Hyppää sisältöön

Hallitus julkisti uuden ohjelman rahapelihaittojen vähentämisestä

Uudella ohjelmalla pyritään vähentämään rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja.

Hallitus julkistaa rahapelipoliittisen ohjelman
Timo-Pekka Heima,
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus julkisti tiistaina uuden pitkän ajan ohjelman rahapelihaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen.

Ohjelma antaa suuntaviivat rahapelihaittojen ehkäisylle ja vähentämiselle vuoteen 2030 saakka. Se on eräänlainen pitkän aikavälin suunnitelma, joka ei vielä sisällä yksittäisiä, konkreettisia keinoja.

– Hallitus on voimakkaasti sitoutunut vähentämään rahapelihaittoja. Olemme jo toteuttaneet arpajaislain uudistuksen, joka on yksi väline rahapelihaittojen torjunnassa. Nyt julkaistulla ohjelmalla puolestaan määritetään laajasti tulevaisuuden suuntaviivoja rahapelihaittojen ehkäisylle ja vähentämiselle, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Tavoitteena tehokas haittojen ehkäisy

Yksi ohjelman keskeisiä tavoitteita on varmistaa, että rahapelijärjestelmä ehkäisee ja vähentää haittoja tehokkaasti, eivätkä rahapelituotot ohjaa suomalaista rahapelipolitiikkaa.

Siihen tarvitaan esimerkiksi viranomaisyhteistyön kehittämistä ja tiedon lisäämistä.

– Tulevaisuudessa meillä on paremmat mahdollisuudet sille, että haittojen ennaltaehkäisevät toimenpiteet perustuvat parhaalle olemassa olevalle tiedolle ja sitä pystytään käyttämään tehokkaasti, kuvasi tiedostustilaisuudessa johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ongelmat tunnistettava nykyistä nopeammin

Isona askeleena on rahapelaamiseen kohdistuvien asenteiden muuttaminen niin, että ongelmista on helpompi puhua. Tähän liittyy esimerkiksi rahapelihaittojen näkyvämpi huomioiminen ja tunnistaminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Rahapelihaittoja ja niihin liittyvää velkaantumista halutaan ehkäistä myös talousosaamisen vahvistamisen kautta.

Yksi ohjelman ensimmäisiä toimenpiteitä on laatia rahapelihaittojen ehkäisemiselle kansallinen tavoitetaso. Samalla määritellään, mitä tarkoitetaan rahapelaamisen kohonneella riskillä. Myös muuta tutkimusta ja tiedonhankintaa rahapeliongelmista kehitetään.

– Jotta asioita pystytään viemään eteenpäin, täytyy olla näkymä siihen, mikä tavoite on, Keinänen sanoo.

Noin kolmella prosentilla suomalaisista on rahapeliongelma ja 11 prosenttia pelaa riskitasolla. Nyt julkaistu ohjelma pohjautuu pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan ja on osa päihde- ja riippuvuusstrategian toimeenpanoa.

Arpajaislain muutos oli iso konkreettinen askel

Joitain uuden ohjelman mukaisia toimenpiteitä on tehty.

Alkuvuodesta Veikkauksen rahapelituottojen kerrottiin siirtyvän valtion budjettiin, mikä irrottaa kytköksen Veikkauksen edunsaajien ja Veikkaus-rahojen välillä. Nykyisten Veikkauksen tuotoista hyötyvien tahojen tulot pysyvät kolme vuotta ennallaan.

Vuoden alussa voimaan tullut arpajaislain uudistus puolestaan muun muassa teki tunnistautumisesta pakollista kaikessa pelaamisessa, tiukensi rahapelaamisen markkinoinnin sääntöjä sekä asetti enimmäistappiorajoja pelaamiseen.

Näiden uudistusten arviointi jatkuu samalla kun uusi ohjelma suuntaa työtä pitkälle tulevaisuuteen, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

– Arpajaislain uudistus oli tärkeä konkreettinen teko. Nyt seuraamme, miten se vaikuttaa ja mietimme, mitä lisätoimia tulee tehdä. Yksi tämän hallituskauden asia on vielä se, että arpajaislaissa asetettuja tappiorajoja arvioidaan kesällä uudelleen, hän sanoo.

Lue myös

Tampereelle avattiin uusi kasino – tutkijan mukaan peliriippuvuudet lisääntyvät, Veikkaus vakuuttaa suitsivansa ihmisten pelaamista

Veikkaus: Peliautomaatteihin hävittyjen eurojen määrä nopeassa laskussa – tutkija katsoo kriittisen keskustelun vaikuttaneen

Äsken Veikkaus oli hyvis, nyt pahis: Uusi rahapelilaki vahvistaa ja hillitsee Veikkausta samaan aikaan

Suosittelemme sinulle