Hyppää sisältöön

Sri Lankan pääministeri erosi, levottomuuksissa kuoli kolme ja loukkaantui toistasataa

Saarivaltio on ajautunut koko itsenäisyytensä ajan pahimpaan talouskriisiin. Maanantaina kolme ihmistä kuoli ja yli 150 loukkaantui hallituksen kannattajien ja vastustajien yhteenotossa Colombossa.

Mielenosoittajia kahakoimassa kadulla.
Hallituksen kannattajat ja vastustajat kahakoivat Sri Lankan pääkaupungissa Colombossa maanantaina. Kuva: Ishara S. Kodikara / AFP
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Sri Lankan pääministeri Mahinda Rajapaksa, 76, jättää tehtävänsä, kertoi hänen edustajansa maanantaina. Edustajan mukaan Rajapaksa kertoi erokirjeessään jättävänsä virkansa, jotta maahan voidaan muodostaa uusi "yhtenäisyyden hallitus".

Yli 150 ihmistä loukkaantui ja kolme sai surmansa maanantaina, kun hallituksen kannattajat ja vastustajat ottivat väkivaltaisesti yhteen maan pääkaupungissa Colombossa.

Kepein ja mailoin aseistautuneet hallinnon kannattajat hyökkäsivät jo toista kuukautta presidentinkanslian luona majaansa pitäneiden protestoijien kimppuun päivällä, kertoi paikan päällä ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja. Poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä väkijoukon hajottamiseen.

Colombon lähellä sattuneessa erikoisessa välikohtauksessa sai viranomaisten mukaan surmansa kaksi ihmistä, toinen heistä hallituspuolueen kansanedustaja. Kansaedustaja ampui ja haavoitti vakavasti kahta ihmistä, jotka olivat yrittäneet estää häntä jatkamasta matkaansa autollaan. Toinen heistä kuoli myöhemmin vammoihinsa. Poliisin mukaan kansanedustaja ampui myöhemmin itsensä läheisessä rakennuksessa, jossa hän oli mielenosoittajien ympäröimänä.

Yhdysvaltain Sri Lankan -suurlähettiläs tuomitsi hyökkäykset rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun ja vaati viranomaisia aloittamaan heti tutkinnan tapahtumista.

Mahinda Rajapaksa puhumassa televisiossa, televisiota katsoo vanhempi ja lapsi.
Sri Lankan pääministeri Mahinda Rajapaksa jätti erokirjeensä maanantaina. Kuva: EPA

Hätätilalakeja otettiin käyttöön

Sri Lankan hallinto otti perjantaina käyttöön koko joukon hätätilalakeja, jotka muun muassa antavat armeijalle laajat valtuudet ottaa kiinni ihmisiä. Ammattiliitot olivat sitä ennen julistaneet maahan yleislakon painostaakseen hallintoa eroamaan.

Sri Lanka on ajautunut koko itsenäisyytensä ajan pahimpaan talouskriisiin. Ennätysinflaatiosta kärsivä maa on muun muassa ilmoittanut, ettei se pysty maksamaan velkojaan. Valuuttakriisin vuoksi maassa on pulaa kaikesta, koska tuontia ei juuri ole.

Lue myös:

Köyhä Sri Lanka luisuu ahdinkoon – teenpoimijalla on varaa vain yhteen ateriaan

Sota on synnyttämässä ketjureaktion: ruuan hinta alkaa olla jo niin korkealla tasolla, että se voi johtaa levottomuuksiin, sanoo professori

Suosittelemme