Hyppää sisältöön

Kajaanin suunnitelmat tehdä lasten ja nuorten liikuntavuoroista maksullisia poikkeavat muun Kainuun linjasta

Kainuussa ainakin viisi kuntaa tarjoaa alle 18-vuotiaiden liikuntavuorot ilmaiseksi. Esimerkiksi Puolangalla avoimet vuorot ovat maksuttomia kaikille.

Emma Remes heittää pesäpalloa pesäpalloharjoituksissa.
Arkistokuva kesältä 2021. Sotkamon Jymyn Emma Remes kuvassa. Kuva: Timo Sihvonen / Yle
Tanja Heikkonen

Suurin osa Kainuun kunnista tarjoaa alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille ilmaiset liikuntavuorot. Esimerkiksi Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että ilmaiset harrastusvuorot nähdään tärkeänä.

– Tällä pystytään edesauttamaan harrastustakuuta. Ja sitä, ettei lasten sekä nuorten harrastaminen tulisi kenellekään liian kalliiksi, ja sen takia joutuisi jäämään pois harrastuksista, Kilpeläinen summaa.

Kajaanissa suunnitellaan, että lasten ja nuorten liikuntavuoroihin palautettaisiin käyttömaksut. Ylen tietojen mukaan asiasta on keskusteltu Kajaanin ympäristöteknisen lautakunnan iltakoulussa.

Kaupunki ei ole perinyt seuroilta tilavuokraa alle 18-vuotiaiden ohjatuista liikuntavuoroista 15 vuoteen.

Kainuussa ainakin viisi kuntaa tarjoaa alle 18-vuotiaiden liikuntavuorot ilmaiseksi.

Ylen kyselyyn ilmaisista liikuntatiloista harrastuksiin tai liikuntaseurojen harrastusvuoroille vastattattiin Kuhmosta, Paltamosta, Puolangalta, Sotkamosta ja Suomussalmelta.

Puolangalla avoimet vuorot ilmaisia kaikille

Puolangalla liikuntasalin käyttömaksua ei peritä alle 18-vuotiailta, ei myöskään lukiolaisilta eikä ammattioppilaitoksissa opiskelevilta nuorilta, kun järjestävä taho on koulu tai Puolangan kunta.

Puolangan sivistysjohtaja Anna-Kaarina Uusitalo kertoo, ettei kunnassa peritä maksua avoimilta vuoroilta eli vuoroilta, joille kuka tahansa on tervetullut liikkumaan.

Paltamossa liikuntaseurat, järjestöt, yhdistykset ja yleishyödylliset toimijat ovat vapautettuja käyttömaksuista. Lisäksi paltamolaisille, Paltamon kunnan työntekijöille ja Paltamon lukion opiskelijoille myös kuntosalin käyttö on maksutonta.

Suomussalmella sivistyslautakunta on linjannut, että paikallisten urheiluseurojen sekä eläkeläis- ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen ohjatuista harjoitus- ja terveysliikuntavuoroista ei peritä maksua kunnan saleissa ja ulkoliikuntapaikoilla. Kaikista yksittäisten henkilöiden varaamista vuoroista peritään vahvistettu salivuoromaksu. Eli alle 18-vuotiaiden ohjattuun harrastustoimintaan liittyen tiloista ei peritä maksuja.

Kuhmossa alle 18-vuotiaiden lasten- ja nuorten ohjatusta toiminnasta ja junioriturnauksista ei peritä käyttömaksuja ulkoliikuntaliikuntapaikoissa, liikuntasaleissa ja harrastetiloissa.

Kaupunginjohtaja Tytti Määttä kertoo lisäksi, että liikuntaseura, joka kuuluu valtakunnalliseen lajiliittoon tai on Kainuun liikunnan jäsen, on vapautettu liikuntasalimaksuista. Järjestöllä ei ole oikeus periä tässä tapauksessa jäsenistöltään ohjaus- tai käyttövuoromaksua.

Juttua täydennetty 10.5.2022 kello 17.33: Lisätty lause "Ylen tietojen mukaan asiasta on keskusteltu Kajaanin ympäristöteknisen lautakunnan iltakoulussa."

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle