Hyppää sisältöön

Miten Nato-jäsenyys näkyisi Keski-Suomessa? – katso kolme vastausta

Mahdollisen Nato-hakemuksen alueelliset vaikutukset koskevat esimerkiksi maakunnan puolustusteollisuutta ja maanpuolustustahtoa.

Varusmiesten maastovarustusta.
Keski-Suomessa arvellaan, että kiinnostus maanpuolustustoimintaan lisääntyy Nato-jäsenyyden myötä entisestään. Kuva: Yle
Aino Ässämäki,
Marja Roiha
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on nopeassa tahdissa etenemässä kohti Naton jäsenyyden hakemista. Miten Suomen Nato-hakemus näkyisi Keski-Suomessa. Ylen kyselyssä esiin nousivat kiinnostus maanpuolustukseen, puolustusteollisuuden vahvistuminen ja yritysten epävarmuuden väheneminen.

Puolustusteollisuus vahvistuu

Keski-Suomessa toimii useita puolustus- ja turvallisuusalan yrityksiä. Niille voi avautua uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

– Mahdollinen Nato-jäsenyys näkyisi Keski-Suomessa lähinnä puolustusvoimien toimintojen vahvistuvassa roolissa, puolustusteollisuuden vahvistumisena sekä keskisuomalaisen vahvan kyberturvallisuusosaamisen merkityksen kasvamisena, sanoo maakuntajohtaja Pekka Hokkanen Keski-Suomen liitosta.

Myös Keski-Suomen kauppakamarissa uskotaan, että Nato-jäsnyydellä voi olla merkitystä sen jäsenyrityksille.

– Meillä on jonkin verran puolustusteollisuutta täällä ja odotuksia oli hävittäjähankintojen jälkeen, että tänne tulee siitä osa. Uskon, että odotus vahvistuu Nato:n myötä. Keskisuomalainen elinkeinoelämä hyötyy tältä osin Nato-jäsenyydestä, sanoo toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

Jämsässä toimivassa Patriassa uskotaan, että pitkällä aikavälillä Nato-jäsenyys avaa uusia mahdollisuuksia.

Myös Laukaassa toimivan ruutia valmistavan Nammon arvio on samansuuntainen.

– Tulevaisuudessa voi avautua uusia vientimahdollisuuksia Nato:n yhteishankintoihin liittyen, johtuen siitä että osassa Nato:n yhteishankinnoissa valinnat kohdistuvat vain Nato-maiden toimittajiin, sanoo toimitusjohtaja Ilkka Heikkilä Nammo Vihtavuori Oy:stä.

Kiinnostus maanpuolustukseen lisääntyy edelleen

Reserviläisyhdistysten toiminta on kevään aikana alkanut kiinnostaa entistä useampia.

– Kiinnostus reserviläisyhdistysten jäsenyyteen on tämän kevään aikana noussut jo nyt huippuunsa Ukrainan tapahtumien myötä. Natoon liittyminen todennäköisesti kasvattaa kiinnostusta edelleen. Turvallisuuspoliittisen tiedon saanti, ampumaharrastuksen aloittaminen ja sotilasurheilu on toimintaa johon halutaan mukaan, kertoo toiminnanjohtaja Tapio Paappanen Keski-Suomen reserviläispiiristä.

Paappanen arvelee, että Naton myöstä kansainväliseen sotilasurheilutoimintaan voi myös tulla mukaan lisää maita.

– Reserviläispiiriimme tämä ei heti suoranaisesti vaikutaa. Yksittäisiä jäseniä voi osallistua kilpailuihin ulkomailla ja piirinä voimme olla mahdollisesti järjestämässä kilpailutapahtumia jos niitä Reserviläisurheiluliitto päättää Keski-Suomessa järjestää, Paappanen arvioi.

Paappanen uskoo, että sotilaallisen liittoutumisen myötä maanpuolustustahto tulee säilymään korkealla.

–Sillä on iso merkitys Suomen kokonaisturvallisuuteen.

Yritysten epävarmuus vähenee

– NATO-jäsenyyden voi nähdä tuovan ennustettavuutta maakunnan kehittämistyöhön turvallisuustilanteen vahvistuessa, sanoo maakuntajohtaja Hokkanen.

Myös Kauppakamari arvioi hakemuksen tuovan yrityksille vakautta.

– Jonkin verran tämä Nato-päätös vaikuttaa rauhoittavasti. Julkisuudessakin on spekuloitu niin sanotusta maariskistä, jota kansainväliset yritykset ja investoijat saattaisivat nähdä, jos Suomi ei liity Nato:on. Nyt tämä riski poistuu. Etenkin Euroopan ulkopuoliset Nato-maat voivat kokea tämän hyvänä asiana, sanoo Hiltunen.

Suosittelemme