Hyppää sisältöön

Ukrainan sota luo epävarmuutta – moni yrityskauppa on kaatunut kalkkiviivoilla Kainuussa

Yritysten omistajanvaihdoksiin on Kainuussa kova tarve, sillä jopa 1 500 yrittäjää arvelee lopettavansa tai myyvänsä toimintansa seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Lähikuva maalarin pensselistä.
Kainuun ely-keskuksen mukaan Ukrainan kriisin ei ennakoida heikentävän merkittävästi esimerkiksi työllisyyttä lähikuukausien aikana. Kuva: Nella Nuora / Yle
Risto Ukkonen,
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainan sota aiheuttaa epävarmuutta myös yrityskauppoihin ja yrittäjähalukkuuteen. Kainuussa on kevään aikana kariutunut jo useampi yrityskauppa sodan ja Venäjän toimien aiheuttamiin ongelmiin.

Suunnitelmat ja valmistelut ovat olleet jo pitkällä ennen kaupan kaatumista, kertoo Yritysten jatkumo-hankkeen projektipäällikkö Kari Sirviö Kainuun Yrittäjistä.

– Olen ollut osaltani rakentamassa omistajanvaihdostilanteita, ja puolenkymmentä tapausta on ollut ihan kalkkiviivoilla, kun yrityskauppa on peruuntunut Ukrainan sodan takia.

Sirviön mukaan sodan vaikutukset riippuvat toimialasta. Esimerkiksi logistiikka-alalla oli ongelmia jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet, varaosien ja komponenttien saanti on vaikeutunut ja myös toimitusajat ovat venyneet. Se johtaa aina nousevaan hintakehitykseen, Sirviö sanoo.

Yritysten omistajanvaihdoksiin on Kainuussa kova tarve, sillä jopa 1 500 yrittäjää arvelee lopettavansa tai myyvänsä toimintansa seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Kainuun ely-keskuksen mukaan Ukrainan kriisillä ei ole kuitenkaan toistaiseksi laajoja vaikutuksia Kainuuseen. Sen ei ennakoida heikentävän merkittävästi elinkeinoelämän tilannetta ja työllisyyttä ainakaan lähikuukausien aikana.

Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2022 -raportissa todetaan, että suoraa Venäjän vientikauppaa harjoittavia yrityksiä on vähän, teollisuuden kehitys on ollut vahvaa ja koronarajoitusten purkaminen parantaa näkymiä ainakin palvelualalla.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme