Hyppää sisältöön

Toimittaja Maryan Abdulkarim jättää Ylen aamun Jälkiviisaat Timo Soinin takia – Yle olisi toivonut jatkoa

Maryan Abdulkarim oli mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2017. Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini liittyi paneeliin mukaan tänään perjantaina.

Viimeinen sana ohjelma, vieraana kirjailija ja toimittaja Maryan Abdulkarim.
Toimittaja Maryan Abdulkarim. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Jussi Latvala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen aamun Jälkiviisaat-paneeliin vuosia kuulunut toimittaja Maryan Abdulkarim kertoo vetäytyvänsä ohjelmaosiosta. Abdulkarim on julkaissut Halima-verkkomedian sivuilla kirjoituksen, jossa hän perustelee ratkaisuaan sillä, että Jälkiviisaiden uudeksi paneelikeskustelijaksi on otettu entinen perussuomalaisten puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini.

Abdulkarim kritisoi Soinin ajan perussuomalaisia siitä, että puolueen 2011 vaalivoiton seurauksena rasistiset puheet ja teot arkipäiväistyivät.

– Timo Soini oli tämän poliittisen puolueen päähahmo, agitaattori ja kasvot, Abdulkarim kirjoittaa.

Jälkiviisaat on ollut Abdulkarimille mahdollisuus keskustella yhteiskunnallisista asioista ilman, että hänen oma identiteettinsä on keskiössä. Hän ei enää koe tätä mahdolliseksi, kun Soini on mukana raadissa.

– Tämän konseptin puitteissa minun ei ole mahdollista tuoda esiin, etten hyväksy Soinin toimintaa. Katsojalle se, että istun samassa tilassa Soinin kanssa, saattaisi antaa kuvan, että olen ok hänen toimintansa kanssa. Tämä ei ole totta.

Abdulkarim kirjoittaa, että olisi jatkanut panelistina, jos olosuhteet eivät olisi muuttuneet.

Yle tavoitti Abdulkarimin perjantaina. Hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida asiaa kirjoituksensa lisäksi enempää.

Soini jäi pois perussuomalaisten johdosta vuonna 2017. Samana vuonna hän siirtyi perussuomalaisista irronneeseen Sininen tulevaisuus -puolueeseen. Ulkoministerinä hän jatkoi vuoteen 2019 mutta ei ollut enää vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ehdolla.

Ylen aamussa perjantaisin nähtävässä Jälkiviisaissa vaihtuvat panelistit ruotivat kuluneen viikon suurimpia puheenaiheita. Abdulkarim on ollut mukana Jälkiviisaissa vuodesta 2017. Lisäksi hän on kirjoittanut kolumneja Ylelle. Abdulkarim kirjoittaa, ettei hänen ratkaisunsa ole tarkoitettu boikotiksi Yleä tai ohjelmaa vastaan.

Vastaavanlaisia paneelikeskusteluja nähdään Ylen aamussa pitkin viikkoa muitakin: esimerkiksi torstaiaamujen Jälkinäytös keskittyy kulttuuriin, tiistaiaamujen Jälkipörssi taas talouteen.

Ylen aamuohjelmien päällikkö: Ymmärrän ratkaisua

Ylen aamuohjelmien päällikkö Tuomas Ferm kertoo, että asiasta käytiin Abdulkarimin kanssa keskustelua hyvässä hengessä. Ylen aamu olisi pitänyt Abdulkarimin mielellään mukana Jälkiviisaissa tulevaisuudessakin.

Ferm sanoo, että Jälkiviisaissa tähdätään monipuoliseen keskusteluun. Siksi myös Jälkiviisaiden kokoonpanoa vaihdellaan säännöllisesti ja kokeillaan erilaisia keskustelijakattauksia.

– Tavoitteena on, että panelisteilla olisi mahdollisimman laajaa, mutta myös erilaista asiantuntemusta, jotta saamme keskusteluun mahdollisimman monipuolisia näkökulmia.

Soinin valintaa mukaan Jälkiviisaisiin Ferm perustelee tämän kovalla poliittisella kokemuksella ja esiintymistaidolla.

Ferm ei muista, että Ylen aamun paneelikeskusteluissa olisi aiemmin ollut samanlaista tilannetta, jossa keskustelijat eivät koe sopivansa samaan paneeliin. Ferm kertoo kuitenkin ymmärtävänsä Abdulkarimin ratkaisua.

– Ymmärrän hyvin Abdulkarimin perustelut ja hänellä oikeus tehdä juuri niin kuin parhaaksi katsoo.

Täydennetty 13.5. klo 13.45 tieto siitä, että Soini siirtyi vuonna 2017 perussuomalaisista Siniseen tulevaisuuteen.

Suosittelemme sinulle