Hyppää sisältöön

Vauhti kasvaa, kun alla on kesärenkaat, hyvä tie ja illat ovat valoisia – roimien ylinopeuksien määrässä hurja kasvu kevään aikana

Olosuhteet tekevät herkästi varkaan autoliikenteessä. Kun olosuhteet keväällä paranevat ja illat valaistuvat, roimia ylinopeuksia ajetaan selvästi enemmän.

Ylinopeuksien määrä lisääntyy kun ajokelit paranevat kesää kohti mennessä.
Isojen ylinopeuksien määrä kasvaa loppukevään viikoilla. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Petri Vironen

Yle pyysi Poliisihallitukselta ylinopeusvalvonnan tulokset kahdelta viikolta, helmikuun ja huhtikuun viimeisiltä viikoilta.

Otanta osoittaa selvästi, miten kaasujalka muuttuu painavammaksi. Perinteisessä nopeusvalvonnassa ylinopeussakkoja kirjoitettiin huhtikuun viikolla reilusti helmikuuta useammin.

Automaattivalvonnassa nopeuksien kasvu ei juurikaan näy.

– Automaattivalvonnassa se ei niinkään näy, koska kamerat laskevat jo olemassaolollaan nopeuksia ja valvonta on ennalta estävää, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisipartioiden tutkat ja miehittämättömien valvonta-autojen kamerat paloivat sen sijaan punaisella.

Kun helmikuun viikolla yli 21 kilometrin nopeuden ylityksiä kirjattiin 674, huhtikuussa niitä kertyi 764.

21-30 kilometrin sakkoja kirjoitettiin huhtikuussa hieman vähemmän (465 - 422), mutta yli 31 kilometrin nopeuksia tavattiin reilusti enemmän. Helmikuussa rajan ylitti 209 autoilijaa, mutta vappuviikolla heitä oli peräti 242.

Eniten isoja ylinopeuksia tavattiin vapun menoliikenteessä perjantaina, jolloin poliisi kirjoitti 161 rangaistusvaatimusta. Eniten kovimpia, yli 41 kilometrin ylinopeuksia tavattiin vapunaattona, jolloin peräti 34 kuljettajaa sai heittää väliaikaisesti hyvästit ajokortille..

Yli 20 kilometrin ylinopeudet ovat liikennerikoksia, joista määrätään päiväsakkoja. Alemmista ylinopeuksista saa normaalisti liikennevirhemaksun.

Komisario Seppo Porokka 5-tien laidassa poliisiauton edessä.
Komisario Seppo Porokan mukaan poliisi keskittää valvontaa ajankohtiin, jolloin kaasujalka on herkässä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kameratolppien välit ongelmana

Itä-Suomen poliisilaitoksen komisario Seppo Porokka pitää vertailun tuloksia varsin odotettuina.

– Helmikuussa on aina hiljaisempaa ja huono sää vaikuttaa hidastavasti, mutta kevään lämpiminä viikkoina, mitä tänäkin vuonna on nähty, suuret ylinopeudet on ilmestyvät tien päälle, Porokka sanoo.

Poliisi myös painottaa valvontaa kevään viikoille, jolloin kesänopeudet ja -renkaat yhdistyvät hyviin olosuhteisiin.

Kameravalvontaosuuksilla isot ylinopeudet ovat harvinaisia. Siihenkin löytyy valvojan mielestä selitys.

– Keskinopeudet varmaan ovat alhaisempia, mutta ongelma ovat kameratolppien väliset osuudet. Sinne myös valvontaa painotetaan, Seppo Porokka sanoo.

Isoja ylinopeuksia aiotaan valvonnan avulla karsia myös tulevana kesänä.

– Ne ovat iso riski liikenteessä. Reaktiomatkat ja jarrutusmatkat kasvavat huomattavasti.

Sari Heltelä ajaa autolla työkseen ja kilometrejä kertyy lähes 50 000 kilometriä vuodessa.
Sari Heltelä ajaa autolla työkseen ja kilometrejä kertyy lähes 50 000 kilometriä vuodessa. Kuva: Petri Vironen / Yle

"Hups, tuli ja meni"

Olosuhteiden vaikutus omaan ajotapaan on havaittu myös Juvalla.

Työkseen 50 000 kilometriä vuodessa ajava Sari Heltelä myöntää, että hyvät olosuhteet ja valoisat illat nostavat nopeuksia.

– Ainakin niin päin, että huonoissa olosuhteissa nopeus putoaa. Katson ajaessani aika kauas hirvien ja peurojen takia, joten ehkä hämärä on kaikkein haasteellisin.

– Muuten ajan aika reippaasti, enkä hidastele, mutta ohituksia hieman varon, Heltelä kuvaa ajotapaansa.

Heltelä arvioi, että hyvän ja huonon ajokelin ero vaikuttaa nopeuteen 10 - 20 kilometriä tunnissa.

–Teiden huonon kunnon takia ja tietysti myös ilmastonmuutoksen takia vauhtia pitäisi tiputtaa. Mitä kovemmin ajaa, sen enemmän kuluttaa.

Helteläkin ajaa usein Juvan ja Mikkelin väliä, johon syksyllä avattiin uusi nelikaistainen tie. Se on houkutellut monet isoihin ylinopeuksiin.

–Itse en kaahaile, mutta saattaa joskus nousta hieman ylikin. Toki käytän nopeusrajoitusten antamat mahdollisuudet hyödykseni.

Heltelä ajaa työkseen ympäri Itä-Suomea. Tiellä vastaan tulee vaikka minkälaista kulkijaa.

– Kovia ylinopeuksia välillä näkyy. Jos itse ajaa sakkoarajalla kymmenen yli niin hups, auto tuli ja meni

Heltelä on toistaiseksi säästynyt kovilta ylinopeussakoilta isoista kilometreistä huolimatta.

– Viimeksi ajoin kameraan parisen vuotta sitten, yhdeksääkymppiä kahdeksankympin alueella. Oli kuiva tie ja hiljainen liikenne kun ajelin illalla kotia päin. Tamma vei kotia kovaa.Tuli sataneljäkymppiä muistutusta siitä.

Onko oma kaasujalkasi painavampi keväällä kuin talvella? Oletko huomannut nopeuksien kasvaneen? Voit keskustella aiheesta 15.5. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle