Hyppää sisältöön

Fennovoiman ydinvoimala-alueen alasajon vaikutukset selvitetään – tavoitteena rakennemuutoksen vaikutusten pehmentäminen

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvittää, mitä vaikutuksia Fennovoiman ydinvoimalahankkeen alasajolla on Pyhäjoella ja millaisia tukitoimia alueella tarvitaan.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimlan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.
Maastotöiden lisäksi Hanhikivelle on jo rakennettu voimalan tarvitsemia tukitoimintojen tiloja. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Risto Degerman

Ydinvoimalahankkeen alasajo vaikuttaa Pyhäjoen ja lähialueen elinkeinoihin ja työllisyyteen sekä suoraan että välillisesti.

Pyhäjoelle on perustettu hankkeen aikana kymmeniä uusia yrityksiä sekä yritysten toimipisteitä, ja alueelle on muuttanut työntekijöitä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Varsinaisella ydinvoimala-alueella on viime aikoina työskennellyt muutamia satoja työntekijöitä.

Jatkossa alueella on tarkoitus tehdä samantapaisia tukitoimia, joita on käytetty muuallakin Suomessa äkillisen rakennemuutoksen kouriin joutuneilla alueilla.

Tilannekuvan ja jatkotoimien tueksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on perustanut viranomaisista koostuvan työryhmän.

Ryhmässä ovat mukana ELY-keskuksen lisäksi TE-toimisto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Finnvera, Business Finland, Pyhäjoen kunta sekä alueen kunnalliset elinkeinoyhtiöt.

ELY-keskus kokoaa myös laajemman toimijaverkoston, Hanhikivi-ryhmän, jossa mukana ovat myös yrittäjäjärjestöjen ja hankkeen päätoteuttajien edustajat sekä yritysten ja koulutusorganisaatioiden edustajat.

Fennovoima päätyi hankkeen alasajoon sen jälkeen kun Ukrainan sota oli vienyt rakentamiselta edellytykset.

Venäläisen laitetoimittaja Rosatomin piti tuottaa muun muassa ydinvoimalan reaktorin paineastia Ukrainassa. Tehdas sijaitsee Itä-Ukrainassa, jossa on käyty taisteluja sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan.

Fennovoiman mukaan sopimus on keskeytetty myöhästymisen ja toimituskyvyttömyyden takia.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle