Hyppää sisältöön

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa työnsä kymmenien potilasjärjestelmien viidakossa

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on 41 erilaista potilastietojärjestelmää, jotka pitäisi jollain aikataululla saada integroitua hyvinvointialueelle. Niiden vähentäminen toistaiseksi ei ole päätöksenteossa, koska siihen ei ole aikaa.

Arkistokuvassa Eskosystemsin Esko-potilastietojärjestelmä. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Johanna Lehtola

Varsinais-Suomen hyvinvointialue joutuu aloittamaan työnsä kymmenien potilastietojärjestelmien viidakossa.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on 41 erilaista potilastietojärjestelmää, jotka pitäisi jollain aikataululla saada integroitua hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialue aloittaa sote-palvelujen tuottamisen ensi vuoden alussa. 41 potilastietojärjestelmän vähentäminen vain muutamaan ei ole realistista, linjaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ICT-hankejohtaja Johannes Holvitie.

– Tarkoitus on tämän vuoden aikana turvata jatkuvuutta. Eli emme tee isoja muutoksia, vaan ennemminkin esimerkiksi uuden organisaation vaatimia kirjaamiskäytäntöjä, joten menemme pitkälti sillä vanhalla paletilla, mikä on nyt organisaatioilla käytössä.

Aikaisemmin Varsinais-Suomeen on myönnetty myös valtiolta 18 miljoonaa euroa lisärahaa It-järjestelmien yhtenäistämistyöhön. Tämä raha ei riitä alkuunkaan.

Tällä hetkellä hyvinvointialueella yhtenäistetään potilasjärjestelmien taustalla olevia palveluita ja ylläpitoa.

– Potilasjärjestelmät siirtyvät hallitusti sitten meille liikkeenluovutuksien yhteydessä kunnilta, kaupungeilta ja kuntayhtymiltä. Katkottoman siirron takaamiseksi paras hetki olisi hieman ennen kuin hyvinvointialue aloittaa toimintansa, kuvailee tilannetta Johannes Holvitie.

Kaikki haluavat vähentää potilastietojärjestelmien määrää

Holvitien mukaan kunnilla ja kuntayhtymillä on käytössä tällä hetkellä pitkälti kolme erilaista järjestelmää: perusterveydenhuolto, suun terveydenhuolto ja sosiaalitoimen järjestelmät. Lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä on omansa erikoissairaanhoidon ja päivystyksen tuotantoon.

– Näiden osalta tehdään sitten merkittävä määrä integraatiotyötä, jotta tieto sitten siirtyy toimialasta riippumatta esimerkiksi taloushallintoon laskutukseen. Ammattilaisten kesken tieto tulee siirtymään ensisijaisesti kansallisen Kanta-palvelun kautta ja aluetietojärjestelmän tukemana, sanoo Holvitie.

Holvitie allekirjoittaa tavoitteen, että potilastietojärjestelmiä vähennetään.

– Toiminnan ja teknologisen ylläpidon kannalta olisi järkevää, että potilasjärjestelmiä vähennetään ja uskon, että kaikki allekirjoittavat tämän pyrkimyksen, että näin tapahtuu. Helpointa se on, kun yhdistämme tuoteperheen sisällä instansseja. Eli esimerkiksi tietty potilastietojärjestelmämerkki on käytössä useammalla kunnalla ja silloin tämä yhdistetään näiden kuntien osalta. Sen jälkeen keskustellaan sitten siitä, mikä on se yksi tai muutama järjestelmä, jolla halutaan lähteä toimimaan Varsinais-Suomessa, kertoo Johannes Holvitie.

Potilastietojärjestelmien vähentämiseen tarvitaan valtava investointipäätös

Holvitien mukaan yhteen potilasjärjestelmään siirtyminen tarkoittaisi suurta hanketta hyvinvointialueelle.

– Ja tässä tärkeimpänä asiana nousee esiin rahoitus. Se on operaatio, joka ei sinänsä tuota esimerkiksi hoidollista vastetta, eli kun näitä järjestelmiä lähdetään yhtenäistämään, niin siinä on kyse huomattavasta järjestelmiin kohdistuvasta investoinnista. Se pitää ottaa huomioon hyvinvointialueen budjetoinnissa.

Tällä hetkellä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vuosibudjetti on 2,2 miljardia euroa. Investointipäätöksiä erikseen potilastietojärjestelmistä ei ole siis vielä tehty.

– Sanoisin, että tavoitteena meillä voisi olla terveydenhuoltoon yksi yhtenäinen järjestelmä ja sosiaalitoimeen yksi yhtenäinen järjestelmä. Näiden osalta kyse on pitkälti jatkosuunnittelutyöstä, sekä lähinnä investointipäätöksestä ja hankintatoimien käynnistämisestä. Nehän voisivat tulla nopeastikin hyvinvointialueen päätöksentekoon. Sanoisin, että kolmessa tai viidessä vuodessa olisi mahdollista, että alueella olisi yhtenäiset potilastietojärjestelmät käytössä, maalailee Holvitie tulevaisuutta.

Suosittelemme sinulle