Hyppää sisältöön

Syysöljykasvien sato on Suomessa huonoin miesmuistiin – kasviöljyistä odotetaan pulaa Euroopassa

Suomessa kylvettiin viime syksynä ennätysmäärä syysöljykasveja, mutta vaikea talvi söi valtaosan sadosta.

Alavuden öljynpuristamon toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha
Henna Yli-Kuha viime vuonna valmistuneen Alavuden öljynpuristamon tuotantolaitoksen pihassa. Laitoksessa kylmäpuristetaan rypsiöljyä. Sivutuotteena syntyvä rypsipuriste käytetään rehuksi. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
Tuomo Rintamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Varhain alkutalvesta tulleet kovat pakkaset olivat suomalaisille syysöljykasveille kohtalokkaita. Paikoin jopa kaksi kolmasosaa sadosta on menetetty.

– Vaikein talvi miesmuistiin. Viime syksynä kylvettiin Suomessa ennätysmäärä yli 10 000 hehtaaria syysrypsiä ja -rapsia. Nyt niistä on jäljellä muutamia tuhansia hehtaareja. Etelä-Suomessa varsinkin syysrapsin sadot on täysin menetetty, sanoo maatalousyrittäjä ja yksityinen neuvoja Kari Alasaari Lapualta.

Maailmantilanne on aiheuttanut kasviöljypulaa koko Euroopassa.

– Öljykasveista on ollut alituotantoa Suomessa jo pitkään. Myös Eurooppa on ollut alituotantoalue tähän asti. Eurooppaan on aika paljon tuotu Ukrainan ja Venäjän suunnalta öljyjä ja öljypuristeita, etenkin auringonkukasta tehtyjä, Alasaari jatkaa.

Kari Alasaari kädessään rypsi
Kari Alasaari tutkii tuhoutunutta rypsikasvustoa Lapualla. Etelä-Pohjanmaalla syysöljykasvien talvituhota ovat olleet Etelä-Suomea vähäisemmät. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Hinnat korkealla

Öljykasvien ja niistä tehtyjen kasviöljyjen hinnat lähtivät nousuun jo viime vuonna ja hinnan odotetaan pysyttelevän korkealla.

Etelä-Pohjanmaalla Alavuden öljynpuristamon tehtaalta lähtee vuodessa jopa 800 000 litraa rypsiöljyä markkinoille. Kohonnutta raaka-aineen hintaa on hankala siirtää kaupan hyllyllä olevaan öljypulloon.

– Vaikeaa se on ollut, mutta pakko ne kustannukset on tuotteen hintaan saada, muutenhan tuotantoon ei ole mahdollisuuksia, toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha sanoo.

Yli-Kuha kuitenkin uskoo kotimaisen rypsinviljelyn tulevaisuuteen.

– Monella sektorilla Suomessa tehdään työtä rypsinviljelyn kehittämiseksi. Ratkaisuja etsitään tuholaispaineisiin ja satotasojen nostoon. Rypsi on mielestäni erittäin merkittävä kasvi viljelyn monimuotoisuudessa.

Rypsin viljelyala voitaisiin Suomessa jopa kolminkertaistaa. Kotimainen rypsiöljy kilpailee kauppojen öljyhyllyillä esimerkiksi oliiviöljyn puristuksessa.

Lue lisää: Rypsiöljyn raaka-aineesta on kova pula, ja siksi osa siemenistä joudutaan tuottamaan meille Baltiasta – yhä harvempi viljelijä uskaltaa viljellä rypsiä, vaikka siitä saisi hyvän hinnan

Yli-Kuha uskoo kuitenkin kotimaiseen tuotteeseen, mutta rypsiöljyn mielikuvaa on jatkossa varaa parantaa.

– Pienellä yrityksellä on rajalliset resurssit. Yritämme tuoda esille koko rypsin viljelyn ketjua. Tiedämme mistä raaka-aine tulee ja pullossa voimme kertoa, että rypsi on viljelty Ylistarossa, Kauhavalla, Lapualla, Hailuodossa tai Jalasjärvellä. Öljyillä on alkuperä ja oikeasti tiedetään mistä ne ovvat tulleet, Yli-Kuha pohtii.

Alasaari arvelee, että lähiaikoina ruokaöljyjen saatavuudessa voi kuitenkin esiintyä häiriöitä.

– Enemmän on käyttöä kuin tuotantoa. Uskon, että rypsiöljyt saadaan pysymään kauppojen hyllyissä Suomessa, mutta varmasti hyllyillä on myös tyhjää jatkossa.

Lue lisää aiheesta:

Ravintolassa ruokailu on kallistumassa pian – tukkujen puhelimet soivat nyt tauotta, kun tavarantoimittajat haluavat nostaa hintojaan

Rypsistä ja rapsista maksetaan nyt ennätyksellisen hyvää hintaa – monin paikoin epäonnistunut syyskylvö hankaloittaa tilannetta

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 18.5. kello 23:een saakka.

Suosittelemme