Hyppää sisältöön

30 000 venettä vaihtaa vuosittain omistajaa – käytetystä veneestä voi saada nyt hyvän hinnan

Käytettyjen veneiden myynti kasvoi peräti 30 prosenttia koronapandemian vanavedessä ja kauppaa tehdään edelleen samalla tasolla. Uusia veneilijöitä on vesillä jälleen ennätysmäärä.

Koronapandemia pompsautti käytettyjen veneiden markkinat huimaan kasvuun ja sama tahti on jatkunut jo parin vuoden ajan. Video: Juha-Petri Koponen / Yle, kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Lähdetluoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Venealan keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo uskoo, että vesillä liikutaan ahkerasti tänäkin kesänä. Uusia veneilijöitä nähdään myös runsaasti, sillä käytettyjen veneiden kauppa käy edelleen vilkkaana.

– On varmasti ennätysmäärä uusia veneilijöitä tuolla vesillä tänäkin kesänä, kuten kahtena edellisenäkin, Pajusalo uskoo.

Silmiinpistävintä käytettyjen kaupassa on ollut koronapandemian tuoma voimakas kasvu rekisteröityjen veneiden kauppaan. Venerekisterissä olevista veneistä noin 30 000 vaihtaa omistajaa vuosittain.

– Edellisenä vuotena myynti kasvoi 30 prosenttia. Tasokorotus oli huima.

Uusien veneiden saatavuudessa haasteita

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen sanoo, että jos harkitsee oman veneen myyntiä, sille on nyt hyvä aika.

– Käytettyjä veneitä kysytään paljon ja sitä kautta omasta vanhasta veneestä voi saada nyt hyvän hinnan.

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen etualalla, katsoo kameraan venehallissa kädet puuhkassa. Hallissa paljon uusia veneitä.
Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja uusien veneiden hallissa. Ennakkokauppa on käynyt hyvin pitkin talvea. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Myös uusien veneiden ennakkomyynti on ollut vilkasta ja kauppaa on käyty pitkin talvea. Uusien veneiden saatavuudessa on kuitenkin haasteita ja suosituimmat mallit voivat olla tältä kesältä jo myyty.

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröidään vuodessa noin viisi tuhatta.

Suomalaisten suosikki on 4-5 metrin pulpettivene

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen kertoo, että suosituin kokoluokka veneissä on 4-5 metrin pulpettivene.

– Joitain malleja tässä kokoluokassa on jo myyty loppuun tältä kaudelta.

Venealan keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo, että uusien veneiden toimituksia vaikeuttaa edelleen komponenttipula.

– Veneissä on hyvin paljon elektroniikkaa, mikä vaikuttaa siihen, saadaanko vene valmiiksi. Samat haasteet ovat myös Suomessa valmistettavissa veneissä.

Aurinko on paras myyjä

Suomessa valmistetuista veneistä vientimarkkinoille menee runsas 70 prosenttia. Koko veneilybisneksessä rahaa pyörii vuosittain miljardin euron verran. Korona-aika kasvatti vene-alan liikevaihtoa noin 10-20 prosenttia.

– Aurinko on paras myyntimies niin vene- kuin mökkikaupassa, Pajusalo sanoo.

Vääksyn Majakkapaviljongin satama-alueen laiturissa pienehkö pulpettivene. Muut laituripaikat lähes tyhjinä.
Suomalaisten suosikkivene on 4-5 metrinen pulpettivene. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Heittokalastusveneitä varustellaan viimeisen päälle

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen kertoo, että heittokalastusharrastuksen suosio näkyy veneiden myynnissä.

– Näitä neljän viiden metrin veneitä varustetaan keulamoottorilla ja runsaalla elektroniikalla heittokalastusta varten.

Venettä voidaan ohjata halutusti rantoja pitkin karttaplotterin, GPS:n ja keulamoottorin avulla tarkkaillen samalla kalojen sijaintia ja veneen kulkua eri näytöiltä.

– Elektroniikkaan menee helposti veneen hinta, Korhonen toteaa.

Heittokalastuksen suosio näkyy selkeästi myös sähkökäyttöisten keulamoottoreiden myynnissä.

– Takavuosina niitä ei tuotu montaa sataa Suomeen. Nyt esimerkiksi vuonna 2020 niitä tuotiin jo päälle 2000, Venealan keskusliiton toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.

Lue myös:

Venevarkaudet ovat taas alkaneet – Sisä-Suomen poliisi neuvoo veneenomistajia varkauden varalta ja kertoo tyypillisimmät anastustavat

Suosittelemme