Hyppää sisältöön

Tuore tutkimusraportti: epäasiallinen käytös edelleen iso ongelma musiikkialalla

Kyselyn mukaan kolme neljästä musiikkialalla toimivasta on kohdannut epäasiallista käytöstä viimeisen viiden vuoden aikana.

Pianon soittoa.
Epäasiallista käytöstä kartoittavaan kyselyyn osallistui yli tuhat musiikkialan ammattilaista. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuoreessa verkkokyselyssä kartoitettiin yhdenvertaisuuden toteutumista Suomen musiikkialalla. Peräti 76 prosenttia alalla toimivista on kohdannut epäasiallista käytöstä viimeisen viiden vuoden aikana. Epäasiallista käytöstä ovat kokeneet etenkin naiset ja muunsukupuoliset sekä nuoret ja freelancerit.

– Tutkimusraportti ei yllättänyt. Tässä on pysäyttävintä se, kuinka paljon erilaisia epäasiallisen käytöksen tai ulossulkemisen kokemuksia tällä alalla on, ja miten vähän niitä on osattu korjata. Tämä on tietenkin hyvin surullista, Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö ja Musiikkineuvoston puheenjohtaja Sanni Kahilainen toteaa.

Kahilaisen mukaan musiikkialan ongelmiin kuuluvat muun muassa epätyypilliset työsuhteet: freelancerius esimerkiksi on alan erityispiirre. Epätyypilliset työsuhteet taas ovat johtaneet siihen, ettei epäkohtiin välttämättä uskalleta puuttua.

– Freelancerit voivat esimerkiksi pelätä työmahdollisuuksien menettämistä, jos epäkohtia nostetaan esille. Toisaalta alalle päädytään mitä erilaisimpia reittejä pitkin, eivätkä kaikki välttämättä uskalla tarttua tilanteisiin, joissa mennään liian pitkälle. Ei ehkä myöskään tiedetä, kenelle voisi asioista kertoa.

Tähän tilanteeseen on kevään aikana tulossa muutos: alan järjestöjen yhteinen ohjeistus julkistetaan kevään aikana. Tavoitteena on esimerkiksi se, että yhdyshenkilö olisi helposti tavoitettavissa tilanteesta tai paikasta riippumatta.

– Puhutaan myös turvallisemmasta tilasta ja kunnioituksesta toisia kohtaan. Tunnistetaan, milloin on kyse esimerkiksi rikoksesta ja milloin on aiheellista hoitaa asia poliisin kanssa. Nimenomaan nuoret ovat kaikissa tutkimuksissa olleet niitä, jotka tunnistavat ja huomaavat epäkohtia enemmän,Sanni Kahilainen toteaa.

Muusikkojen liiton Sanni Kahilainen.
Muusikkojen liiton viestintäpäällikkö ja Musiikkineuvoston puheenjohtaja Sanni Kahilainen. Kuva: Tero Ahonen

Kolmasosa alalla tyytyväisiä tilanteeseen

Sanni Kahilaisen mukaan epäasiallisen käytöksen määrittely on hienovarainen asia. Muun muassa Muusikkojen liiton, Gramexin ja Suomen Musiikintekijöiden tilaamassa kyselyssä epäasiallinen käytös on määritelty kokemuksen kautta.

– Epäasiallinen kommentointi ja epäasialliset vitsit ovat olleet asioita, joita tämän kyselyn mukaan on koettu paljon. Tässä asiassa luotetaan ihmisen omaan kokemukseen: jos joku asia tuntuu väärältä tai se ei ole ok, silloin se ei ole ok. Tämä pätee myös seksuaaliseen häirintään.

Kyselystä löytyy valopilkkujakin: sen mukaan kolmasosa musiikkialalla työskentelevistä ei ole koskaan kokenut epäasiallista käytöstä ja on tyytyväinen tilanteeseensa.

Kyselyyn osallistui yli tuhat musiikkialan ammattilaista.

Suosittelemme sinulle