Hyppää sisältöön

Sara Kuiviston kevät meni täysin pieleen "pienen ötökän" takia ja nyt on tullut uusi takaisku – viime kesän SE-tehtailu tuskin toistuu: "Pitää olla realisti"

Sara Kuivisto ei vielä tiedä, milloin hän pystyy aloittamaan kaksien arvokisojen kesäkauden. Tällä viikolla Kuivisto sai jalkoihinsa ihotulehduksen.

Sara Kuivisto Kalevan kisoissa 2021.
800 ja 1 500 metrin SE-nainen Sara Kuivisto toipuu vielä suolistoloisen aiheuttamasta sairastumisesta, mutta on jo pystynyt harjoittelemaan. Kuva: Jussi Saarinen / AOP
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskimatkanjuoksija Sara Kuivisto nousi viime kesänä Tokiossa yhdeksi Suomen olympiajoukkueen isoimmista onnistujista, kun hän juoksi uuden Suomen ennätyksen jokaisessa startissaan. Sekä 800 metrillä että 1 500 metrillä porvoolaisjuoksija eteni välieriin, eikä finaalipaikatkaan jääneet uusilla SE-ajoilla paljosta kiinni.

Tänä keväänä Kuivisto on kuitenkin kohdannut uransa pahimpia vastoinkäymisiä. Belgradin MM-halleissa alkanut sairastelu pilasi koko kevään harjoitusjakson. Lopulta, yli kuukauden epätietoisuuden jälkeen, heikon olon ja vatsakipujen aiheuttajaksi selvisi Dientamoeba fragilis -niminen suolistoloinen.

Samanlaista kahden matkan SE-tykitystä tuskin nähdään tällä kaudella, Kuivisto arvioi ennen kesän ensimmäistäkään kilpailua.

– 800:lle minut saadaan varmasti tosi hyvään kuntoon, sitä en epäile ollenkaan. Mutta valitettavasti pitää olla realisti. Voi olla niin, että tonnivitoselta minulta ei tulla tänä kesänä ennätyksiä näkemään, Kuivisto kertoo.

Kuivisto ei ole pystynyt tekemään lainkaan tehoharjoittelua miltei kahteen kuukauteen, ja juoksumäärät ovat olleet kaukana normaalista.

– Tonnivitonen vain vaatii niin paljon kilometrejä ja isoja tuntimääriä harjoittelua. Kasille, kun tekee kovia tehoharjoituksia, niin kyllä minun kuntoni siihen riittää. Tonnivitonen vaatii puhdasta rautaista kuntoa, Kuivisto sanoo.

Ihotulehdus pakotti juoksemaan paljain jaloin

Kuivisto kertoo, että hänen olonsa on parantunut viime viikkojen aikana roimasti. Ensi viikolla selviää, onko loinen saatu häädettyä elimistöstä.

Uusimman takaiskun Kuivisto kohtasi tällä viikolla. Hän sai jalkoihinsa ihotulehduksen, ilmeisesti lääkkeiden vaikutuksesta.

– En pysty oikein pitämään kenkiä sen takia. Onneksi sain siihen jo apua ja hoitoa, ja se on paranemaan päin. Uskon, että parin päivän sisällä pääsen juoksemaan kengät jalassa, enkä vain paljain jaloin. Kyllä tässä on koeteltu, Kuivisto huokaa.

Ennen sairastumistaan Kuivisto ehti parantaa sisäratojen Suomen ennätyksiä molemmilla matkoilla.

– Tämä tuntuu niin turhalta koko juttu. Pikku ötökkä tulee mahaan ja sekoittaa koko pakan. Eniten harmittaa se, että olin niin loistavassa kunnossa talvella. Siitä olisi ollut ihan unelmatilanne jatkaa MM-hallien jälkeen harjoittelua. Se meni ihan pieleen, Kuivisto harmittelee.

Sara Kuivisto aurinkolasit päässä Ruotsi-ottelussa.
Kuivisto näkee vaikeuksien jälkeen valoa tunnelin päässä. Koko kevääksi kadonneet energiat ovat vihdoin palaamassa. Kuva: Lehtikuva

Kuivisto on jo nimetty Suomen joukkueeseen sekä 800 että 1 500 metrille heinäkuun puolivälissä Yhdysvaltain Eugenessa alkaviin MM-kisoihin.

Elokuun EM-kisoissa Münchenissä Kuivistolla olisi hyvät saumat menestyä: tonnivitosen ennätyksellään 4.02,35 hän oli viime kauden Euroopan tilastossa seitsemäntenä ja kasisatasen ennätyksellään 1.59,41 yhdeksäntenä. Aikataulu sallisi Kuiviston mukaan vain yhdelle matkalle osallistumisen.

Kuivisto myöntää, että etenkin kesän ensimmäiset arvokisat Oregonissa tulevat melko nopeasti vastaan. Ainakin alkukesän suunnitelmat menivät täysin uusiksi.

– En osaa sanoa, koska aloitan kauden, mutta se ehdottomasti siirtyy. En aio puolikuntoisena kilpailla. Pitää harjoitella hyvin, jotta olen oma kova itseni ennen kuin kilpailen. En kuitenkaan poissulje sitä, ettenkö voisi kisata MM-kisoissa. En osaa sanoa, miltä tämä kesä tulee näyttämään, mutta siihen ei pidä liikaa takertua, Kuivisto kertoo päättäväisenä.

Kymmenen kultamitalia Kalevan kisoissa voittanut Kuivisto on hallinnut kotimaista keskimatkan juoksua jo usean vuoden ajan ja tehnyt historiaa lajinsa kaikkien aikojen parhaana suomalaisnaisena.

Hän uskookin, että yhden kevään vaikeudet eivät merkitse isossa kuvassa, vaikka hyvän vireen kadottaminen onkin tehnyt pahaa.

– Se auttaa, että en ole mikään junnu. Minulla on käsitys tästä hommasta, että tiedän, että pari kuukautta urastani ei kaada mitään. Tämä on nyt vaikea hetki, mutta kyllä tästä vielä noustaan ja tullaan vahvempana takaisin, 30-vuotias Kuivisto sanoo.

Lue myös:

Seitsemän urheilijaa nimettiin yleisurheilun MM-joukkueeseen – SE-tykki Sara Kuivisto juoksee jälleen kaksi matkaa

Sara Kuivisto jäi 11:nneksi MM-hallikisojen 1 500 metrillä – suomalainen kertoi voineensa eilisestä saakka hyvin huonosti: "Minuun on iskenyt joku pöpö"

Suosittelemme