Hyppää sisältöön

Linja-autonkuljettaja joutui rajun väkivallan kohteeksi Imatralla – syyttäjä vaatii nuorille yli 3–4 vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia

Väkivallanteko tapahtui Imatran keskustassa joulukuussa 2021.

Lappeenrannan uusi oikeustalo.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti asian käsittelyn perjantaiaamuna. Arkistokuva. Kuva: Silva Nieminen / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii kolmelle alaikäiselle ehdotonta vankeutta nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä ja avunannosta tapon yritykseen.

Linja-autonkuljettaja joutui rajun väkivallan kohteeksi Imatralla joulukuussa 2021 puututtuaan nuorten tekemään ilkivaltaan.

Asian käsittely alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tänään perjantaina. Istunto pidettiin suljetuin ovin, mutta haastehakemus on julkinen. Oikeuskäsittelyn lisäksi osa kirjallisista todisteista määrättiin salaisiksi.

Syytettyinä on kaksi nuorta miestä ja yksi nuori nainen, jotka olivat rikoksentekoaikaan 15–16-vuotiaita.

Tapon yrityksen lisäksi kaikkia kolmea syytetään törkeästä ryöstöstä sekä vahingonteosta nuorena henkilönä. Nuoria miehiä syytetään myös huumausaineen käyttörikoksesta nuorena henkilönä.

Rajua väkivaltaa

Haastehakemuksen mukaan kolmikko oli vahingoittanut Imatran keskustassa sijaitsevaa rakennusta rikkomalla ulkoikkunan, hissin peilin ja hissin varusteita.

Linja-autonkuljettaja oli puuttunut tilanteeseen sanallisesti käskemällä nuoria lopettamaan vahingonteon. Tämä oli johtanut väkivaltaan.

Syyttäjän mukaan nuoret miehet olivat yrittäneet tappaa asianomistajan tai heidän on ainakin täytynyt ymmärtää teon vakavuus.

Asianomistajaa oli lyöty, potkittu sekä isketty puukolla lukuisia kertoja. Väkivallanteko oli jatkunut myös sen jälkeen, kun hän oli menettänyt tajuntansa.

Avunannosta tapon yritykseen syytetty nuori nainen oli kuvannut puhelimellaan väkivallanteot. Hän ei ollut pyrkinyt lopettamaan väkivaltaa, vaan läsnäolollaan edesauttanut väkivallantekoa.

Väkivallantekoa seurasi haastehakemuksen mukaan vielä törkeä ryöstö, jossa anastettiin asianomistajan omaisuutta.

Osa teoista myönnetty esitutkinnassa

Toinen nuorista miehistä on esitutkinnassa myöntänyt syyllistyneensä tapon yrityksessä rikolliseen tekoon ja toinen on myöntänyt syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Nuori nainen on myöntänyt syyllistyneensä kuvaamiseen ja siihen, ettei ole mennyt tilanteessa väliin.

Vahingonteon osalta teot on myönnetty, ryöstön osalta osin myönnetty ja osin kiistetty.

Syyttäjä vaatii toiselle nuorista miehistä yli neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdotonta vankeutta. Toiselle nuorelle miehelle vaaditaan yli kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdotonta vankeutta. Nuoren naisen osalta syyttäjän vaatii yli kolmen vuoden pituista ehdotonta vankeutta.

Lue myös:

Imatralainen bussikuski pahoinpideltiin rajusti – kaksi alaikäistä nuorta sai syytteen tapon yrityksestä, kolmannelle syyte avunannosta tapon yritykseen

Linja-autonkuljettaja joutui rajun väkivallan kohteeksi Imatralla – poliisi epäilee tapon yrityksestä kolmea 15–16-vuotiasta nuorta

Suosittelemme