Venäläisyhtiö RAO Nordic keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaiyönä yhdeltä. Syynä on yhtiön mukaan maksuliikenteen vaikeutuminen. RAO Nordic on kertonut, että sillä on ollut vaikeuksia vastaanottaa maksuja markkinoille myymästään sähköstä pakotteiden vuoksi.
Käytännössä ilmoitus tarkoittaa sitä, ettei Suomeen toistaiseksi tule venäläistä sähköä ollenkaan, kantaverkkoyhtiö Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Reima Päivinen sanoo. Energiayhtiö Fortum on jo aiemmin keskeyttänyt sähkön tuonnin Venäjältä Imatran kohdalta kulkevan voimajohdon kautta.
Sähkön riittävyys Suomessa ei ole Fingridin mukaan uhattuna vaikka Venäjältä ei tule sähköä. Sähköä on tuotu Venäjältä viime aikoina noin kymmenen prosenttia Suomen kokonaiskulutuksesta.
– Nyt on tietysti kevät-kesä ja kulutuksen määrä on vähentynyt talven huippukulutuksesta. Suomi pärjää ihan hyvin ilman Venäjän sähköä. Korvaavaa sähköä tulee kotimaisesta tuotannosta tai tuonnista lähinnä Ruotsista ja Baltian suunnalta, Päivinen sanoo.
Hänen mukaansa RAO Nordicin ilmoitus tuli sikäli yllättäen, että tuonti päättyy niin pian. Toisaalta tässä kansainvälisessä tilanteessa venäläisen sähkön tuonnin katkaisua on osattu ennakoida, Päivinen sanoo.
Energia-alan etujärjestö Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän mielestä RAO Nordicin päätöksen ajoitus on arveluttava.
Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat eilen kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.
– Näin äkillinen ilmoitus herättää kysymyksen siitä, onko RAO Nordicin kertoma syy todellinen.
Leskelä arvelee, että venäläisen sähkön tuonnin lakkauttaminen liittyy Suomen Nato-jäsenyyden hakemiseen.
Tuonnin katkaisulla hintavaikutuksia
Kun sähkön tuonti Venäjältä päättyy, vähenee sähkön tarjonta Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla, minkä seurauksena sähkön tukkuhinta tulee todennäköisesti nousemaan.
– Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa sähkön hinta on huomenna kalliimpaa kuin esimerkiksi Ruotsissa, Jukka Leskelä sanoo.
Valtaosa kuluttajista kuitenkin ostaa sähkönsä toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tai kiinteällä hinnalla. Näin ollen venäläisen sähkön tuonnin päättymisellä ei ole nopeaa vaikutusta tavalliselle kuluttajalle, Fingridin Reima Päivinen sanoo.
– Toki kun tukkuhinta nousee, siirtyy se jollain aikavälillä myös kuluttajahintoihin.
Suomen valtion ja suomalaisten eläkeyhtiöiden omistaman Fingridin siirtokapasiteettia ei ole rajoitettu kokonaan eli sitä voidaan vielä käyttää, jos RAO Nordic päättäisikin jatkaa sähkön tuontiaan.
Fingrid vähensi venäläisen sähkön kapasiteettia varautuen häirintää
Fingrid vähensi venäläisen tuontisähkön maksimikapasiteettia huhtikuun lopussa. Tätä Fingrid perusteli sähköjärjestelmään kohdistuvilla riskeillä "muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa".
Tuolloin Reima Päivinen kertoi, että kapasiteetin rajoittaminen liittyi Venäjän mahdollisiin vaikutusyrityksiin varautumiseen Nato-hakemusprosessin keskellä.
– Suomessa viranomaiset ovat todenneet, että Nato-keskustelun yhteydessä voi esiintyä ulkoista häirintää, joka voi kohdistua infrastruktuuriin, Päivinen sanoi.
Suomen omavaraisuus sähkön tuotannossa on kasvussa kotimaisen tuulivoimatuotannon lisääntymisen ja Olkiluoto 3:n ydinreaktorin myötä. Fingridin arvion mukaan Suomi on sähköenergian suhteen omavarainen jo ensi vuonna.
Aiheesta voi keskustella lauantaihin 14. toukokuuta kello 23 saakka.
Juttua korjattu 19.47: Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja on Reima Päivinen, ei Raimo Pitkänen kuten jutussa aiemmin luki.
Juttua muokattu 20.13: Lisätty Jukka Leskelän kommentit sekä tieto siitä, että Fingrid laski venäläisen tuontisähkön kapasiteettia huhtikuun lopussa.
Lue lisää: