Hyppää sisältöön

Valonheitinlottana toiminut Kaarina Alvajärvi, 99, on Vuoden Lotta: "Ei olisi uskonut, että vielä päätyy näin lähelle sotaa"

Suomalaisten naisten aktiivinen osallistuminen maanpuolustukseen korostuu Kaarina Alvajärven saamassa tunnustuksessa. Myös hänestä vaikuttaa siltä, että Natoon kannattaisi liittyä.

Vuoden Lotta Kaarina Alvajärvi: "Jouduimme ihan samoihin tehtäviin kuin miehet"
Johanna Manu,
Soila Ojanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kesäkuussa sata vuotta täyttävä Kaarina Alvajärvi on Vuoden Lotta 2022. Hän toimi Helsingin Kaarelassa valonheitinpatterissa elo–syyskuussa 1944.

Valonheitinlotat olivat lotista ainoat, jotka saivat koulutuksen myös aseelliseen maanpuolustukseen. He ovat olleet edelläkävijöitä muun muassa naisten mahdollisuuteen suorittaa asevelvollisuus.

– Jouduimme ihan samoihin tehtäviin kuin miehet. Monesti ihmeteltiin, miksi saimme aseellisen koulutuksen, mutta teimme samaa työtä kuin miehet, muisteli Kaarina Alvajärvi juhlatilaisuudessa Turussa torstaina.

Näihin tehtäviin valituille naisille tehtiin vaativa lääkärintarkastus.

– Se vahvisti, että pystyimme tekemään rankkaa työtä. Saatoimme työskennellä yöllä pari tuntia syyskuun pimeydessä kypärä päässä ja ase olkapäällä, kuvaa turkulainen Alvajärvi lottien työoloja.

Välillä pelottikin.

– Huhut saattoivat kertoa, että desantteja ja vankikarkureita on liikkeellä. Mutta emme valittaneet.

Kunniakirja, jossa kerrotaan, että Vuoden Lotta 2022 on Kaarina Alvajärvi.
Lotta Svärd Säätiö haluaa panostaa tulevaisuudessa erityisesti siihen, että naisten vapaaehtoinen maanpuolustus on yhä paremmin yhteiskunnan käytössä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen uranuurtaja

Vuoden Lotta 2022 -tunnustuksen saanut Kaarina Alvajärvi muistelee lämmöllä sodanaikaista työnjohtoa.

– Meillä oli loistava lähin johtaja. Eversti Pekka Jokipaltio sanoi, että hänellä ei ole koskaan ollut niin hyvää joukkoa johdettavanaan kuin valonheitinlotat. OIimme yhteyksissä myös aikuisiällä.

Kaarina Alvajärvi on toinen enää elossa olevista valonheitinlotista.

– Valonheitinlottia halusimme nostaa tänä vuonna esiin, koska he ovat olleet suomalaisen vapaaehtoisen maanpuolustuksen uranuurtajia, perusteli Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen Vuoden lotan nimeämistilaisuudessa.

Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen onnittelee Vuoden Lotta 2022 Kaarina Alvajärveä.
Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen onnitteli Vuoden lottaa Kaarina Alvajärveä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Nurmisen mukaan valintaan vaikuttivat Alvajärven toimiminen sodassa rohkeana vapaaehtoisena valonheitinlottana ja osallistuminen ahkerasti sotien jälkeen myös Suomen jälleenrakentamiseen.

Alvajärvi on opettajan työssäänkin uskonnon lehtorina vaikuttanut nuorempien polvien arvomaailmaan ja sodan kokeneen sukupolven perinnetiedon jakamiseen. Nykyinen maailman tilanne tuntuu hänestä uskomattomalta.

– Ei olisi uskonut, että vielä päätyy näin lähelle sotaa.

Onko hänelle muodostunut Nato-kanta?

– En tunne asiaa, mutta vaikuttaa siltä, että siihen kannattaisi liittyä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 13.5. kello 23. saakka.

Lue myös:

Asiantuntijat haluaisivat siviilien kriisiosaamisen rekisteriin – "Erilaiset kyvyt tuovat kestävyyttä poikkeusoloissa", sanoo sotatieteiden tohtori

Suosittelemme