Hyppää sisältöön

Mikael Granlund tunteikkaana haastattelussa 11 vuoden tauosta – Filppula teki historiaa, sankarivahti Olkinuora keskeytti haastattelun

Suomi voitti Kanadan jääkiekon MM-turnauksen loppuottelussa. Tästä jutusta löydät jääkiekon MM-kisojen ja tapahtumarikkaan finaalin käänteet.

Tekijät
Jonne Niemeläinen

Marko Anttila järjesti Leijonien hiljaiselle sankarille unohtumattoman elämyksen – "Se oli hieno ele"

Juuso Hietanen kertoi Yle Urheilulle heti MM-finaalin jälkeen, että ura maajoukkueessa päättyy tähän maailmanmestaruuteen.

Juuso Hietanen MM-pokaalin kanssa.
Juuso Hietanen pääsi nostamaan pokaalia heti Valtteri Filppulan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Yleisö oli yhä epäuskoisessa ja hurmoksellisessa tilassa. Leijonat oli juuri voittanut uskomattomien vaiheiden jälkeen jääkiekon MM-kultaa.

Kultamitalit oli jaettu. Sitten kapteeni Valtteri Filppula nosti voittopokaalin suorille käsilleen ja lähti kiertämään kaukaloa yksin. Se oli hetki, joka piirtyi suomalaiseen jääkiekkohistoriaan. Koskaan ennen yksikään suomalainen ei ole onnistunut saavuttamaan maagista triplaa, eli voittanut Stanley Cupin, olympiakullan ja maailmanmestaruuden.

Leijonien joukkue antoi Filppulan pitää luonnollisesti pokaalia pitkään itsellään. Sen jälkeen tuli muiden vuoro. Tavallisesti voittojuhlien protokolla kulkee niin, että pokaali siirtyy kapteenilta varakapteeneille. Nyt kaavaa muutettiin.

Filppula ojensi himoitun MM-pystin Juuso Hietaselle, Leijonien uskolliselle puolustajalle, joka jää usein monilta huomaamatta.

Hietanen kertoi Yle Urheilulle, että "syyllinen" normijärjestyksen muuttamiseen oli Marko Anttila.

– Itse asiassa se meni niin, että Anttilan "Stretsi" sanoi minulle, että mene sinä sitten seuraavaksi nostamaan pyttyä. Se oli hieno ele häneltä. Oli kyllä mahtavaa nostaa pokaali ilmaan, Hietanen kertoi.

Lue lisää tämän linkin kautta.

Jonne Niemeläinen

Tässä ovat Leijonien kultasankarit! Asiantuntija valitsi kolme erityistä onnistujaa

Yle Urheilu esittelee Suomen miesten MM-kultajoukkueen pelaaja pelaajalta. Leijonat kukisti MM-finaalissa Kanadan 4–3.

Leijonat jääkiekon MM-kisojen USA-välierän jälkeen 28.5.2022.
Kuva: Tomi Hänninen

Lue koko juttu tämän linkin kautta.

Jonne Niemeläinen

Näin riehakkaasti suomalaiset juhlivat Leijonien MM-kultaa: ihmiset lyhtypylväissä, paidat pois, sininen suihkulähde

Leijonat voitti sunnuntaina Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen MM-kultamitalin kotikisoissa. Tästä jutusta löydät historiallisen kiekkoillan tapahtumat eri puolilta maata.

Jonne Niemeläinen

Kolme syytä, miksi Leijonat voitti jälleen kultaa – Ismo Lehkonen ylistää Mikael Granlundia: "Joillain ihmisillä on se juttu"

Leijonien MM-loppuottelu Tampereella oli unohtumaton trilleri, jonka Suomi onnistui jatkoerässä voittamaan. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen näki finaalin olleen laadultaan selvästi turnauksen paras peli.

Saku Mäenalanen ja Mikeal Granlund kaulailivat.
Saku Mäenalanen ja Mikael Granlund kaulailivat mestaruuden ratkettua. Kuva: Tomi Hänninen

Leijonat voitti Suomen jääkiekkohistorian neljännen maailmanmestaruuden lyömällä Tampereen loppuottelussa Kanadan jatkoerässä maalein 4–3. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa esiin kolme pointtia loppuottelusta.

1. Suomi selvisi hämmästyttävästä viihdenäytelmästä voittajana

Leijonat nousi komeasti takaa-ajoasemasta kolmannessa erässä kahden maalin johtoon, jonka menetti viime minuuteilla. Sakari Manninen vapautti kotiyleisön suoraan huutoon ylivoimaosumallaan ajassa 66.42.

Lehkonen toteaa, että ottelu tarjosi aivan kaiken mahdollisen.

Tuollaista käsikirjoitusta ei pysty kukaan kirjoittamaan, että ollaan mestaruudessa kiinni, sitten menettämässä se, mennään koppiin, tullaan takaisin ja tintataan jatkoerässä maali. Tätä urheilu on, ja tämän takia meikäläinen rakastaa tätä pallopeliä.

Lue lisää tämän linkin kautta.

Mika Halonen

Kolme suomalaista kisojen tähdistöön – Olkinuora paras maalivahti, Lehtonen paras pakki

Mikko Lehtonen.
Mikko Lehtonen valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi. Kuva: All Over Press

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kertoo nettisivuillaan, että median valitsema tähdistökentällinen on seuraava:

Maalivahti: Jussi Olkinuora Puolustajat: Mikko Lehtonen ja Seth Jones (USA) Hyökkääjät: Roman Cervenka (Tshekki), Pierre-Luc Dubois (Kanada), Sakari Manninen

Kisojen direktoraatin valitsemat pelipaikkojen parhaat pelaajat:

Maalivahti: Jussi Olkinuora Puolustaja: Mikko Lehtonen Hyökkääjä: Roman Cervenka (Tshekki)

Parhaaksi puolustajaksi valittu Mikko Lehtonen oli turnauksen puolustajien pistekunkku, 10 ottelussa tehot 2+10=12. Lehtonen oli Suomen paras pistemies ja koko turnauksen pörssin seitsemäs.

USA:n Seth Jones keräsi turnauksessa peliaikaa peräti 27.01 per ottelu.

Tshekin Roman Cervenka voitti pistepörssin tehoilla 5+12=17. Pierre-Luc Dubois'n tehot olivat 7+6=13.

Eniten maaleja, 7, tekivät Dubois, Kanadan Dylan Cozens ja Tshekin David Pastrnak, joka viimeisteli hattutempun Tshekin voitokkassa pronssiottelussa.

Mika Halonen

Brynäsin päävalmentaja, Leijonien apuvalmentaja Mikko Manner kertoi Aftonbladetissa, että karkkilakko saa päättyä

Leijonien valmennusjohtoa.
Mikko Manner (oik.) on ollut Leijonien valmennustiimissä 2016 lähtien. Kuva: AOP

Ruotsalaislehti Aftonbladet kirjoittaa Leijonien apuvalmentajasta Mikko Mannerista, joka on Leijonien apuvalmentaja. Ennen kaikkea Aftonbladet nostaa esille sen, että Manner aikoo juhlia syömällä karkkia.

– Olen ollut karkkilakossa vuoden, Manner ilmoitti.

– Nyt aion juhlia joukkueen kanssa muutaman päivän, sitten menen kotiin Vaasaan ja otan vain rennosti. Katselen NHL:n playoff-pelejä, nautin elämästä ja syön vähän karkkia.

Manner kommentoi Suomen menestyksen salaisuutta. Hän sanoi, että jääkiekossa on suunnilleen kahdeksan maata, jotka voivat voittaa, ja menestys menee usein sykleissä.

– Meillä on nyt momentum, olemme työskennelleet kovaa, olleet nöyriä ja kehittäneet nuoria pelaajia. Meillä on ollut ryhmä, joka on pelannut yhdessä jo pitkään.

Simo Arkko

Kanadalaispelaaja syyttää Hannes Björnistä filmaamisesta

Hannes Björninen kaatui jatkoerässä Thomas Chabotin lähellä.
Hannes Björninen kaatui jatkoerässä Thomas Chabotin lähettyvillä. Kuva: CTK/All Over Press

Jääkiekon MM-finaalin ratkasi dramaattisesti jatkoerässä, kun Sakari Manninen iski Leijonille voittomaalin ylivoimalla.

Thomas Chabotin saama koukkaamisjäähy korpeaa kanadalaisia. Hannes Björninen kaatui tilanteessa helpohkosti jäähän.

– Se on perseestä hävitä jatkoajalla jäähyn aikana, joka... Se on perseestä. Kun tekee töitä niin paljon ja peli ratkeaa tuolla tavalla, se on perseestä, MM-kisojen tähdistöön valittu Pierre-Luc Dubois toisteli pelin jälkeen TSN:n nettisivuilla.

– Tiedämme kun saavumme näihin turnauksiin, että säännöt ovat erilaiset, mutta se on turhauttavaa. Tässä ei enää edes tiedä sääntökirjaa, Dubois päivitteli harmistuneena.

Chabotin mukaan on selvää, että Björninen kaatui omia aikojaan.

– Laitoin kuitenkin mailani sinne ja asetin itseni siihen tilanteeseen. Luulen, että kaikki ovat samaa mieltä, että hän vähän filmasi, Chabot totesi.

Björninen kommentoi puolestaan tilannetta Helsingin Sanomille. Hän piti tilannetta täysin normaalina.

– Yritettiin liikkua paljon, saada ristiliikettä ja paikanvaihtoa. Vastustajan maila jäi jalkojen väliin, ei siinä ollut mitään ihmeempää. Ei ollut mitään tehtävissä. Ihan normaali tilanne, Björninen sanoi HS:lle.

Mika Halonen

Näin railakkaasti aukesivat kuohuvat Leijonien pukukopissa

Mika Halonen

Marko Anttila kertoi, ettei katsonut Sakari Mannisen voittomaalia – "Kylmiä väreitä mennyt kaksi viikkoa putkeen"

Saku Mäenalanen, Hannes Björninen ja Marko Anttila MM-pokaalin kanssa.
Neloskentän Marko Anttila (oik.), Hannes Björninen (keskellä) ja Saku Mäenalanen riemuitsevat. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Marko Anttila johdatti Suomen 2019 yllätys-MM-kultaan. Nyt hän pääsi nostamaan pokaalia toista kertaa, vieläpä kotiyleisön edessä.

– Todella paljon merkitsee. Uskomattomat kaksi viikkoa saanut olla täällä Tampereella. Huipentuu vielä tähän, että perhe ja tosi paljon ystäviä katsomossa. Herättää niin paljon tunteita... kylmiä väreitä mennyt kaksi viikkoa putkeen tässä.

Anttila väitti, ettei nähnyt Sakari Mannisen voittomaalia.

– Kun näin, että Mikke (Mikael Granlund) lähtee syöttämään Manniselle, niin painoin pään alas. Yleisö reagoi, niin tiesin, että meni maaliin.

Anttila otti myös kantaa huumorin kautta siihen, että jatkoaikaa pelataan kolmella kolmea vastaan. Viime vuonna Kanada voitti jatkoajalla Leijonat.

– Nythän se on helkkarin hyvä systeemi. Viime vuonna ei ollut. Jotenkin kait nämä on ratkaistava, pelataan sitä, mitä sanotaan.

Kysyttäessä Anttila vertasi joukkuetta vuoden 2019 MM-kultaryhmään.

– Olihan lähtökohta erilainen. 2019 kukaan ei uskonut mihinkään, nyt kaikki odottivat kultaa. Silloin oltiin todella vahvoja henkisesti, nyt varmaan vielä vahvempia. Suurin osa porukasta on ollut tässä mukana viime vuodet, ja tiedetään, että pystytään voittamaan.

Anttila kehui myös neljänteen arvokisakultaan Leijonat luotsannutta Jukka Jalosta.

– Hän kokoaa palasia, joista rakennetaan joukkue. Hän on siinä loistava. Tietenkin taktiikat ja intohimo. Joka vuosi on jotain uutta kaivettu.

Siihen 37-vuotias Anttila, joka päättyneellä kaudella pelasi Jokereissa ja Ilveksessä, ei osannut antaa suoraa vastausta, jatkuuko ura Leijonissa.

– En osaa nyt sanoa yhtään. En ole miettinyt niin pitkälle. Ensinnäkin pitäisi aina mahtua joukkueeseen ja pysyä terveenä. Olen elänyt vähän koko ajan viimeistä peliä tässä. Nautitaan nyt tästä.

Suosittelemme