Hyppää sisältöön

Puolustusvaliokunta: Nato-jäsenyys Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu, ei erillisiä ehtoja liittoutumiselle

Vasemmistoliiton edustaja vastusti Nato-jäsenyyden hakemista ja jätti puolustusvaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen. Suomen päätöstä jäsenyyden hakemisesta odotetaan lähiaikoina. 

Orpo perustelee valiokunnan kantaa hakea Nato-jäsenyyttä
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvaliokunta puoltaa jäsenyyden hakemista sotilasliitto Natosta. Valiokunta katsoo, että Nato-jäsenyys olisi Suomen turvallisuuden kannalta paras puolustusratkaisu.

Valiokunta on saanut tiistaina valmiiksi lausuntonsa turvallisuuspolitiikan ajankohtaisselonteosta ulkoasiainvaliokunnalle.

Valiokunnan puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) kuvailee tilannetta historialliseksi ja sanoo Suomen turvallisuusympäristön muuttuneen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa häikäilemättömästi Ukrainan kimppuun.

Petteri Orpo puhuu.
Petteri Orpon mukaan valiokunta ei esitä kansallisia varautumia eli erillisiä ehtoja jäsenyydelle sotilasliitto Natossa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myös Suomi voi olla aggression kohteena yksin.

– Olemme miettineet, miten maksimoimme Suomen ja suomalaisten turvallisuuden. Oma vahva puolustuksemme antaa tälle hyvän pohjan, mutta tämä ei nykytilanteessa ja Venäjän toimien edessä enää riitä. Tästä syystä katsomme, että Nato-jäsenyys on Suomen turvallisuuden kannalta paras ratkaisu, Orpo toteaa.

Valiokunnan mukaan Nato-jäsenyys nostaisi merkittävästi pidäkettä joutua Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi ja vahvistaisi kriisitilanteessa Suomen puolustuskykyä ja sotilaallista huoltovarmuutta. Nato-joukkoja voitaisiin kutsua Suomeen tarvittaessa myös ennaltaehkäisevästi.

Orpon mukaan valiokunta ei esitä kansallisia varautumia eli erillisiä ehtoja jäsenyydelle sotilasliitto Natossa.

Kaikkiaan kymmenen eduskunnan valiokuntaa lausuu niin kutsutusta Nato-selonteosta, mutta puolustusvaliokunnan lausunto on keskeinen ulkoasiainvaliokunnan mietinnön viimeistelyssä.

Vasemmistoliiton edustaja vastustaa liittymistä

Markus Mustajärvi puhuu.
Markus Mustajärvi (keskellä) kertoi kirjoittaneensa lausuntoon 16-sivuisen perustelun, miksi ei kannata Natoon liittymistä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vasemmistoliiton edustaja Markus Mustajärvi jätti ainoana puolustusvaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen.

Mustajärvi kertoo, että hän kirjoitti lausuntoon 16-sivuisen perustelun, miksi ei kannata Natoon liittymistä.

Valiokunnan muut edustajat korostavat puheenvuoroissaan, että jäsenyyden hakeminen sotilasliitossa on Suomelle nimenomaan puolustusratkaisu, ei ketään vastaan. Liittoutumisella maksimoidaan Suomen puolustuskyky.

Puolustusvaliokunnan lausunnossa Nato-jäsenyyttä puoltavaa kantaa perustellaan näin:

"Vaikka Suomen Puolustusvoimien suorituskyky on hyvä, Suomi ei pienenä maana pysty takaamaan rauhan säilymistä. Vahva kansallinen puolustuskyky tarvitsee muutakin tuekseen. Suomi harjoittaa jo mittavaa kahden- ja monenvälistä puolustusyhteistyötä, mutta mikään näistä yhteistyömuodoista ei sisällä turvatakuita. On epäselvää, millaista apua Suomi kriisitilanteessa saisi kumppaneiltaan ja EU:lta. "

Valiokunta korostaa, että Nato-jäsenyyden lisäksi kansainvälistä puolustusyhteistyötä pitää jatkaa ainakin nykyisessä laajuudessa sekä kehittää edelleen uskottavaa kansallista puolustusta, koska nämä tukevat puolustuksellisesti toisiaan.

Katso puolustusvaliokunnan info kokonaan:

Puolustusvaliokunta puoltaa Suomen Nato-jäsenyyttä

Päätös Nato-jäsenyydestä lähestyy

Suomen päätöstä jäsenyyden hakemisesta sotilasliitto Natossa odotetaan tällä tai ensi viikolla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aikoo kertoa kantansa jäsenyyden hakemiseen viimeistään torstaina. Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisee mielipiteensä viimeistään SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tänään Ylen Aamussa kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Lue lisää:

Suomi päättää pian Nato-jäsenyydestä – katso tästä, miten päätöksenteko etenee

Natolle vankkaa tukea eduskunnasta: SDP monta askelta lähempänä liittoutumista, myös vihreät kannattaa

Eduskunnan talousvaliokunnan mielestä Nato-jäsenyys vahvistaisi sijoittajien luottamusta Suomeen

Ylen kysely: Nato-jäsenyydellä on suomalaisten vankka tuki – 76 prosenttia haluaa Suomen Natoon

Vahvaa sotilaallista turvaa, riski sotilaallisiin konflikteihin – tunnetuilla kansanedustajilla vaihtelevia arvioita Suomesta Nato-maana

Natoon vai ei? Kolme keskeistä perustelua Suomen Nato-jäsenyyden puolesta ja kolme sitä vastaan

Suosittelemme sinulle