Hyppää sisältöön

Ukrainan armeija on vallannut takaisin ukrainalaisia kyliä Harkovan koillispuolella, Vladimir Putin näyttää olevan valmistautumassa pitkään konfliktiin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun korkein virkamies on varoittanut, että Vladimir Putin voi pitää tappiota Ukrainassa eksistentiaalisena uhkana hallinnolleen ja turvautua mahdollisesti ydinaseeseen.

Vladimir Putin Voitonpäivän juhlissa 9. toukokuuta.
Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP
Tanja Paananen

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset uutiset Ukrainan sotaan liittyen.

Ukrainan armeija on vallannut takaisin ukrainalaisia kyliä Harkovan koillispuolella

Ukrainan armeija on vallannut takaisin useita ukrainalaisia kyliä Harkovan koillispuolella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti ihmisiä rauhallisuuteen eilisessä myöhäisillan puheessaan.

– Haluan kuitenkin kehottaa kaikkia kansalaisiamme olemaan levittämättä liiallisia tunteita. Meidän ei pitäisi luoda moraalisen paineen ilmapiiriä, kun tiettyjä voittoja odotetaan viikoittain ja jopa päivittäin, Zelenskyi sanoi.

Vastahyökkäys Harkovan lähellä voisi kuitenkin merkitä uutta vaihetta sodassa.

– Ukrainalaiset lähestyvät Venäjän rajaa. Joten kaikki venäläisten alkupäivinä saavuttamat voitot Koillis-Ukrainassa ovat yhä enemmän liukumassa pois, sanoi Neil Melvin lontoolaisesta RUSI-ajatushautomosta.

USA:n tiedustelupalvelu: Putin valmistautuu pitkittyneeseen konfliktiin

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun korkein virkamies on varoittanut, että Vladimir Putin voi pitää tappiota Ukrainassa eksistentiaalisena uhkana hallinnolleen ja turvautua mahdollisesti ydinaseeseen, kirjoittaa brittilehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Varoitus esitettiin tiistaina senaatille maailmanlaajuisia uhkia käsittelevässä tiedustelupäälliköiden arviossa.

Kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Avril Haines kertoi senaatin asevoimien komitealle, että Putin jatkaa Venäjän ydinasearsenaalin esittelyä yrittäessään pelotella Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia tukemasta Ukrainaa.

Mikäli Putin päättäisi käyttää ydinasetta, tultaisiin maailmalla näkemään jokin varoitus siitä, esimerkiksi uusi laajamittainen ydinharjoitus, Haines sanoi.

Hainesin mukaan presidentti Vladimir Putin näyttää olevan valmistautumassa pitkään konfliktiin. Venäjän voitto Ukrainan itäisellä Donbasin alueella ei välttämättä lopeta sotaa.

Tiedustelupalvelun johtajan mukaan on "viitteitä" siitä, että Putin haluaa ulottaa maasillan Transnistriaan asti ja siten hallita koko Ukrainan Mustanmeren rannikkoa. Edessä voi kuitenkin olla pattitilanne, jossa kumpikaan osapuoli ei pystyisi tekemään läpimurtoa.

Kaikista takaiskuista huolimatta Putin luultavasti luottaa maansa vahvuuteen ja siihen, että Yhdysvaltojen ja EU:n päättäväisyys heikkenee, kun elintarvikepula, inflaatio ja energian hinta pahenevat, Haines sanoi.

Yhdysvaltain edutajainhuone hyväksyi uuden 40 miljardin tukipaketin Ukrainalle

Yhdysvaltain edustajainhuoneen on hyväksynyt uuden 40 miljardin dollarin suuruisen tukipaketina Ukrainan hyväksi.

Senaatin odotetaan äänestävän paketista lähipäivinä. Sen uskotaan menevän läpi, sillä paketilla arvioidaan olevan kahden puolueen tuki.

Ennen tiistain äänestystä osa lain tekstistä julkistettiin, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Pakettilla rahoitetaan sekä Ukrainaan lähetettyjä ja lähetettäviä puolustustarvikkeita että humanitaarista apua. i

Lisäksi lähes 9 miljardia dollaria on varattu Ukrainaan lähetetyn Yhdysvaltain kaluston täydentämiseen. Monet lainsäätäjät ovat ilmaisseet huolensa Yhdysvaltojen Ukrainalle antamien aseiden, erityisesti Stinger- ja Javelin-ohjusten varastojen korvaamisesta.

Jos paketti hyväksytään, lakiteksti pannaan demokraattien johdon mukaan nopeasti täytäntöön.

Päivitetty 11.5.2022 klo 5.28: Edustajainhuone hyväksyi tukipaketin. Korjattu sijamuotovirhe klo 10.55: Tappio Ukrainassa, ei Ukrainan tappio.

Suosittelemme sinulle