Hyppää sisältöön

Motoristit palasivat koronatauon jälkeen kouluille pistämään kampoihin kiusaamiselle

Korona lopetti ulkopuolisten ihmisten vierailut kouluilla. Motoristit koulukiusaamista vastaan ovat jälleen tien päällä, nyt prätkäletka karautti Orimattilassa Luhtikylän koululle.

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.
Nyt prätkäletka kiertää kouluja, jotka buukkasivat käynnin jo ennen koronaa. Tälle vuodelle ei mahtunut lainkaan uusia keikkoja. Katso tästä komea koululle saapuminen.
Johanna Talasterä

Juhlallinen rivistö moottoripyöriä on parkissa Orimattilassa Luhtikylän koulun pihalla. Pitkän odotuksen jälkeen motoristit ovat tulleet muistuttamaan miksi toisten kiusaaminen ei ole hyvä juttu.

Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n tiedottaja Marko Saarinen kertoo, että vastaanotto kouluilla on joka kerta ylitsevuotava.

Ja tällä kertaa motoristeja on odotettu harvinaisen kauan.

– Jouduimme koronan takia olemaan kaksi vuotta poissa kouluilta, joten monet ovat buukanneet meidät jo pari vuotta sitten. Eli meitä on todella odotettu.

Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen Orimattilan Luhtikylän koulun pihalla.
Motoristi Marko Saarinen on tyytyväinen, kun pitkän tauon jälkeen päästään kouluihin kertomaan, että kiusaaminen on elämän tuhlaamista. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Uusia keikkoja ei voida ottaa tälle vuodelle

Motoristien turvallisuuden takia Suomessa ei voida muutenkaan ajaa koulukeikkoja talvisin. Kun tähän päälle lasketaan pitkä koronatauko, on keikkoja nyt paljon jonossa.

– Meillä on tavallaan positiivinen ongelma: olisi enemmän pyyntöjä kuin pystymme toteuttamaan, naurahtaa Saarinen.

Keväällä yhdistyksen prätkät karauttavat kouluille eri puolilla Suomea yhteensä kahteentoista tapahtumaan. Tulevalle syksylle on kalenteriin merkattu parikymmentä keikkaa. Nämä kaikki on sovittu ennen koronaa.

– Uusia kouluvierailuja ei valitettavasti tälle vuodelle enää mahtunut, summaa Saarinen.

Jopa pikkukoulussa kiusataan

Luhtikylän koulun oppilaat Lilli Stjerna ja Eero Koskela kertovat, että kiusaamista on ollut omassakin koulussa.

– Parilta tyypiltä on ollut, mutta ei ole hirveästi ollut sellaista pahaa kiusaamista, sanoo Lilli Stjerna.

Hänen mukaansa koulussa on puututtu kiusaamiseen antamalla varoitus. Myös Koskela toteaa, ettei kiusaamisongelma ole ollut pikkukoulussa kauhean vakava. Motoristien vierailu oli molempien mielestä kiva.

Vaikka prätkät eivät ainakaan Eero Koskelaa niin kovasti kiinnosta.

– En ole moottoripyörämiehiä, mutta onhan niitä kiva katsella.

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.
Motoristien saapuminen koululle on itsessään ohjelmanumero. Sitten kokoonnutaan juhlasaliin juttelemaan yhdessä. Puhetta johtaa Ari Santaharju. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

"Kiusaaminen on elämän tuhlaamista"

Kouluissa on jo kauan sanottu, että ei saa kiusata, toteaa motoristi Marko Saarinen. Nyt sama viesti halutaan välittää oppilaille elämysten kautta.

– Meidän tapamme ei ole sormen heristäminen tai nyrkin puiminen. Kerromme asiasta oivaltamisen kautta, ja se muokkaa asenteita. Viestimme on, että kiusaaminen on elämän tuhlaamista, sanoo Saarinen.

Joskus prätkäletka kutsutaan paikalle koulun tulehtuneen tilanteen vuoksi, mutta isolta osalta toiminta on ennaltaehkäisevää.

Vierailu on huolellisesti suunniteltu ja koostettu paketti

Kouluvierailu toteutetaan aina saman konseptin mukaan. Rutiini on tullut osallistujille tutuksi 281 kouluvierailun aikana.

Ari Santaharju Motoristit koulukiusaamista vastaan yhdistyksestä puhuu oppilaille Luhtikylän koulun juhlasalissa.
On Ari Santaharjun vuoro innostaa oppilaita nousemaan kiusaamista vastaan. Kaikilla motoristeilla on tapahtumassa omat, etukäteen sovitut roolit. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Visiitti kestää puolitoista tuntia, mutta motoristit jättävät koululle henkisiä työkaluja, joilla kiusaamisen vastustamista voidaan jatkaa.

– Opettajat voivat esimerkiksi piirtää oppilaiden kanssa moottoripyörien kuvia ja samalla muistuttaa, minkä takia motoristit koululla kävivät. Sanoma aukeaa taas uudelleen, sanoo Marko Saarinen.

Motoristit koulukiusaamista vastaan ry polkaistiin käyntiin vuonna 2013 Tampereen seudulla. Joukko motoristeja pohti mitä hyväntekeväisyyttä voisi tehdä samalla, kun ajaa moottoripyörällä.

– Aamulehdessä oli avoin kirjoitus pojalta, joka kertoi, että häntä pelottaa mennä kouluun. Sieltä ajatus oikeastaan alkoi, sanoo Marko Saarinen.

Lue myös: Koulukiusaamista vastustavat motoristit ovat kuulleet koskettavia tarinoita – "Helmi äijä, kun jaksoit kuunnella"

Koulukiusaamista vastustavan motoristin paras palkkio: "Ekaluokkalainen pikkuheppu sanoo kiitos"

"Miksi juuri minä, näytänkö joltain simpanssilta?" – koulukiusattu Jesse Teräsahde taistelee nyt kiusaamista vastaan skeittilauta aseenaan

Suosittelemme sinulle