteistä pyritään saamaan auki kesäkaudella ja toinen reitti talveksi.

– Ajatuksena on, että toinen reitti olisi talvellakin käytettävissä. Uudet reitit ovat helppoja maastopyöräilyreittejä, joita pystyy käyttämään vähemmänkin pyöräillyt, Vesterbacka sanoo.

Kesäkauden jälkeen aloitetaan myös uuden inforakennuksen rakentaminen. Nykyinen punainen tupa puretaan ja sen tilalle tulee rakennus, joka toimii jatkossa tietynlaisena keskipisteenä.

– Tämä on turistin näkökulmasta tärkeä: yksi paikka, josta selviää kaikki tarpeellinen. Uusi rakennus toimii esimerkiksi retkien aloituspaikkana ja matkailuneuvontana. Tarkempi sisältösuunnittelu on vielä alkamassa, Vesterbacka sanoo.

Inforakennus on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2023 syksyllä.

Hotellijohtaja: Ihmisiä kiinnostaa kokonaisvaltainen Yyteri-kokemus

Yyterin virkistyshotellin johtaja Janne Larisuo kertoo, että hotellin toimintoja halutaan kehittää siihen suuntaan, että tarjolla olisi asiakkaille kokonaisvaltainen kokemus Yyteristä, ei pelkkä hotelliyöpyminen.

– Tiedämme olevamme keskellä Yyteriä ja palveluiden kehittäminen on yhteispeliä. Kuljemme käsi kädessä rannan toimintojen kanssa.

Koronan aikana kiinnostus kotimaan matkailua kohtaan on lisääntynyt ympäri Suomen, myös Yyterissä. Hotellilla onkin takanaan erittäin hyviä kesiä. Tilannetta halutaan käyttää hyväksi edelleen.

Sääriski on aina olemassa, kun kesäpalveluita Suomessa suunnitellaan, ja tämä on tiedossa myös Yyterissä.

– Pyrimme antamaan ihmisille sellaisen mahdollisuuden, että säästä riippumatta lomia varataan riskittömästi. Eli palveluita on oltava saatavilla säästä huolimatta, Larisuo selittää.

Yyterin hotellijohtaja Janne Larisuo.
Päätös hotellin parkkipaikkojen muuttamisesta maksullisiksi ei syntynyt sormia napsauttamalla, kertoo hotellijohtaja Janne Larisuo. Hän on tyytyväinen Porin kaupungin kanssa tehtyyn yhteistyöhön ja siihen, että myös maksuttomia parkkipaikkoja tulee lisää. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Ikuinen puheenaihe: Yyterin pysäköinti

Viime viikolla kerrottiin, että varsinainen hotellin pysäköintialue muuttuu maksulliseksi.

Hotellin parkkialue on ollut rantakävijöiden suosiossa aiempina vuosina, minkä takia hotellin asiakkaat ovat etenkin helteisinä aikoina joutuneet jättämään autonsa jopa parin kilometrin päähän.

Janne Larisuo tietää, että Yyterin pysäköinti on aihe, joka saa porilaiset keskustelemaan. Päätös parkkipaikkojen muuttamisesta maksulliseksi ei syntynyt sormia napsauttamalla. Uudistustyötä on tässäkin tehty Porin kaupungin kanssa yhteistyössä.

– Pystymme päätöksen ansiosta ottamaan hotellin asiakkaita keskiöön. Ja onneksi kaupunki tekee lisää maksuttomia parkkipaikkoja tähän lähelle.

Horisontissa tapahtuma-alue

Tove Vesterbackalla on paljon suunnitelmia Yyterin kehittämiseksi.

Kaikkia ei laiteta toteen vielä tänä kesänä. Yksi horisontissa siintävä ajatus on erillinen tapahtuma-alue, jolla halutaan helpottaa Yyterissä järjestettävien tapahtumien toteutusta.

Suunnitelmissa on punaisen tuvan ja rannan väliin tuleva alue, jossa voisi järjestää maksimissaan 4 000 hengen tapahtumia. Toteutuakseen suunnitelma vaatii vielä monen asian miettimistä.

– Haluamme mahdollistaa Yyteriin sopivien tapahtumien sujuvan järjestämisen. Tapahtuma-alueen olisi tarkoitus tulla ensi vuonna käyttöön. Tärkeintä on, että ihmiset pystyvät nauttimaan tapahtumista niin, ettei Yyterin ainutlaatuinen luonto kärsi.

Yyteri-kyltti Yyterissä.
Taustalla näkyvän punaisen tuvan tilalle tulee uusi inforakennus. Sen rakentaminen alkaa syksyllä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Korona-aikaan mahtuu kaksi kesää, jotka ovat lisänneet kotimaan matkailua ja tuoneet Yyteriin uusia kävijöitä. Nyt julkaistuilla kehitystoimilla halutaan myös muuttaa tätä: ihmisiä ei haluta vain käymään, vaan jäämään ja tulemaan uudestaan – siis pitämään Yyteriä varteenotettavana kohteena aina lomia suunniteltaessa.

– Monen ensikävijän reaktio on sama: he ovat yllättyneitä ja vaikuttuneita, että tällainenkö tämä todellisuudessa on. Ja täytyy käsi sydämellä sanoa, että onhan tämä aivan mieletön paikka. Olen paljon kiertänyt rantoja maailmalla, ja Yyteri on ihan kärkikastia.

Tove Vesterbacka muutti perheensä kanssa Poriin "Yyteri edellä" – hän ei ollut varsinaisesti aikonut hakea uutta työpaikkaa. Työ Yyterin kehittäjänä sai kuitenkin mielen muuttumaan.

– Yyteri on juuri omanlaisensa. Mäntymaisema ja hiekkadyynit ovat Yyterin ydin. Olen aina ollut sitä mieltä, että haluan tehdä töitä asioiden parissa, joihin uskon. Ei tähän voinut olla tarttumatta.

Yyterin rannan kesäkausi kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun. Rannan wc:t ja suihkut avautuvat 30.5. ja ovat avoinna elokuun loppuun saakka päivittäin kello 10–21. Uimavalvontaa rannalla on 15.6.–15.8.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 10.5. kello 23 saakka.

Lue myös:

Yyterille kansainvälinen Blue Flag -ympäristösertifikaatti ensimmäisenä uimarantana Suomessa

Porin Yyterissä ennätyskesä – yli 300 000 kävijää

Yyterin kävijämäärät ovat kasvussa, kehitystyö on lisännyt ainutlaatuisen alueen vetovoimaa – seurasimme tunnelmia dyynien kuumalla hiekalla

Suosittelemme sinulle