Hyppää sisältöön

Nimeään myöten vakaiksi luvatut kryptovaluutat romahtivat, mikä horjuttaa koko markkinaa – bitcoinin arvosta sulanut puolet huippulukemista

Kryptovaluuttojen puolestapuhujat ovat mainostaneet kryptovaluuttoja suojautumiskeinoksi inflaatiota vastaan. Nyt lupaukset ovat osoittautuneet "täydeksi hölynpölyksi", sanoo analyytikko.

Grafiikka näyttää, kuinka bitcoinin kurssi on laskenut yli 36 000 eurosta toukokuun alussa hieman alle 30 000 euroon 13. toukokuuta mennessä.
Kuva: Janne Järvinen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Bitcoin ja useimmat muut kryptovaluutat ovat viime viikkoina syöksyneet – jälleen – jyrkästi miinukselle.

Samalla on käynyt selväksi, että yksi kryptovaluuttaintoilijoiden keskeisimmistä lupauksista on osoittautunut tyhjäksi.

Luottamus koko kryptovaluuttojen markkinaan horjuu, koska kurssiromahdus on yltänyt myös niin sanottuihin stablecoineihin eli "vakaavaluttoihin".

Torstaina bitcoinin kurssi kävi alle 25 500 eurossa. Yhtä matalalla se on ollut viimeksi joulukuussa vuonna 2020.

Tänään perjantaina illansuussa Bitcoin oli noin kuusi ja puoli prosenttia koholla torstailta, mutta viikon takaisesta se on yhä miinuksella miltei 15 prosenttia.

Vielä yksi lukema, joka kuvaa bitcoinin arvon valtavaa laskua: marraskuun huippukurssiin verrattuna bitcoinin arvosta on hävinnyt noin 50 prosenttia.

Lähes koko kryptovaluuttamarkkina on painunut syvästi miinukselle runsaan viikon kuluessa. Esimerkiksi Bitcoinin jälkeen toiseksi suurin kryptovaluutta Ethereum on pudonnut noin 20 prosenttia ja moni muu kryptovaluutta vielä enemmän.

"Vakaavaluutat" menettivät vakautensa, mikä horjuttaa koko kryptovaluuttamarkkinaa

Suurimmat kryptovaluutat ovat laskeneet voimakkaasti koko kevään ajan.

Viime päivien romahdusten taustalla vaikuttaa se, että nimeään myöten vakaahintaiksi luvatut vakaavaluutat ovat menettäneet tasaisen hintansa ja syöksyneet.

Vakaavaluuttojen arvon on tarkoitus pysyä sidottuna esimerkiksi Yhdysvaltain dollarin kurssiin.

Nyt yksi tärkeimmistä vakaavaluutoista, Terra, on jyrkässä pudotuksessa. Tavallisesti sen hintana on aina yksi dollari, mutta tänään perjantaina se on laskenut alle 0,2 dollariin. Terra-kryptovaluutan vakauttamiseen käytetty sisarvaluutta Luna taas on pudonnut viikossa useista kymmenistä euroista käytännössä täysin arvottomaksi.

Keskeisen vakaavaluutan romahdus voi jatkossakin johtaa muiden kryptovaluuttojen entistä rajumpiin kurssipudotuksiin.

Bitcoinin arvosta sulanut satoja miljardeja euroja

Marraskuussa bitcoinin arvo nousi historiansa kaikkein kalleimmalle tasolle. Silloin sen arvo oli yli 58 000 euroa.

Siitä lähtien bitcoinin ja muiden suurten kryptovaluuttojen kurssit ovat laskeneet läpi kevään. Pelkästään bitcoinin markkina-arvosta on sulanut useita satoja miljardeja euroja.

Inderesin analyytikko Olli Koponen toteaa, että laskevat kurssit johtuvat ennen kaikkea talousnäkymien muutoksesta.

– Talouskasvun odotukset ovat hiipuneet, inflaatio on kohonnut ja keskuspankit nostavat korkoja.

Pudotusta syventää se, että vielä loppusyksystä kryptovaluutat nousivat kovaa vauhtia. Intoilu yltyi esimerkiksi NFT-kolikoiden ympärillä. Ne ovat eräänlaisia digitaalisia omistustodistuksia esimerkiksi verkossa kaikkien nähtävillä olevista meemikuvista tai taideteoksista. NFT:illä käydään kauppaa tyypillisesti esimerkiksi bitcoineilla tai ethereumeilla.

– Jälkikäteen on helppoa sanoa, että kryptovaluutoissa oli selkeästi kuplan tuntua. Digitaalisia kuvia apinoista ja kivistä myytiin valtavilla summilla, Koponen sanoo.

Kevään kurssipudotukset osoittavat, että kryptovaluutoista ei ole suojautumiskeinoksi inflaatiota vastaan, vaikka lukuisat kryptovaluuttojen puolestapuhujat ovat niitä sellaisiksi mainostaneet. Inflaation kiihtyessä eli hintojen noustessa sijoittajat etsivät sijoituskohteita, joihin inflaatio ei iske.

– Lupaukset kryptovaluutoista suojana inflaatiota vastaan ovat osoittautuneet täydeksi hölynpölyksi, Koponen toteaa.

Ajatuksena on ollut, että keskuspankeista irralliset kryptovaluutat eivät menettäisi arvoaan inflaation kohotessa ja korkojen noustessa kuten osakemarkkinat.

Koponen toteaa, että keväällä kryptovaluuttojen kurssit ovat kuitenkin laskeneet lähes samaa tahtia kuin Yhdysvaltain teknologiapörssi Nasdaqin osakkeet.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 14.5. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Kryptoyhteisö on lahjoittanut Ukrainalle jo yli 40 miljoonan euron edestä kryptovaluuttoja

"Kuin nettikasinoa valtion rahoilla" – El Salvadorin bitcoin-kokeilu on ollut vaarallinen pannukakku

Suosittelemme