Hyppää sisältöön

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Tuotannosta vastaa johtaja Anu Lempinen kertoo, että korvaamalla maakaasun LNG:llä Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä
Paistettuja maksalaatikoita tuotantolinjalla Saarioisten tehtaassa Kangasalla. Arkistokuva vuodelta 2015. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Valmisruokia tuottava Saarioinen varautuu siihen, että maakaasun tuonti Venäjältä lakkaa Ukrainan sodan vuoksi. Yhtiö hakee Kangasalle lupaa nesteytetyn maakaasun (LNG) asemalle.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kuulutti Saarioisten lupahakemuksen viime viikon keskiviikkona.

Saarioinen kertoo Ylelle, että yhtiö on käynnistänyt varautumistoimenpiteet maakaasun korvaamiseksi heti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Yhtiö on vähentänyt maakaasun käyttöä, mutta edelleen osa tuotannosta on maakaasun varassa.

– Korvaava energiamuoto on jatkossa LNG, jonka osalta meillä on tekninen käyttövalmius toukokuun aikana. LNG:n osalta meillä on lupaprosessi käynnissä ja toivomme luonnollisesti sen etenevän mahdollisimman ripeästi samassa tahdissa kuin tekninen käyttövalmius, kertoo tuotannosta vastaava johtaja Anu Lempinen sähköpostiviestissä.

Lempinen kertoo, että ensiksi Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille. Myöhemmin yhtiön tarkoituksena on kahdentaa kaikki energiajärjestelyt ja hankkia energiaa mahdollisimman vastuullisesti, joustavasti ja kustannustehokkaasti.

– Energiatoimittajamme seuraavat luonnollisesti poliittista päätöksentekoa ja toimivat sen antamissa puitteissa, Lempinen sanoo.

Varastoon mahtuu 35 tonnia kaasua

Hakemuskuulutuksen mukaan Saarioisten tehdasalueelle Kangasalan Sahalahdella tulee nesteytetyn maakaasun varasto ja siihen liittyvä höyrystyslaitteisto.

Yhtiö hakee lupaa yhdelle nesteytetyn maakaasun varastosäiliölle, jonka tilavuus on 70 kuutiometriä. Maakaasun varastointimäärä on enintään 35 tonnia.

Saarioinen tekee Kangasalla muun muassa perinteisiä laatikoita, pastoja, kiusauksia ja monia muita valmisruokia. Henkilöstöä Kangasalan-tehtaassa on keskimäärin runsaat 450 henkeä.

Saarioisten Sahalahden ruokatehdas ulkoa.
Arkistokuva vuodelta 2015 Saarioisten ruokatehtaasta Kangasalan Sahalahdella. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hakemuksen mukaan Saarioinen tarvitsee maakaasua uuneja, kuumaöljykattiloita ja rasvakeitintä varten. Käyttölaitteiden yhteinen nimellinen polttoaineteho on 7 MW.

Saarioinen kertoo hakemuksessa, että LNG-asema rakennetaan Kangasalan-tehdasalueen koilliskulmaan. Asemalta kulkee kaasuputkisto olemassa olevalle käyttöputkistolle.

Tehtaalla on jo putkiverkosta toimitettava maakaasu käytössä. LNG-aseman avulla voidaan ottaa vastaan nesteytettyä maakaasua ja nesteytettyä biokaasua. LNG:tä toimitetaan säiliöautoilla.

Suomi on riippuvainen Venäjän kaasusta

Suomalaiset yhtiöt alkoivat varautua Venäjän maakaasutoimitusten mahdolliseen katkeamiseen heti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaaan helmikuun loppupuolella.

Viime viikolla Yle uutisoi, että Suomi on riippuvaisempi Venäjän kaasusta, kuin tilastoista voisi päätellä. Vain vähän yli viisi prosenttia Suomessa käytetystä energiasta on maakaasua, mutta silti kaasun tulon katkeamisella olisi kovat vaikutukset talouteen ja työllisyyteen.

Kaasumarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors Energiateollisuus ry:stä arvioi, että kaasun tulon loppuminen Venäjältä johtaisi metsä-, metalli- ja kemianteollisuuden aloilla jopa tehtaiden sulkemiseen.

Kaasu on tärkeä raaka-aineen ja energian lähde teollisuudelle laajasti Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Suomi ei ole aikonut suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.

Tähän saakka maakaasun tuonti Venäjältä on vain lisääntynyt. Tullin tilastojohtaja Olli-Pekka Penttilä kertoi Ylelle, että maakaasua tuotiin maaliskuussa poikkeuksellisen suuri määrä. Penttilä arvioi, että teollisuus täydentää kaasuvarastojaan.

Lue lisää:

Suomi rahoittaa Venäjän taloutta kiihtyvästi: öljyn tuonti +180 prosenttia, kuparin +746 prosenttia

Suomi varoo paljastamasta Venäjälle, miten kova isku kaasusulku olisi: arvion yksityiskohdat julistettiin salaisiksi

Pirkanmaalaiset energiayhtiöt varautuvat maakaasutoimitusten mahdolliseen katkeamiseen Venäjältä: Tampere siirtyisi varastoidun öljyn käyttöön

Suomessa varaudutaan Venäjän maakaasutoimitusten keskeytymiseen – venäläisasiantuntija Ylelle: "Kokemus osoittaa, että Venäjä jatkaa tätä toimintaa"

Suosittelemme sinulle