Hyppää sisältöön

Väsymys ja oudot tuntemukset ajoivat Sotkamon Jymyn Lauri Rönkön sairaslomalle

Rönkön oireet alkoivat viime vuoden elokuussa. Tammikuussa oireille löytyi syy.

Jokeri lyöntiasennossa pesäpallo-ottelussa.
Kuva otettu kesäkuussa 2021. Kuva: Superjymy
Tanja Heikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotkamon Jymyn Lauri Rönkön katoamiseen pelikentiltä ja harjoituksista on saatu lisätietoa. Lyöjäjokeri Rönkkö lähestyi pesäpallokansaa avoimella kirjeellä Superjymyn nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.

Rönkkö kertoi kärsineensä fyysistä oireista jo viime elokuussa. Alkuun hän piti ne omana tietonaan, mutta oireet pahentuivat pudotuspelien aikaan.

Rönkön mukaan peli piti viheltää poikki pronssiotteluiden aikaan syyskuun puolivälin tienoilla, eikä hän osallistunut pronssipeleihin.

Rönkön terveyttä tutkittiin hänen omien sanojensa mukaan perusteellisesti. Tutkimuksia tehtiin pitkin syksyä ja talvea, mutta selitystä muun muassa väsymykselle, päänsärylle ja rytmihäiriöille ei tahtonut löytyä.

Tammikuussa Rönkkö yritti palata harjoittelemaan joukkueen kanssa, mutta kahden viikon jälkeen selvisi, ettei hän ole vielä valmis siihen.

Samaan aikaan oireiden syyksi selvisi refluksitauti, ja Rönkkö kertoo hieman sen jälkeen ymmärtäneensä, ettei voi hyvin henkisesti.

Rönkkö kirjoittaa, että hänelle kerrottiin kyseessä olevan muun muassa ahdistuneisuushäiriön ja rajun uupumuksen.

Rönkkö kuvailee tilannetta huonon olon kierteeksi.

  • Lue alta Lauri Rönkön avoin kirje:

Rönkkö summaa kirjeessään, että neljä kuukautta diagnoosin selviämisen jälkeen asioissa ollaan tultu eteenpäin.

Isossa kuvassa hän kuvailee voivansa melko hyvin tällä hetkellä. Kevyttä harjoittelua on tehty, mutta joukkueen mukana hän ei ole vielä harjoitellut.

Rönkkö kuitenkin uskoo palaavansa pelikentille vielä, ei ensimmäisiin peleihin kuitenkaan. Hän toteaa kirjeessään, että onneksi hän osasi hakea apua ajoissa.

Rönkkö itse ei halua kommentoida asiaa sen enempää, vaan sanoo, ettei anna tällä hetkellä haastatteluja.

Lue myös:

Itä-Länsi-ottelusta vetäytynyt tähtipelaaja inspiroitui Simone Bilesista, painii henkisen kuorman kanssa: "Kontakti hyvään urheilupsykologiin"

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme