Hyppää sisältöön

Kuopiolaisyrittäjillä suuri pula kausityöntekijöistä – ukrainalaisnainen kertoo, kuinka heidät löydetään töihin

Kuopion seudun yrittäjillä on niin kova pula kausityöntekijöistä, että se haittaa jo yritysten liiketoimintaa. Yrittäjät perustavat oman verkkosivuston työntekijöiden tavoittamiseksi.

Ukrainalaistyöntekijä vinkkaa, kuinka heidät tavoittaa parhaiten.
Marianne Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainalainen Oksana Ostapiuk tuli kausitöihin miehensä kanssa Heimosen puutarhalle Kuopioon viisi vuotta sitten. Viimeiset pari vuotta hän on asunut alueella ympäri vuoden, koska puutarha tarvitsee työnjohtajaansa myös kesäkukkasesongin ulkopuolella.

Pariskunta asuu viereisessä Tuusniemen kunnassa. He opiskelevat työn ohessa suomen kieltä ja tavoitteena on jäädä pysyvästi Suomeen.

– Kielitaidon myötä toivon saavani lisää vastuuta työssäni, Ostapiuk kertoo.

Ostapiuk on hyvä esimerkki sellaisesta kausityöntekijästä, joita halutaan Kuopion seudulle lisää. Hän on hyvä työntekijä, joka on valmis asettumaan pysyvästi alueelle.

Monen yrityksen kehittyminen on kiinni työntekijöiden saatavuudesta

Kuopion kauppakamarin tekemän tuoreen kyselyn mukaan jo kolme neljästä yrityksestä kertoo työvoimapulan rajoittavan liiketoimintaa.

Esimerkiksi kausityöntekijöistä on niin suuri pula, että joukko kuopiolaisia yrittäjiä pistää pystyyn oman hankkeen heidän löytämisekseen.

Mies seisoo kasvihuoneessa kukkien keskellä.
Yrittäjä Markus Heimonen palkkaa vuosittain kymmeniä kausityöntejöitä puutarhalle. Tänä vuonna töissä on myös Ukrainan pakolaisia. Kaikkiaan puutarha työllistää noin 60 ihmistä. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Käytännössä yrittäjät aikovat perustaa oman verkkosivuston, jonka kautta markkinoidaan vapaita työpaikkoja. Tekstit käännetään aina tarvittavalle kielelle.

Myös kausityöntekijät voivat markkinoida omaa osaamistaan sivuston kautta. Tällöin yhteydenotot tapahtuvat suoraan ilman välikäsiä.

Esimerkiksi Ukrainassa välittäjät ottavat kausityöntekijöitä rahaa avusta vaikka Suomeen tarvittavien lupapapereiden täyttämisestä.

– Tavoitteena on, että tulo Suomeen onnistuu ilman näitä välittäjiä, kertoo Heimosen puutarhan rekryistä vastaava yrittäjä Markus Heimonen.

Kausityöntekijä ajaa pyörällä puutarhan kasvihuoneessa kukkien keskellä.
Kesäkukkasesonki on lyhyt ja kiireinen vaihe puutarhalla. Kukat myydään ennen juhannusta. Kuvassa ukrainalainen kausityöntekijä Tetiana Melnyk. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Myös yrittäjät tarvitsevat apua sopivien työntekijöiden löytämiseen. Tähän ongelmaan Ostapiukilla on ratkaisu, josta hän kertoo myös jutun pääkuvan videolla. Esimerkiksi ukrainalaiset viestivät keskenään omissa ryhmissään, joiden kautta työpaikkailmoitukset saavat parhaiten näkyvyyttä.

Kausityöntekijä työntää orvokkeja täynnä olevaa hyllykköä puutarhan kasvihuoneessa.
Volodymyr Melnyk työntää orvokkilastissa olevaa rullakkoa. Kuvaushetkellä kukkia pakattiin kohti Suomen Prismoja lähtevään rekkaan. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Ovi-portaali työtä ja unelmia -nimellä kulkevan hankkeen rahoitushakemus on parhaillaan Pohjois-Savon ely-keskuksen käsittelyssä. Verkkosivusto avataan todennäköisesti ensi keväänä.

Kausityöntekijöiden palkkaaminen kiinnostaa marja- ja puutarha-alan lisäksi myös matkailu- ja ravintola-alan yrittäjiä.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta 12.5. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yllätkö sinä tuloihin, joita maahanmuuttajalta vaaditaan? Suomi kärvistelee työvoimapulassa, mutta oleskeluluvat ovat nyt entistä tiukemmassa

Ulkomaalaisia opiskelijoita koskevaan lainsäädäntöön on tulossa isoja muutoksia – tavoitteena saada valmistuneet jäämään Suomeen

Suosittelemme