Hoitajien ja muiden kunta-alan työntekijöiden työriidan selvittely on umpisolmussa. Hoitajaliitot Tehy ja Super tyrmäsivät keskiviikkona sovintoesityksen, jonka muu kunta-ala olisi hyväksynyt.
Kiista uhkaa venyä ainakin hoitajien osalta ensi syksyyn, sillä hoitajaliitot haluavat aloittaa suunnitellun irtisanoutumisaallon aikaisintaan kesän jälkeen. Ensin halutaan turvata hoitajien kesälomat ja sijaisten saatavuus.
Mitä hoitajat ovat tästä kaikesta mieltä? Yle otti uudestaan yhteyttä kolmeen hoitajaan, joita on aiemmin tänä keväänä haastateltu liittyen historialliseen työtaisteluun.
Eeva Hiila: Hoitajat odottavat irtisanoutumisia, koska silloin voisi hengähtää
"Jos joukkoirtisanoutumiset olisi aloitettu kesää vasten, olisi varmasti tehty saman tien laki, joka olisi velvoittanut kaikki töihin – aivan kuten suunniteltu potilasturvallisuuslaki. Emme olisi saaneet pitää kesälomaa ollenkaan. Siksi on hyvä, että irtisanoutumisia siirrettiin loppuvuoteen.
Olen valmis irtisanoutumaan, en epäröisi asiaa hetkeäkään. Jos ammattiliitot näin päättävät.
Somessa hoitajat kertovat odottavansa irtisanoutumista, koska sitten pääsisi hengähtämään. Minusta se on todella hälyttävää.
Meihin ei toimi pelote, että mitä sitten teette, jos työt loppuvat. Suomessa on niin paha hoitajapula, että voin ensin huilia pari kuukautta ja sitten pääsen töihin minne vaan.
Minua ei haittaa, vaikka työkiistan sovittelu venyy syksyyn. Kätilönä olen tottunut odottamaan. Tässä taistelussa on tarkoitus saada synnytettyä terve, elävä lapsi. Nyt synnytetään sellainen sopimus, että Suomessa ihmiset saavat hoitoa. Minulla ei ole mihinkään kiire."
- Lue Eeva Hiilan aikaisempi haastattelu huhtikuisen hoitajalakon alla: "Nyt on joustamiset joustettu", sanoo kätilö Eeva Hiila – kolme hoitajaa avaa palkkakuittinsa ja kertoo, miksi hoitoala on valmis lakkoon
Tero Flink: Liittojen pitäisi nyt rummuttaa enemmän asiaansa
"Sen jälkeen kun hoitajien toinen suunniteltu lakko peruttiin yllättäen, liittoni Tehy oli täysin hiljaa jäsenien suuntaan. Olin varma, että liitto hyväksyy sovintosityksen, oli se millainen tahansa, ja olin jo valmiiksi pettynyt.
Onneksi sovintoesitys hylättiin. Siinä ei oltu otettu otettu lainkaan huomioon, kuinka saadaan nuoriso innostumaan alasta ja miten hoitajapula ratkaistaan. Palkoissa ei ollut tarpeeksi nousua.
Ammattiliittojen pitäisi nyt tuoda itseään julki jäsenten suuntaan ja kertoa miksi kannattaa irtisanoutua. Pahoin pelkään, että jos liitot eivät nyt rummuta asiaansa, ihmiset eivät lähde mukaan. Irtisanomisaalto voisi olla mielestäni heti kesän jälkeen.
Nyt annetaan työnantajalle liikaa siimaa. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on päällä, mutta epäilen kuinka se tulee pidemmän päälle toimimaan. Jossain vaiheessa hoitajat alkavat luistamaan siitä, kun mietitään työkavereiden jaksamista ja potilaiden turvallisuutta.
Olen edelleen valmis irtisanoutumaan. Minulla on monta rautaa tulessa, sillä heitän keikkaa päihdenuorten kuntoutuspaikassa ja teen lisäksi järjestyksenvalvojan töitä. Minun on helppo lähteä mukaan, koska minä en jäisi työttömäksi."
- Lue Tero Flinckin aikaisempi haastattelu huhtikuulta: Sairaanhoitaja Tero Flink ei usko joukkoirtisanoutumisen toteutumiseen: "Tulee joku Lindénin uusi laki"
Johanna Rahkola: Sovintoesitys oli suuri pettymys
"Laskin, että sovintoesitys olisi nostanut palkkaani 150 euroa – koko sopimuksen aikana. Ei se hyödyttäisi palkkapussiani ollenkaan, kun inflaatio ja veronkorotukset syövät sen. Samanlainen kädestä suuhun -eläminen jatkuisi.
Samaan aikaan uutisoidaan, että eduskunnan erityisavustajien palkat nousevat ja korotukset ovat huomattavasti suuremmat kuin meillä. Ei se mieltä ylennä.
Kesän työntekijätilanne on pakko turvata. Sijaistilanne on huono. Jos se sen vaatii, että hyvä sopimus saadaan, odotamme ja taistelemme siihen asti. Meillä töissä monet miettivät, minne lähtevät seuraavaksi töihin.
Jos irtisanomisiin mennään, menen muualla töihin tai kilpailutan itseni sisään yksityiselle paremmalla palkalla. Toivon, että siihen ei jouduta, sillä tykkään työstäni. Nyt on pakko mennä raha edellä."
- Tässä jutussa Johanna Rahkola kertoo, mistä hänen palkkansa koostuu: "Auto- tai sähköasentaja tienaa paremmin kuin me, jotka vastaamme ihmishengistä" – kolme hoitajaa avaa palkkakuittinsa ja kertoo, miksi hoitoala on valmis lakkoon
Lue lisää: