Hyppää sisältöön

Filippiiniläishoitajat paikkaavat syksyllä Sodankylän hoitajavajetta – toiveena on, että tulijat myös jäävät

Sairaanhoitajat koulutetaan Sodankylässä lähihoitajiksi kahdeksan kuukauden oppisopimuskoulutuksella.

Hoitaja ja vanhus palvelukeskuksessa.
Sodankylässä on yritetty pitkään löytää lähihoitajia työhön, mutta tuloksetta. Nyt kunta päätti kokeilla kansainvälistä rekrytointia. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Mia Sivula
Avaa Yle-sovelluksessa

Sodankylän kunta ratkoo hoitajapulaa palkkaamalla hoitajia Filippiineiltä. Vajaan kymmenen sairaanhoitajan rekrytoinnin hoitaa henkilöstöyhtiö Barona.

Ulkomaisen sairaanhoitajakoulutuksen saaneet henkilöt on jo valittu. Heidät koulutetaan Sodankylään tulon jälkeen lähihoitajiksi kahdeksan kuukauden mittaisella oppisopimuskoulutuksella. Suomen kieltä he opiskelevat etukäteen Filippiineillä.

Sodankylän kunnan vs. perusturvajohtaja Kati Aikio kertoo, että tämä on ensimmäinen kerta, kun kunta käyttää kansainvälistä rekrytointia apunaan.

– Meillä on reilut kymmenen lähihoitajan vakanssia täyttämättä. Haku on ollut auki jo useamman kierroksen ajan, mutta emme ole onnistuneet.

Kunta aikoo satsata filippiiniläisten hoitajien kotouttamiseen. Aikio uskoo, että mitä paremmin kunta siinä onnistuu, sitä paremmin hoitajat tulevat myös pysymään Sodankylässä.

Työpaikalle nimetään esimerkiksi kummihoitajia työnteon ja perehdytyksen tueksi, ja apua on luvassa myös asumisen järjestämisessä. Sodankylän kunnassa on meneillään kesäkampanja, jonka puitteissa kunta tarjoaa muun muassa ilmaisen asunnon hoitajille, jotka tulevat kesäsijaiseksi.

– Varaamme osan näistä kalustetuista asunnoista Filippiineiltä tuleville hoitajille, Aikio kertoo.

Hoitajien kanssa tehdään määräaikainen sopimus kahdeksi vuodeksi johtuen lähtömaan käytännöistä. Kunta on kuitenkin sitoutunut siihen, että työsopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia.

Filippiiniläisten hoitajien on määrä aloittaa työssään syys-lokakuussa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme