Hyppää sisältöön

VR-lasit ja videopuhelut tuovat helpotusta vammaistyöhön – tekniikka ei silti korvaa ihmistä

Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hankkeessa lisätään kehitysvamma-alan vetovoimaa ja vahvistetaan alan osaamista. Tekniikka on isossa roolissa.

Piia Suihkonen käyttää virtuaalilaseja.
Virtuaalitodellisuuslaseista voi olla monenlaista hyötyä vammaistyössä. Kuva: Jouni KIrvesmies / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekniikka voi olla suuri apua vammaispalvelujen järjestämisessä.

Etelä-Savon oppilaitosten yhteistyössä pyörittämässä Vave-hankkeessa tutkitaan, miten vammaisalaa voisi kehittää. Yksi osa hanketta on tekniikan tuominen vammaisalan käyttöön.

Pieksämäellä pilotoidaan parhaillaan muun muassa VR-lasien ja videoyhteyksien käyttöä vammaistyössä.

– Tämä säästää aikaa, kun ei tarvitse ajella pitkin kaupunkia jokaisen asian takia. Videon välityksellä voi hoitaa paljonkin asioita. kuten vaikka suunnitella kauppalistaa tai maksaa laskuja, kertoo Jukka Saukkonen Pihlajarinteen palvelukeskuksesta.

Virtuaalilasien kanssa voi lähteä vaikkaikäänkuin meren rantaan rauhoittumaan ja videopuhelun avulla voi osallistua vaikka etäjumppaan.

– Kuntoutuksessa asiakas voisi vaikka harjoitella esimerkiksi kaupassa asiointia tai sosiaalisia tilanteita. Myös hienomotoriikan kehittämisessä VR-lasit voivat olla avuksi, kertoo ohjaaja Satu Korhonen.

Oikeaa ihmisten kohtaamista ei tekniikalla kuitenkaan yritetä korvata.

– Ei tämä korvaa ihmistä, mutta tämä on hyvä lisä. Tämä myös lisää asiakkaiden turvallisuuden tunnetta. Jos on halua ja tarve, niin tietenkin ihmisiä pääsee tapaamaan myös livenä, sanoo projektipäälikkö Maaret Luojus.

Suosittelemme