Hyppää sisältöön

Ensi vuonna järjestetään lasten fitnesskisat, ja se synnytti mediakohun – nyt liitto päätti, ettei lasten kehoja vertailla

Suomen Fitnessurheiluliitto on päättänyt, ettei lasten fitnesskisoihin tule fysiikkavertailuja. Lapset eivät myöskään kisaa bikineissä tai pudota rasvaprosenttiaan aikuisten tapaan.

Reetta Kanniainen voitti bikini fitness -kilpailun yli 172-senttisten sarjassa Fitness Classic -kilpailussa Helsingin Kulttuuritalolla 21.4.2019.
Reetta Kanniainen voitti bikini fitness -kilpailun yli 172-senttisten sarjassa Fitness Classic -kilpailuissa Helsingin Kulttuuritalolla 21.4.2019. Kuva: Tanja Heino / Yle
Ulla Malminen

Yle kertoi tiistaina, että Suomen Fitnessurheilu ry suunnittelee lasten fitnesskisoja kesälle 2023. Ensimmäinen kilpailu on harjoituskilpailu, jossa lapsia ja nuoria ei arvostella, vaan he saavat tuomareilta henkilökohtaista palautetta.

Liiton toiminnanjohtaja Ville Isola kertoi aiemmin Ylelle, että vielä ei ole päätetty, millainen lasten kilpailumuoto on. Hän pohti, että kisasuoritukseen voisi liittyä mahdollisesti leuanvetoja, punnerruksia tai tanssillista vapaaohjelmaa. Lisäksi hän mainitsi, että kisoihin saattaisi sisältyä fysiikkakierros, jonka painotus voisi ehkä olla 25 prosenttia arvioinnista.

Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola kannustaa kisaajia palautumaan normaalipainoon heti kisakauden jälkeen.
Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtaja Ville Isola oli Nordic Fitness Expossa Helsingin Kulttuuritalolla huhtikuussa 2019. Kuva: Tanja Heino / Yle

Nykyään junioreiden fitnesskilpailuihin saavat osallistua 16-vuotiaat, mutta liitto haluaa ottaa mukaan jo 12 vuotta täyttäneet.

Iltalehti siteerasi Ylen juttua ja kertoi, että hyvinvointiyrittäjä ja entinen fitnesskilpailija Jutta Larm järkyttyi (siirryt toiseen palveluun) Suomen Fitnessliiton suunnitelmista järjestää kilpailut lapsille. Myös fitnessvalmentaja Juho Murtonen totesi, että kisat eivät ole lasten edun (siirryt toiseen palveluun) mukaiset.

Kohun jälkeen liiton toiminnanjohtaja Ville Isola teki mediatiedotteen, jossa hän kertoo, että pysyy edelleen kannassaan. Hän haluaa 12-vuotiaat mukaan lajin piiriin.

– Nuoria on korona-ajan rajoituksien seurauksena jäänyt pois urheilutoiminnasta. Fitness haluaa innostaa nuoria liikkumaan ja harjoittelemaan. Nuoret ovat kiinnostuneita itsensä kuntoon laitosta ja terveellisistä elämäntavoista. Fitnessurheilun vetovoima on suuri yhä nuorempien joukossa, Isola kertoo tiedotteessa.

Nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja taitoja

Nyt Isola on vienyt pohdintaa lasten kisojen sisällöstä hieman pidemmälle, mutta moni asia on edelleen avoinna.

– Nuorten kilpailussa ei oteta mukaan fysiikan arvostelua, eikä kilpailu muistuta aikuisten kilpailua.

Jo aiemmin Isola kertoi Ylelle, että lapset eivät kilpaile aikuisten tapaan bikineissä, ja painonpudotus on kiellettyä.

Liitto on perustanut työryhmän pohtimaan kisojen muotoa tarkemmin. Työryhmä päättää säännöistä tämän vuoden aikana.

– Luulen, että kilpailumuoto sisältää urheilullisia elementtejä, joissa ilmennetään nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja taitoja. Näen toiminnallisia ratoja ja kuntopiirityyppistä toimintaa, Isola kertoo.

Ylen haastattelemat fitnesstähdet Pernilla Böckerman ja Johanna Hermans suhtautuvat varautuneesti lasten fitnesskisoihin. Hermans kuitenkin pitää hyvänä sitä, että nuoret pääsevät varhaisessa vaiheessa ammattitaitoisen valmennuksen piiriin, jos laji kiinnostaa heitä.

Johanna Hermans, fitnessvalmentaja ja fitnessurheilija ja Pernilla Böckerman, fitnessurheilija
Fitnessurheilija Pernilla Böckerman harjoittelee poseerausta valmentajansa Johanna Hermansin kanssa. Kuvaus ja editointi: Kristiina Lehto.

Aiheesta lisää:

Suomessa lapset saavat omat fitnesskilpailut ensi vuonna, mutta fitnesstähti Pernilla Böckerman, 22, pitää ajatusta arveluttavana

Supertiukka dieetti ei toimi pitkällä tähtäimellä fitness-urheilijalla eikä harrastajalla – pinna kiristyy, väsyttää ja lihaskasvu tyssää

Ykkössija fitness-kisoissa ei riittänyt Nora Yrjölälle, vaikka kroppa oli timanttisessa kunnossa – oma paikka löytyi pikkutalosta brasilialaisen vuoren rinteellä

Suosittelemme sinulle