Hyppää sisältöön

Yksi olut ja currymuhennos saattavat käydä kalliiksi Britannian oppositiojohtalle – jos poliisi antaa sakot koronarikkomuksesta, Starmer eroaa

Britannian työväenpuolueen johtaja Keir Starmer arvosteli ankarasti pääministeri Boris Johnsonia juhlien järjestämisestä pahimpaan korona-aikaan. Nyt hän joutui itse selittäjän paikalle.

Keir Starmer
Puisevasta imagosta kärsivän Keir Starmerin työväenpuolue on kirinyt konservatiivien ohi Boris Johnsonin kompuroidessa. Kuva: Neil Hall / EPA-EFE/All Over Press
Pauli Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Britannian tulevaksi pääministeriksikin povattu työväenpuolueen johtaja Keir Starmer sanoi maanantaina olevansa valmis eroamaan tehtävästään, mikäli poliisin tutkimuksissa käy ilmi, että hän on rikkonut koronarajoituksia.

Starmer kuitenkin vakuutteli toimittajille, että "hän on aina noudattanut koronasääntöjä".

Nyt tutkinnassa oleva tapaus liittyy huhtikuussa 2021 Durhamin kaupungissa järjestettyyn tilaisuuteen. Työmatkalla ollut Starmer söi paikalle tilattua cyrrymuhennosta ja joi olutta työväenpuolueen kansanedustajan Mary Foyn työhuoneessa.

Työväenpuolueen tiedottajan mukaan asia on yksiselitteinen: Starmer nautti ateriansa työn lomassa eikä rikkonut Britannian tuolloisia ankaria koronamääräyksiä.

Ruokaa ja juomaa oli tilattu noin 200 punnalla eli runsaalla 230 eurolla. Henkivartijat mukaanlukien tilaisuuteen osallistui yhteensä kolmisenkymmentä ihmistä.

Vaati Johnsonin eroa

Asian tekee Starmerille erityisen kiusalliseksi se, että hän on ollut pääministeri Boris Johnsonin ankarin kriitikko, sen jälkeen kun tämä jäi kiinni useista virka-asunnollaan järjestämistään juhlista - ja samalla siis koronarikkomuksista.

Starmer kutsui Johnsonia parlamentin edessä mieheksi, joka ei tunne häpeää.

Johnson joutui maksamaan rikkeistään runsaan 50 euron sakot, mutta oli myös vaarassa menettää pääministerin paikkansa.

Nyt 59-vuotias Starmer itse on joutunut oppositiojohtajana vastaavanlaiseen asemaan. Toki sillä erotuksella, että hänellä ei olisi enää mahdollisuutta jatkaa tehtävässään, mikäli asiaa tutkiva Durhamin poliisilaitos katsoisi, että kokousväki rikkoi koronasääntöjä.

Lue myös: Moni on saanut tarpeekseen Boris Johnsonin puolueen jatkuvista skandaaleista – Britannian paikallisvaaleissa rangaistiin konservatiiveja

Britannian pääministeri Boris Johnson pyysi anteeksi korona-ajan juhlia – "Tiedän, ettei se riitä"

Suosittelemme sinulle