Hyppää sisältöön

Maanpuolustuskoulutuksen järjestäminen takkuaa, kun kiväärit ovat käyttökiellossa – helpotusta toivotaan puolustusvoimien aseista jo kesällä

Maanpuolustuskoulutuksen kiväärit päätyivät viime viikolla käyttökieltoon, kun niissä ilmeni turvallisuuspuutteita. Koulutukselle olisi kysyntää, mutta aseiden puuttuessa kursseja on jouduttu perumaan.

Nainen tähtää kiväärillä ammuntataulua.
Kuva MPK:n naisille järjestämästä kivääriammunnasta Oulussa joulukuussa 2019. Silloin käytössä ei vielä ollut MPK:n omia Etelä-Koreasta tilattuja kivääreitä. Kuva: Ilpo Tolonen / MPK
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanpuolustuskoulutus MPK on joutunut perumaan tässä kuussa useita koulutuksia, kun sillä ei ole niihin tarvittavia aseita.

Koulutuksen käytössä olleet MPK-kiväärit asetettiin käyttökieltoon, kun poliisi totesi testeissä viime viikolla, etteivät aseet vastaa niille asetettuja laatu- ja turvallisuuskriteereitä. Muutaman aseen runko oli rikkoutunut hiljattain.

Asehankinta on melko tuore. MPK-kiväärit tulivat käyttöön toissavuonna. Ne paransivat koulutusmahdollisuuksia merkittävästi, sillä aiemmin koulutuksissa käytettiin henkilöiden omia ja reservijärjestöjen aseita.

Vaikka aseiden runkojen rikkoutuminen ei ole aiheuttanut vaaratilanteita, ei koulutuksissa ole haluttu ottaa riskejä.

– Koulutusten pitää olla täysin turvallisia. Toivotaan, että käyttökiellossa olevien aseiden korjaukseen löytyy nopea ja hyväksyttävä ratkaisu, ettei käy niin, että ne ovat pitkään poissa käytöstä, toteaa MPK:n valmius- ja turvallisuuspäällikkö Juho Raulo.

Valtava kysyntäpiikki

Paine aseiden nopeaan korjaamiseen on kova, sillä maanpuolustuskoulutuksen kysyntä on ampaissut huimaan kasvuun tänä vuonna. Juho Raulo uskoo syynä olevan käynnissä oleva sota Ukrainassa sekä koronarajoitusten helpottuminen.

– Kursseille haluavien määrä lähes kymmenkertaistui maaliskuussa verrokkivuoteen verrattuna. Enkä usko, että ihmisten kiinnostus ase- ja ampumakoulutukseen tästä vähään aikaan vähenee, Raulo toteaa.

Lakimuutoksesta helpotusta?

Jonkin verran aseita on saatu lainaan esimerkiksi reserviläisjärjestöltä ja harjoituksissa on käytetty muun muassa pistooleita, mutta ilman MPK-kivääreitä isoa osaa koulutuksista ei ole pystytty järjestämään.

Tähän MPK toivoo helpotusta valmisteilla olevasta lakimuutoksesta. Toteutuessaan se mahdollistaisi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseiden käyttämisen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämässä ampumakoulutuksessa.

Puolustusministeriössä asiaa valmistelleen työryhmän puheenjohtajan, hallitussihteeri Timo Tuurihalmeen mukaan hallituksen esitys on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn parin viikon sisällä.

– Toivoisin, että heinäkuussa aseet olisivat käytössä, Tuurihalme toteaa.

Harjoituspäiviä varuskuntien alueilla

Myös MPK:n Juho Raulo toivoo, että aseet olisivat käytössä pian.

– Puolusvoimien aseilla ei voi ampua kaikkialla, mutta helpotusta tulisi ainakin sellaisilla alueilla, joilla on puolustusvoimien toimintaa. Voisimme järjestää kursseja siellä.

Esimerkiksi Porin prikaatin ampumaradat Säkylässä ja Niinisalossa sopeutuisivat tähän toimintaan Raulon mukaan hyvin. Myös muualla Suomessa olisi runsaasti vastaavia mahdollisuuksia.

Koko ongelmaa tilanne ei kuitenkaan ratkaise, sillä MPK-kivääreillä on voitu ampua myös varuskuntien ulkopuolisilla ampumaradoilla.

– Kun emme tiedä, kuinka kauan omien aseidemme korjaamisessa kestää, auttaisi, jos parikin kertaa kuukaudessa saisimme Puolustusvoimien aseita lainaksi ja voisimme järjestää kunnollisia ampumispäiviä, Raulo toteaa.

Juho Raulo kertoo MPK:n asetilanteesta

Lue myös:

Maanpuolustushalu on nyt niin kova, että vapaaehtoinen koulutus tuplaantuu Suomessa – vain oikeat panokset puuttuvat

Suosittelemme