Hyppää sisältöön

Suomeen saapuu värikäs mahtivieras Nato-päätöksen alla – pääministeri Boris Johnson muistetaan brexitistä ja näistä kohuista

Pääministeri Boris Johnsonin Britannia on tukenut Ukrainaa enemmän kuin yksikään toinen eurooppalainen valtio. Helsingissä asialistalle nousee myös kysymys Suomen Nato-jäsenyydestä.

Britannian pääministeri Boris Johnson
Britannian pääministeri Boris Johnson Kuva: Hollie Adams / EPA
Pauli Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi saa keskiviikkona vieraakseen pääministerin, joka edustaa eurooppalaista sotilasmahtia. Britannia on ydinasevaltio, jonka armeija on Euroopan ehdotonta eliittiä.

Pääministeri Boris Johnson käy huomenna pikavierailulla sekä Ruotsissa että Suomessa.

Virallisella asialistalla presidentti Sauli Niinistön kanssa käytävissä keskusteluilla ovat Ukraina ja Euroopan turvallisuustilanne - käytännössä kyse lienee siitä, että Britannian pääministeri kertoo kantansa Suomen ja Ruotsin mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

– Tietenkin vierailu liittyy Suomen Nato-jäsenyyshakuprosessiin, Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo STT:n haastattelussa.

Salonius-Pastenakin mukaan Johnsonin Suomen-vierailulla on tässä vaiheessa tärkeä symboliarvo

Vierailua odotellessa, tässä juttukooste Ylen arkistoista vuosien varrelta siitä, mitä 57-vuotiaan Johnsonin värikkääseen poliittiseen uraan on mahtunut.

Konservatiivisen puolueen johtoon ja pääministeriksi Boris Johnson nousi vuonna 2019 Theresa Mayn jälkeen.

Koostimme tähän juttuun Johnsonin poliittisen uran käänteitä. Voit lukea niistä tarkemmin linkkien takaa.

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi – kampanjoi jo päästäkseen konservatiivien johtoon

Boris Johnsonin lopullinen tie valtaan sinetöityi brexitissä. Johnson esiintyi väkevänä EU-eron puolustajana, jonka lausunnot eivät kuitenkaan välttämättä aina olleet yhtäpitäviä totuuden kanssa.

"Boris Johnson joutuu oikeuteen"

Britannian pääministerisuosikki Boris Johnson joutuu oikeuteen – brexitin vastustajat syyttävät valehtelusta

Boris Johnsonin uralle mahtuu myös monia vaiheita, jolloin hänen poikamaiseksi sanottu charminsa on ollut koetuksella. Yksi vaikeimmista paikoista oli pääministerin narahtaminen juhlimisesta koronarajoitusten aikana.

"Boris kohun keskellä – vitsit alkavat olla vähissä"

Boris Johnsonilla alkavat kenties olla vitsit vähissä

Sisäpoliittisten vaikeuksien vastapainoksi Johnson on onnistunut nostamaan omaa ja myös maansa profiilia Ukrainan sodan aikana.

Kun brittipääministeri huhtikuun puolivälissä vieraili Kiovassa presidentti Volodymyr Zelenskyin luona, Ukraina oli haltioissaan miehestä, joka käveli ympäri pääkaupungin katuja ja jutteli jopa ohikulkijan kanssa.

Vierailun vaikuttavuutta lisäsi toki myös se, että Britannia oli antanut Ukrainalle runsaasti aseapua jo ennen Venäjän hyökkäystä.

Voit keskustella aiheesta 11.5. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Britannian pääministeri Boris Johnson vierailee Suomessa ja Ruotsissa – tapaa presidentti Niinistön

Suosittelemme sinulle