Hyppää sisältöön

Hoitajien työriidan venyminen tuo Satakunnan kunnille ja sairaanhoitopiirille odottamattomia säästöjä

Hoitajaliittojen päätös olla hyväksymättä niille tarjottua sovintoratkaisua tarkoittaa, että palkankorotuksiin varattuja rahoja jää ainakin toistaiseksi säästöön. Satakunnassa kyse on miljoonista euroista.

Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen 11. toukokuuta.
Superin ja Tehyn puheenjohtajat Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen kertoivat 11.5. Tehyn ja Superin hylkäävän sovintoesityksen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnan kunnissa ja Satakunnan sairaanhoitopiirissä saadaan odottamattomia säästöjä, kun hoitajat hylkäsivät heille esitetyt palkankorotukset ja riita uudesta työehtosopimuksesta uhkaa pitkittyä.

Työehtosopimusneuvottelut ovat olleet äärimmäisen vaikeat, koska hoitajaliitot vaativat merkittävästi muita aloja suurempia palkankorotuksia, joihin työnantajan mukaan ei ole varaa.

Hoitajat vaativat muita suurempia korotuksia

Hoitajien edustajat tyrmäsivät viime viikolla sovittelijan antaman sovintoesityksen, joka olisi nostanut kunta-alan palkkoja viidellä prosenttiyksiköllä muita aloja enemmän viiden vuoden aikana. Muut kunta-alan liitot ja työnantajat olisivat sopimuksen hyväksyneet.

Hoitajaliittojen eli Tehyn ja Superin mukaan korotusehdotus oli luokattoman huono. Liitot valmistelevat nyt suunnitelmaa, jolla ne saisivat jäsenensä eroamaan työpaikoistaan.

lapsi istuu leikkaussalin sängyllä
Hoitajia työssään Satasairaalassa. Kuva: Mari Kahila / Yle

Hoitajien palkat ennallaan ensi vuoteen?

Hoitajien joukkoirtisanoutumiset toteutetaan mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella, joten palkankorotuksetkin voivat siirtyä jopa pitkälle ensi vuoteen. Lasku korotuksista menisi siis valtiolle eikä enää kunnille, jotka eivät jatkossa järjestä sote-palveluja.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka muille aloille – ehkä myös muille kunta-alan työntekijöille – on tämän vuoden puolella tullut pääosin ainakin 1,8 prosentin palkankorotuksia, hoitajat saavat edelleen samaa palkkaa kuin aiemminkin. Mahdollisesti työstään irtisanoutuneille hoitajille palkkaa ei makseta lainkaan.

Miljoonaluokan säästöt

Kuntien omistama Satakunnan sairaanhoitopiiri laski Ylen pyynnöstä, että hoitajille sovintoesityksessä tarjottu palkankorotus olisi tuonut tänä vuonna jopa 1,3 miljoonan euron kulut. Ne saattavat nyt jäädä toteutumatta.

Pohjois-Satakunnan sote-palvelut järjestävän PoSan säästöt puolestaan olisivat 175 000 euroa. Koko Satakunnan tasolla voidaan siis puhua useiden miljoonien eurojen säästöistä.

Satasairaalan katolla oleva kyltti
Satakunnan sairaanhoitopiiri säästää 1,3 miljoonaa euroa, jos hoitajien palkankorotuksia ei tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Helpottaa kuntien tilannetta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudessa kyse on pienistä puroista, mutta hoitajien kiistan jatkuminen helpottaa hieman kuntien talouspaineita.

Kääntöpuolena on Tehyn ja Superin ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka pidentää hoitojonoja ja vaikeuttaa muutoinkin palvelujen järjestämistä. Ja palkankorotusten toteutumattomuus näkyy toki myös hieman odotettua pienempinä verotuloina, sillä hoitajien tuloistaan maksamat verot päätyvät pääosin kunnille.

Uutisesta voi keskustella Yle Tunnuksella 17.5. klo 23 saakka.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme