Hyppää sisältöön

Vauvan saaneita perheitä muistetaan monessa kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla – joissakin vauvaraha vaihdettu verotussyistä muuhun muistamiseen

Lumijoki ja Siikalatva luopuivat suorasta rahalahjasta, ja antavat vauvan saaneille perheille muunlaisen lahjan. Lahjakortti, palvelusetelit ja erilaiset tuotteet ovat nyt yleisiä muistamistapoja kunnissa.

Nuori äiti pitelee vauvansa varpaita käsissään.
Pohjois-Pohjanmaalla syntyvyys pysyi lähes samantasoisena vuosien 2020 ja 2021 välillä. Kumpanakin vuonna maakuntaan syntyi noin 4100 vauvaa. Oulussa vauvoja syntyy eniten, pienillä paikkakunnilla taas syntyvyys voi olla laskusuuntaista. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Hanna Holopainen,
Päivi Seeskorpi

Noin puolet Pohjois-Pohjanmaan kunnista muistaa perhettä vauvan synnyttyä tai suunnittelee sitä. Vain nelisen kuntaa lahjoittaa suoraan rahaa perheelle.

Lahjakortti, palvelusetelit ja erilaiset tuotteet ovat nyt yleisiä muistamistapoja. Kaksi kuntaa, Lumijoki ja Siikalatva, ovat luopuneet suorasta rahalahjasta, koska siitä peritään veroa. Nämä kunnat ovat siirtyneet muunlaiseen muistamiseen. Tosin Siikajoki harkitsee uutena kuntana vauvarahaa.

Varsinaista vauvarahaa maksetaan 150–1000 euroa huhtikuussa tekemämme kyselyn mukaan neljässä kunnassa: Pudasjärvellä, Pyhäjoella, Pyhännällä sekä Oulaisissa. Oulaisissa 500 euron suuruisen vauvarahan maksamisessa on nyt jo seitsemäs vuosi.

Oulaistelaisten keskuudessa vauvaraha on ollut hyvin suosittu, mutta sielläkin saatetaan miettiä vaihtoehtoa suoralle rahalahjalle.

– Ei olla vielä mietitty, mutta meillähän tehdään uusi kaupunkistrategia tänä vuonna, niin katsotaan, mitä uusia tuulia tulee, Oulaisten hallintojohtaja Suvi Koskenlaine sanoo.

Suvi Koskenlaine on itsekin saanut vauvarahaa. Päivi Seeskorpi kävi haastattelemassa Koskenlainetta.

Jotkin kunnat ovat parhaillaan valmistelemassa vauvaperheiden muistamista. Esimerkiksi Reisjärvellä työstetään tuotepakettia. Vastikään vauvaperheille suunnitellun palvelusetelin on ottanut käyttöön esimerkiksi Merijärvi.

Joissakin kunnissa lapsiperheitä tuetaan jo maksuttomalla varhaiskasvatuksella ja kotihoidon kuntalisällä, jolloin kuntaan syntyneitä vauvoja ei välttämättä muisteta erikseen. Näin on ainakin Pyhäjärvellä ja Taivalkoskella. Alavieska suunnittelee varhaiskasvatusmaksun poistamista, jos tuulivoimahankkeet toteutuvat.

Yle teki Pohjois-Pohjanmaan kunnille kyselyn mahdollisesta vaurahan maksamisesta vuoden 2022 huhtikuun puolivälin jälkeen. Kolmeastakymmenestä kunnasta 24 vastasi kyselyyn, ja Merijärveltä tiedot saimme kunnanhallituksen 29.3. tekemästä päätöksestä.

Vastaajista puuttuivat Hailuoto, Ii, Nivala, Raahe ja Taivalkoski.

Kysely tehtiin viimeksi joulukuussa 2020, jolloin Taivalkoskelta kerrottiin, että siellä vauvarahaa on maksettu.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle