Kevään kylvöille lähdetään nyt monella tapaa poikkeuksellisessa tilanteessa, sanoo MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni.
– Kevät on edennyt hitaasti, monin paikoin pellot ovat vielä märkiä ja metsänreunat osin lumipeitteisiä. Kiirettä pelloille ei ole, sanoo Rönni.
Rönni sanoo, että viljelijät seuraavat nyt tarkkaan sääennusteita. Sateet siirtävät toukotöiden aloitusta todennäköisesti päivillä eteenpäin.
Tilakohtaiset erot suuria
Sääolosuhteiden lisäksi maatalousyrittäjien tilanteen tekee haasteelliseksi myös maatilojen heikko taloustilanne. Kustannukset ovat nousseet huomattavasti ja tuotantopanosten saannissa on ollut ajoittain ongelmia.
Syyskylvöala oli viime syksynä ennätyssuuri, mutta varsinkin vehnä ja ohra ovat talvehtineet huonosti ja moni pelto joudutaan kylvämään uudelleen, edellyttäen, että siemeniä saa.
– Ne, joilla on lannoitteet ja polttoaineet hankittu ennen hintojen nousua, odottavat pelloille pääsyä. Heillä, joilla on ollut ongelmia niiden hankinnassa, voi olla aika sekavat ajatukset, kun pitäisi töihin lähteä. Tilakohtaisia eroja on varmasti paljn Hämeessä niin kuin koko maassa, arvioi janakkalalainen maatalousyrittäjä Helena Halinen.
Yhdessä Heikki Rantasen kanssa tilaa viljelevä Halinen on tyytyväinen, että he hankkivat tätä kasvukautta varten lannoitteet valmiiksi jo viime heinäkuussa. Myös kuivurin muuttaminen hakelämmitykselle jo vuonna 2015 säästää viljan kuivauskuluissa.
Panokset nousseet, riskit kasvavat
Janakkalalainen maatalousyrittäjä Samuel Jussila näkee tuottajahintojen nousussa mahdollisuudet päästä tänä vuonna hyviin tuloihin.
– Viljojen hinnat ovat nyt hyvät. Toisaalta myös tuotantopanosten hinnat ovat korkealla eli myös riskit kasvavat samalla. Epäonnistua ei saa.
Jussila kannustaakin hajauttamaan tuotantoa eri kasveihin, etteivät "kaikki munat olisi samassa korissa". Samalla hän kehottaa tuottajia keskittymään myös tuotteidensa myyntiin.
– Me viljelijät emme useinkaan panosta myyntipuoleen riittävästi. Että saa oikeaan aikaan myytyä hyvään hintaan.
Pelloille pääsy jo viikon pari myöhässä
Heikki Rantanen sanoo, että kymmenen vuoden keskiarvon perusteella sokerijuurikasta on päästy kylvämään keskimäärin toukokuun seitsemännen päivän paikkeilla. Nyt ollaan siitä jo ohi, eikä ihan tarkkaa tietoa pelloille pääsystä vielä ole.
Monena vuonna on pelloilla oltu jo tähän aikaan, huomauttaa Samuel Jussila, jonka kylvökone on valmiina traktorin perässä, mutta sateensuojassa odottamassa pellolle pääsyä.
MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni toteaa, että viljelijät ovat sitkeää lajia.
– Kevään koittaessa viljelijä on aina uuden edessä ja odottaa kasvun ihmettä. Tänäkin vuonna ruokaa tuotetaan, koska sitä myös tarvitaan. Onneksi kotimaisen ruokatuotannon merkitys on ymmärretty viime aikoina paremmin kuin ennen.
Lue lisää: Ennätysmäärä pelloista voi jäädä viljelemättä
Keskustele onko asenteesi suomalaista viljelyä kohtaan muuttunut viime aikoina, avoinna 13.5 klo 23 saakka.