Hyppää sisältöön

Ruokolahden kunta ostaa testamenttivaroilla esimerkiksi ystäväpalvelua – aluksi 10 vanhukselle puoleksi vuodeksi seuraa viikoittain

Ruokolahden kunta hankkii Helléneiltä saamallaan testamenttilahjoituksella ensin valtakunnallisen Seurana-nimisen yrityksen ystäväpalveluja.

Viulistilegenda Tuomas Haapanen Jean Sibelius -viulukilpailuissa.
Ruokolahden kunta hankkii testamenttilahjoituksesta saamillaan varoilla ensi vaiheessa eläikeikäisiä ystäviä vanhuksille. Kuvituskuva. Kuva: Sandra Saulo/YLE
Tanja Hannus

Ruokolahden kunta käyttää osan alkuvuonna saamastaan mittavasta testamenttilahjoituksesta vanhusten ystäväpalveluun.

Hellénien pariskunta testamenttasi yli 600 000 euron omaisuutensa Ruokolahden kunnalle.

Ensin kunta ostaa 10 000 eurolla 10 vanhukselle puoleksi vuodeksi ystävä- ja seurapalvelua viikottain. Palvelu hankitaan valtakunnalliselta Seurana-nimiseltä yritykseltä, joka työllistää ympäri Suomen eläikeikäisiä vanhusten ystäviksi.

– Palveluun valikoituvat ikäihmiset yhteistyössä Eksoten kotihoidon kanssa, kertoo Ruokolahden hallintojohtaja ja vt. kunnanjohtaja Kaisa Häkkinen-Paananen.

Seuraavan puolen vuoden aikana kunta miettii tarkemmin, mihin se kohdistaa jatkossa testamenttivaroja.

– Lähiaikoina kysymme ikäihmisiltä heidän toiveitaan varojen käytöstä. Lähtökohtana on se, että vuosittain käyttäisimme varojen tuoton verran erilaisiin palveluihin, joilla voimme esimerkiksi ennaltaehkäistä yksinäisyyttä, Paananen kertoo.

Ruokolahtelainen pariskunta halusi kohdistaa lahjoituksen nimenomaan kunnan vanhustyöhön. Kuntien testamenteissa varat osoitetaankin useimmiten sivistystoimeen ja vanhustyöhön.

Kuntien saamat testamentit ovat tavanomaisia, mutta lahjoitettavat summat ovat usein pienempiä kuin Ruokolahden tapauksessa. Kuntaliiton mukaan suoraan kunnille osoitettujen testamenttien määrä on myös vähenemässä.

Korjaus 12.5. klo 12.11: Ruokolahden kunta ei hanki koko testamenttilahjoituksella pelkästään ystäväpalvelua, vaan käyttää siihen ensin 10 000 euroa. Juttua päivitetty kauttaaltaan, jotta siitä käy ilmi, että varojen muusta käytöstä päätetään myöhemmin ja tehdään esimerkiksi kysely ikäihmisille.

Lue lisää:

Olavi kuoli ensin, sitten lähti Sanni – vaatimaton pariskunta oli säästänyt kaikessa hiljaisuudessa valtavan summan ja jätti kotikunnalle vain yhden ehdon

Suosittelemme sinulle