Hyppää sisältöön

The Rasmus unohti tehdä Euroviisujen kotiläksyt, ja yhdet treenit päätyivät katastrofiin: "Nyt me tiedämme, mitä me teemme"

Yhtye kilpailee tänään torstaina Euroviisujen finaalipaikasta toisessa semifinaalissa Torinossa kappaleella Jezebel. Bändi esiintyy kilpailun ensimmäisenä ja yrittää olla ottamatta paineita haastavasta esiintymispaikasta.

The Rasmus kertoo kisatunnelmistaan ennen illan semifinaalia
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

The Rasmus -yhtyeen jäsenet olivat keskiviikon ensimmäisen kenraaliharjoituksen jälkeen huojentuneita, sillä kaikki sujui suunnitelmien mukaan. Pari aikaisempaa harjoitusta Torinon viisulavalla eivät sen sijaan menneet aivan putkeen.

– Meidän treenimme ovat olleet vähän takkuisia. Tokat treenit olivat ihan hirveät. Katastrofi suorastaan. Mutta nyt on levollinen olo. Nyt me tiedämme, mitä me teemme, sanoo laulaja Lauri Ylönen.

Uuden Musiikin Kilpailussa The Rasmuksen Jezebel-kappaleen esityksessä nähtiin animaatiota. Samanlaista keltamustaa väritystä nähdään myös viisulavalla, mutta animaatiot ovat vaihtuneet suuriin ilmapalloihin, joiden välissä bändi liikkuu.

Bändi naureskelee, että tässä kenraaliharjoituksessa palloja rikkoutui vain pari. Lavamanageri varoitteli jo yhtyettä pallojen rikkomisesta, sillä niitä ei muuten riitä enää muihin esityksiin.

The Rasmus Euroviisuissa Italiassa
The Rasmus -yhtyeen mukaan tärkeintä viisulavalle esiintymään mentäessä on itsevarma fiilis. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

– Jos pääsette finaaliin, niin siellä on enää kolme jäljellä. Ottakaa nyt vähän iisimmin, rumpali Aki Hakala kertaa nauraen lavamanagerin sanoja.

Illan ensimmäisen esiintyjän paikka haastaa The Rasmuksen

The Rasmus on Euroviisujen toisen semifinaalin ensimmäinen esiintyjä. Show'n avaajan paikka ei ole helppo. Yhtye pyrkii kuitenkin ajattelemaan asiaa positiiviselta kannalta.

– Ei meitä varmaan ole sattumalta otettu ekaksi. Ei sitä ole arvottu. On ajateltu enemmänkin, että meillä on energinen show ja sillä lähdetään hyvin käyntiin.

Kitaristi Emppu Suhosen mukaan ensimmäisenä esiintyjänä saa keskittyä kunnolla omaan esitykseen.

– Kokisin aika haastavaksi katsoa kaikki muut esitykset ja imeytyä niihin maailmoihin ja palauttaa sitten omaan. On kiitollinen paikka olla lavan takana ja vain oma esitys on edessä.

Ylönen jännittää ainoastaan sitä, että lähteekö yleisö heti mukaan.

– Katsoimme ensimmäistä semifinaalia, ja vasta puolessa välissä yleisö alkoi lämmetä. Se välittyi myös tv:stä ja sen näki artisteistakin.

The Rasmuksen Lauri Ylönen Euroviisujen avajaisseremoniassa Torinossa
The Rasmuksen Lauri Ylönen ei ota paineita siitä, jos saattuu viisuesityksessä vahingossa kaatumaan. – Mä keskityn siihen, että laulan hyvin. Se on paljon tärkeämpää. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

"Euroviisut on mieletön juttu"

The Rasmus on kerännyt kosolti huomiota Torinon Euroviisuissa, sillä yhtye on tunnetuin esiintyjä laulukilpailussa. Bändillä on edelleen paljon faneja, ja monet muistavat In the shadows -jättihitin vuosien takaa.

– Kun olemme lähteneet kaupungille pörräämään, niin siellä on tullut koko ajan hihasta vetäjiä ja kuvan ottajia ympärille, Hakala kertoo.

The Rasmus Euroviisujen avajaisseremoniassa Torinossa
The Rasmus on tehnyt Torinossa jopa kymmeniä haastatteluja päivässä. Kuvassa yhtye Euroviisujen avajaisissa suositun Wiwibloggs-sivuston haastattelussa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Euroviisukokemus on ollut kokeneelle yhtyeelle jopa isompi kuin mitä se oli ennalta ajatellut.

– Jonkin verran oli huonosti tehty kotiläksyt siitä, miten Euroviisut toimii. Täytyy myöntää, Ylönen sanoo.

Hän kertoo, että Euroviisut on toki tuttu konsepti, mutta vasta paikan päällä hän tajusi niiden laajuuden ja skaalan:

– Tämä on mieletön juttu, kun tässä on koko Eurooppa läsnä. Ja näinä aikoina, kun Euroopassa soditaan, se tuntuu entistä merkittävämmältä.

Yhtyeen mukaan Ukrainan sota värittää tämän vuoden Euroviisuja. The Rasmus itse osoitti tukensa Ukrainalle musisoimalla sunnuntaina maata edustavan Kalush Orchestran kanssa.

Video: The Rasmus ja Ukrainaa Euroviisuissa edustava yhtye musisoivat yhdessä torinolaispihalla – "vieläkin menee kylmät väreet"

– Kyllä sota luo sellaisen tietyn melankolian harson tämän päälle. Aina kun Ukrainan hattupäinen laulaja jossain vilahtaa, se viiltää sydämestä. On tärkeää, että he ovat täällä ja ihmiset pääsevät osoittamaan heille tukensa. Ja luulen, että Ukraina vetää hyvin tässä kilpailussa, sanoo Ylönen.

– Aikoinaan Euroviisut perustettiin sotien jälkeen juuri yhdistämään Eurooppaa, niin nyt jos koskaan tarvitaan Euroviisut taas, Hakala jatkaa.

The Rasmus yhtye katusoittokeikalla. Kuvassa yhtyeen laulaja Lauri Ylönen ja kitaristi Emppu Suhonen
The Rasmus on tehnyt Torinossa myös katusoittokeikkoja. Kuvassa yhtyeen laulaja Lauri Ylönen ja kitaristi Emppu Suhonen. Kuva: Sandra Saulo / Yle

Samaan aikaan kun sota värittää Euroviisuja, laulukilpailussa iloitaan koronarajoitusten purkamisesta. Vielä viime vuonna Rotterdamissa ei järjestetty juuri lainkaan oheistapahtumia eikä paikalla ollut viisufaneja. Nyt Torinossa kaikki alkaa olla lähes ennallaan.

Voiko joku muu kuin Ukraina voittaa Euroviisut?

– Tuossa on kohta areenallinen ihmisiä, jotka tanssivat ja hurraavat. Se on sellainen juttu, jota ei ole muutamaan vuoteen nähty. Tuntuu meistä muusikoista hyvältä, että sellaista saa tehdä ihan laillisesti, sanoo basisti Eero Heinonen.

The Rasmus lähtee torstain toiseen semifinaaliin itsevarmana.

– Mehän mennään finaaliin, ja se on meidän selkeä tavoitteemme. Meillä on ihan hyvät mahdollisuudet, Ylönen vakuuttaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella siitä 13. toukokuuta kello 23:een asti.

Euroviisujen toista semifinaalia voi seurata Yle TV1:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa klo 22 alkaen.

Ohjeet viisujen seuraamiseen ja äänestämiseen löytyvät täältä.

The Rasmus esiintyy lavalla.
The Rasmus luottaa Euroviisuissa bändille ominaiseen energiseen esiintymiseen. Kuva: EBU / CORINNE CUMMING

Lue myös:

Toimittajalta: Euroviisut eivät juuri kiinnosta Italiassa, mutta historiallista San Remon laulukilpailua seuraa lähes koko maa

Analyysi: Ukrainalaismuusikoiden pääsy viisuihin oli hilkulla, mutta nyt heillä on erityinen rooli

Video: The Rasmus ja Ukrainaa Euroviisuissa edustava yhtye musisoivat yhdessä torinolaispihalla – "vieläkin menee kylmät väreet"

Suosittelemme