Hyppää sisältöön

Tekoäly valvoo kiekkoyleisön käyttäytymistä MM-kisojen aikana – ihmisvirtaa seuraava kamera osaa varoittaa esimerkiksi tappeluista

Kaupungissa on lisätty kameravalvontaa kiekkokisojen alla. Tekoäly tekee ihmislaskentaa ja tunnistaa poikkeavaa liikehdintää, mutta ei kerää yksilöllistä tietoa.

Nyt Tampereella käyttöön otettavaa tekoälyä on kehitetty kaupungin kaduilla jo 2,5 vuotta. Kuva: Jani Aarnio
Jutta Mattsson,
Jani Aarnio

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kiekkofanit vaeltavat areenalta pitkin Tampereen katuja isona massana. Kesken kaiken syntyy kahakka, joka uhkaa yltyä isommaksi tappeluksi. Ihmisvirtaa seuraava kamera huomaa poikkeavan ja nopeatempoisen liikehdinnän ja varoittaa siitä turvallisuusväkeä.

Tällä tavalla toimii Tampereen keskustaa valvova tekoäly kiekkokisojen aikaan.

– Se vapauttaa viranomaisten aikaa monitorien tuijottelusta oleellisimpiin asioihin, kuvailee Sure Tampereen projektipäällikkö Anniina Autero.

Sure-hankkeen tarkoituksena on kehittää Tampereen ja muiden Suomen kaupunkien tapahtumaturvallisuutta. Autero korostaa sitä, että loppujen lopuksi ihminen tekee hälytyksen, ei tekoäly.

– Viranomaiset ja tapahtuman turvallisuudesta vastaavat tekevät sen päätöksen. He hyödyntävät (tekoälyä) apuvälineenä päivittäisessä turvallisuusjohtamistyössään.

Yli kaksi viikkoa kestävien kisojen odotetaan tuovan kaupunkiin runsaasti kisaturisteja. Kisaotteluihin on myyty noin 350 000 lippua. Kuva: Jani Aarnio

Biometristä tunnistamista ihmisistä järjestelmä ei tee. Autero vakuuttaa, että tekoälyalgoritmi ei tallenna dataa, vaan tekee päätökset reaaliaikaisesta datavirrasta.

– Herkästi (puhe) menee siihen, että kerätään tietoja ihmisistä yksilöinä. Se on kaukana siitä työstä mitä me tehdään. Se on hyvin arkista kaupunkiturvallisuustyötä.

Myös Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula vakuuttaa, että Suomen ja EU:n tietoturvalakeja noudatetaan tekoälyn käytössä.

Tekoälyllä vahvistettua valvontaa ei ole kehitetty yksinomaan MM-kisoja varten. Sen käyttöä on tarkoitus jatkaa tapahtuman jälkeenkin. Kuva: Jani Aarnio

Tekoälyn hyödyntäminen Tampereella liittyy Sure-tapahtumaturvallisuushankkeeseen, joka on ollut käynnissä jo neljän vuoden ajan. Hanke on saanut EU-rahoitusta. Siinä on mukana kaupungin lisäksi Itämeri-instituutti, Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu, Business Tampere, Nokia, Securitas ja Insta.

– Järjestelmä on juuri todettu toimivaksi, ja se joutuu nyt ensimmäiseen kunnon testiin, Perttula kuvailee.

Tekoäly voi ohjata myös valaistusta

Kameravalvonnan lisäksi tekoälyä hyödynnetään kaupungin valaistuksessa.

– Jos esimerkiksi onnettomuuden takia joudutaan väkeä poistamaan nopeasti alueelta, voidaan heitä ohjata valaistuksella.

Valot voivat syttyä kirkkaammin sinne, minne ihmisten halutaan kulkevan. Samoin jos väkeä liikkuu paljon alueella, jota ei tavallisesti valaista öisin, tekoäly sytyttää valot ja luo turvallisuutta kulkijoille.

– Ihmisten ohjaaminen valaistuksella on vasta pilotointiasteella ja tulossa myöhemmin tuotantokäyttöön. Eli tätä valaistusta ei ole vielä MM- kisoissa aktiivikäytössä, Perttula täsmentää.

Tekoälyn käyttöä sekä kameravalvonnassa että valaisussa on tarkoitus jatkaa ja kehittää eteenpäin MM-kisojen jälkeen.

Mitä mieltä olet lisääntyneestä kameravalvonnasta ja tekoälyn hyödyntämisestä? Voit keskustella uutisesta torstaihin 12.5. klo 23 asti.

Lue lisää:

TAMK kehittelee drooneista lisäapua tapahtumien valvontaan: "Tekoälyn avulla voidaan etsiä kiinnostavia asioita ja laskea vaikkapa ihmisten määrä"

Tampereella juhlitaan kotikisojen alkamista – Leijonat nousevat lavalle jo ennen MM-kisojen ensimmäistä peliä

Liikennesulkuja, kävelykatuja ja uusia kameroita – tällaiset ovat turvatoimet jääkiekon MM-kisoissa, jotka pakkaavat Tampereen areenalle tuhansia

Suosittelemme sinulle