Hyppää sisältöön

Valtava kalojen siirto-operaatio alkoi – katso, miten "jättiläisahven" ja vielä isompi sampi kannetaan taivasalla Suomen suurimpaan akvaarioaltaaseen

Pienemmät kalat ovat olleet esillä muissa näyttelyaltaissa Kotkan Maretariumin Itämeri-altaan remontin ajan. Kaikista suurimmat eli siperiansammet ja venäjänsampi ovat olleet yleisöltä piilossa varastoaltaissa.

Siperiansampi akvaariossa.
Maretariumin akvaristi Juhani Soinila innostui muistelemaan muuton yhteydessä hänen Itämeri-altaan suosikkikalojaan. Toimittaja Minna Kaipainen, kuvaaja Pyry Sariola / Yle.
Mari Siltanen

Kotkassa on odotettu yli vuoden ajan, että kaloja voisi ihailla Itämeri-altaassa. Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkosen mukaan kyselyjä on tullut muuttoon asti viikoittain.

Saukkosella yksi jännityksen kohta oli kestääkö hänen itse ompelemansa kassi kasvaneiden sampien painon.

– Hyvin kesti, se on tukevaa tekoa.

Saukkonen ompeli kassin, sillä kaupallisesti ei ollut tarjolla riittävän suurta versiota. Pienempiä kaloja siirrettiin muovisissa laatikoissa, joita kuljetettiin pyörien päällä.

Akvaariossa kalat kasvavat suuriksi, kun vaaroja ei ole. Altaaseen päästettiin Ylen suoran lähetyksen aikana esimerkiksi noin 2,5 kiloinen ja noin 50 senttiä pitkä ahven. Saukkonen kuvaili kalaa jättiläiseksi.

Voit katsoa koko lähetyksen muuton keskeltä tämän jutun lopussa olevalta tallenteelta.

Varastossa entisestään vaalentunut valkoinen sampi pääsee auringonvaloon

Itämeri-altaassa asuu muun muassa taimenia, ahvenia ja kuhia. Ne ovat olleet esillä muissa näyttelyaltaissa kotialtaan remontin ajan. Kaikista suurimmat kalat eli siperiansammet ja venäjänsampi ovat olleet yleisöltä piilossa varastoaltaissa.

Yksi sammista on poikkeuksellisesti valkoinen. Saukkosen mukaan sen ulkonäkö on muttunut vasratoaltaassa ollessa.

– Se on vielä kalvakamman näköinen.

Kun sampi nyt pääsee auringonvaloonkin ja liikkumatila on suurempi, sen ulkonäkö muuttuu Saukkosen mukaan taas.

Itämeri-allas on tilavuudeltaan suuri. Allas on osin taivasalla, joten se on luonnonmukaisempi kuin sisätiloissa olevat altaat.

Stressaava muutto vaikuttaa menneen kalojen kannalta hyvin

Iltapäivään mennessä muutto oli sujunut hyvin. Se suunniteltiin tarkasti, jotta kalat eivät joutuisi olemaan siirtopusseissa ja laatikoissa pitkään. Isompia kaloja oltiin valmiita myös rauhoittamaan, mutta sille ei lopulta ollut tarvetta.

– Meni ihan nappiin, sanoo akvaristi Juhani Soinila.

Soinilan arvion mukaan kalat ovat sopeutuneet hyvin. Osa ehti heti käydä veden pinnassa napsimassa potentiaalista ruokaa. Kaloilla on kuitenkin parin päivän paasto. Ne ovat kuitenkin hyvässä kunnossa, esimerkiksi ahvenian kasvu yllätti Soinilaa hieman.

– Emme me niin isoja sinne altaisiin laitettu, sanoo Soinila ja naurahtaa.

Kasvun takia yksi hauki jääkin vielä varastoaltaaseen. Se saattaa muuttaa toisen hauen kaveriksi.

Allas tyhjennettiin vuonna 2020

Itämeri-allas on näyttävä ja yksi akvaariotalon vetonauloista. Se on Suomen suurin akvaarioallas, sillä se on noin kaksi kertaa Helsingin Sealifen valtamerialtaan kokoinen. Yli puoli miljoonaa litraa vettä vetävää allasta on yritetty korjata jo pitkään.

Marraskuussa 2020 Suomen Itämeri-allas tyhjennettiin korjaustöitä varten. Korona sotki suunnitelmat, koska brittiläiset erikoisammattilaiset eivät päässeet tuolloin matkustamaan Englannista Kotkaan.

Remontti saatiin lopulta käyntiin viime syksynä, ja sen piti valmistua vuoden 2021 lopussa. Koetäytössä kuitenkin havaittiin, että allas vuotaa edelleen. Kalojen muuttoa siirrettiin tuolloin helmikuun lopulle. Remontti kuitenkin venyi ja muutto siirrettiin huhtikuulle.

Tuolloin kuitenkin vedenlaadussa oli ongelmia. Vettä piti vielä vaihtaa ja suodattaa.

Akvaariotalo Maretarium avautui Kotkassa vuonna 2002. Siellä on nähtävillä suomalaisia kalalajeja ja vesien pieneläimiä.

kaloja akvaaritalo Maretariumissa
Kalojen muutto oli tarkkaan suunniteltu operaatio. Toimittajana Minna Kaipainen ja kuvaajana Pyry Sarkiola /Yle.

Lue lisää:

Kalat lähtivät evakkoon, ja Suomen suurinta akvaarioallasta yritettiin tilkitä seuraavat kolme vuotta – nyt allas on vihdoin korjattu

Kovan onnen akvaarioaltaan vuodot on nyt tukittu, mutta vesi ei vielä kelpaa Itämeren kaloille – pääsevät ehkä kotiin ensi kuussa

Kotkalaisen akvaariotalon suuri Itämeri-allas vuotaa korjaustöistä huolimatta – altaan avaaminen yleisölle venyy taas

Suomen suurinta akvaariota saavuttiin korjaamaan Isosta-Britanniasta saakka – Maretariumin tärkeä vetonaula on ollut tyhjillään jo vuoden

Suosittelemme sinulle