Suomalaisten parhaiten tuntema sinihomejuusto sai alkunsa jo vuonna 1935 Turussa Aurajoen varrella. Joesta juusto sai nimensä, vaikka se jo 1950-luvulla muutti Keski-Suomeen ja Äänekoskelle.
Juuston esikuva on kuuluisa ranskalainen Roquefort -juusto, joka kypsytetään lampaanmaidosta kalkkikiviluolassa. Suomalainen versio tuotetaan lehmän maidosta ja luolan sijasta juustot kypsyvät kellarissa.
Äänekoskella aloitettiin tänä keväänä rakennustyö, jonka tuloksena ensi vuonna heinäkuussa valmistuu uusi juustojen kypsytyskellari. Se on Valiolle usean miljoonan investointi, joka vahvistaa entisestään Äänekosken asemaa Aura-juuston kotikaupunkina.
Mutta, miten ranskalainen luola saadaan rakennettua Äänekoskelle? Näin siitä kertoo tehtaanjohtaja Marko Palosaari:
– Tämähän ei muistuta kellaria kuin nimeltään. Tilana tämä on äärimmäisen puhdas tila. Täällä juustoon kasvatetaan tarkasti kontrolloidussa lämpötilassa ja lähes sadan prosentin kosteudessa home. Hygienia on äärimmäisen tärkeää, hän kertoo.
Palosaaren mukaan ranskalaisen luolan ilmaston viimeistelee se, ettei juustojen kypsytyskellarissa ole ilmavirtauksia ja sen viilennys tehdään erityisellä tekniikalla.
"Aura-juustoa rakastetaan ja inhotaan suurella sydämellä"
Äänekosken tehtaalle on viime vuodet investoitu koronapandemiasta huolimatta:
– Kyllä tämä on usean miljoonan euron investointi ja Äänekosken tehtaan ja suomalaisen homejuuston valmistuksen näkökulmasta tämä tämä on erittäin mittava hanke.
Aura-juustolle on kysyntää ja se on löytänyt paikkansa suomalaisissa kotikeittiöissä ja ravintoloissa.
– Aura-juustoa tosiaan rakastetaan ja inhotaan suurella sydämellä ja muun muassa tuolla Valion Aura Facebook-ryhmässä ihmiset tuo spontaanisti mielipiteitään esiin. Sen menekki on kasvanut koko ajan vuosien varrella ja varsinkin ruuanlaittokäytössä se on lisääntynyt jatkuvasti.
Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 1.6. kello 23.00 saakka.