Hyppää sisältöön

Savon Sanomat: Valtio käyttää etuosto-oikeuttaan Turun saaristossa sijaitsevan lomakylän kaupassa – taustalla maanpuolustukselliset syyt

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtio käyttää vuonna 2020 muutettua lakia, joka antaa oikeuden puuttua kiinteistökauppoihin puolustusvoimien käytössä olevien alueiden lähellä.

Två tomter i rysk ägo gränsar till Skinnarviks militärområde på Kimitoön.
Arkistokuva. Kuva: YLE
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtion käyttää etuosto-oikeuttaan Turun saaristossa sijaitsevan lomakyläkiinteistön kaupassa, kertoo Savon Sanomat. Perusteluna etuosto-oikeuden käyttöön ovat maanpuolustukselliset syyt.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 2020 muutettua lakia käytetään. Valtiolla on muutetussa laissa etuosto-oikeus, jos kohteena oleva kiinteistö sijaitsee enintään 500 metrin etäisyydellä puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen käytössä olevista tai niille kaavoitetuista alueista. Suoja-alue kasvaa kilometriin, viesti- ja tutka-asemien läheisyydessä.

54 hehtaaria maa-alueita ja 154 hehtaaria merialueita kattava kiinteistö sijaitsee Kemiönsaaressa. Osa alueista rajautuu puolustusvoimien käytössä olevaan Skinnarvikin varikkoon.

Alueen omisti aikaisemmin lomakyläyhtiö Ab Meripesä Oy, joka myi kiinteistön ja liiketoimintansa Meripesä Paradise Oy:lle helmikuussa 2,2 miljoonalla.

Päätöksen etuosto-oikeuden käyttämisestä teki kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) Päätös ei ole lainvoimainen. Jos päätös jää voimaan valtio ostaa kiinteistön samoilla ehdoilla kuin Meripesä Paradise.

Kiinteistön alun perin ostanut Meripesä Paradise -yhtiö aikoo valittaa päätöksestä.

Suosittelemme