Hyppää sisältöön

Leijonat karisti alkutahmeuden ja nollasi Norjan tyylikkäästi: Puhuttanut tappelujäähy yllätti Lammikonkin, Vatanen hereillä Armian tähtihetken kanssa

Leijonat pudotti Norjan kyydistä toisessa erässä ja vei MM-kisojen avausottelusta voiton puhtaasti 5–0. Montrealin NHL-apu Joel Armia iski A-maajoukkueuransa ensimmäisen maalin, ja Jussi Olkinuora pelasi nollapelin.

Leijonat juhlii kolmatta maalia Norjaa vastaan jääkiekon MM-kisojen avausottelussa 2022.
Marko Anttila syötti, ja Hannes Björninen iski Leijonien kolmannen maalin. Kuva: Tomi Hänninen
Henri Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Leijonat aloitti koti-MM-kisat Tampereella voittamalla Norjan maalein 5–0 (1–0, 2–0, 2–0). Suomen maaleista vastasivat Harri Pesonen, tehot 1+2 kerännyt Toni Rajala, Hannes Björninen, Joel Armia sekä Jere Sallinen.

Leijonat ratkaisi ottelun terävällä toisella erällä, johon joukkue paransi merkittävästi avauskolmanneksen otettaan. Suomen luistin liikkui vauhdikkaammin, Leijonat hyökkäsi laadukkaammin ja Jukka Jalosen suojatit myös kamppailivat paremmin kuin hermostuneessa avauserässä, jossa Jussi Olkinuora joutui torjumaan useita pahoja norjalaispaikkoja ja Suomen hyökkäykset jäivät lyhyiksi.

Suomen aktiivinen painostus toisessa erässä tuotti tulosta ajassa 31.37, kun Rajala nappasi kiekon hyökkäysalueella huolimattomalta norjalaispuolustajalta. Terävä ja tarkka laukaus pienestä kulmasta yllätti norjalaisvahti Henrik Haukelandin, ja Suomi johti 2–0.

Lisää seurasi muutama minuutti myöhemmin, kun Norjan hyökkäys katkesi keskialueelle ja Marko Anttila syötti vastahyökkäyksestä nelosketjun sentterille Björniselle tyhjän maalin.

Päätöserässä Ässien kasvatti Armia laukoi Leijonien neljännen maalin ylivoimalla Sami Vatasen ja Rajalan syötöistä. Osuma oli Montrealin NHL-vahvistukselle A-maajoukkueuran ensimmäinen, ja varakippari Vatanen kävi poimimassa kiekon Armialle talteen.

– Vatanen kysyi, oliko ensimmäinen maali. Vastasin kyllä, Armia kuvaili.

– Totta kai tuntuu hyvältä. En osaa luokitella, mihin järjestykseen ensimmäisiä maaleja laittaa.

Loppunumerot 5–0 ampui Rajalan ja Niklas Frimanin esitöiden jälkeen uransa 16. maajoukkueosumalla Sallinen.

Vaikeassa avauserässä Suomi sai helpottavan avausosuman ajassa 18.29 yhdestä erän parhaista hyökkäyksistä. Kapteeni Valtteri Filppula pelasi kiekon kulmasta keskelle Armialle, joka jatkoi kiekon suoraan oikealle takatolpalle Harri Pesoselle. Langnaun hyökkääjä pääsi huudattamaan äänekästä kotiyleisöä ohittamalla Haukelandin, ja osuma jäi lopulta voittomaaliksi.

Juho Lammikko hanskasi Christian Kaasastulin kanssa jääkiekon MM-kisojen avausottelussa Tampereella 2022.
Juho Lammikko sai toisen erän lopussa viisiminuuttisen tappelurangaistuksen. Kuva: Tomi Hänninen
Saku Mäenalanen ja Magnus Brekke tappelivat MM-avauksessa.
Kolmannessa erässä Saku Mäenalanen otti yhteen Magnus Brekken kanssa. Molemmat lensivät suihkuun. Kuva: Tomi Hänninen

Ottelua värittivät myös tappelunujakat. Toisen erän lopulla Juho Lammikko hanskasi hieman maalinedustalla Christian Kaasastulin kanssa, ja molemmille tuomittiin viisiminuuttiset rangaistukset kuitenkin niin, että molemmat saivat jatkaa ottelua jäähyjen jälkeen. Kolmannessa erässä Saku Mäenalanen otti yhteen Magnus Brekken kanssa, ja molemmat lensivät ottelusta suihkuun.

Tuomiot hämmensivät, sillä kansainvälisissä peleissä ei aiemmin ole nähty NHL:stä tuttuja viiden minuutin rangaistuksia tappelusta siten, että peliä saa vielä jatkaa. IIHF:n uusimmissa tulkinnoissa sellaisiakin rangaistuksia voi kuitenkin tuomita. Lammikon ja Kaasastulin jäähy ihmetytti myös siksi, koska moni ei nähnyt nujakassa edes tappelua.

Lammikko piti Leijonien MM-avauksen tunnetasosta.

– Saamastani viiden minuutin jäähystä vähän kyllä yllätyin. Ei sille voi oikein mitään, Lammikko kommentoi.

– Minusta tämä oli hyvä ja tunteellinen peli. Saku (Mäenalanen) puolusti hyvin itseään kolmannessa erässä. Hieno jääkiekko-ottelu kaikkiaan.

Olkinuora tarvitsi nollapeliinsä 20 torjuntaa. Yleisöä Suomen avausottelussa Tampereen areenassa oli 11 413.

Suomi jatkaa turnausta lauantaina kohtaamalla kello 20.20 Latvian, joka hävisi avausottelussaan Yhdysvalloille 1–4.

Suomi – Norja 5–0 (1–0, 2–0, 2–0)

18.29 1–0 Harri Pesonen (Joel Armia – Valtteri Filppula)

31.37 2–0 Toni Rajala

36.06 3–0 Hannes Björninen (Marko Anttila – Ville Pokka)

41.36 4–0 Joel Armia (Sami Vatanen – Toni Rajala) yv

57.56 5–0 Jere Sallinen (Niklas Friman – Toni Rajala)

FIN Jussi Olkinuora 11+3+6=20

NOR Henrik Haukeland 7+12+8=27

Yleisöä 11 413.

Lue myös:

MM-torikokous: Leijonien ympärillä on liuta kysymysmerkkejä, kun kansa janoaa maailmanmestaruutta – pystyykö Jukka Jalonen murtamaan kirouksen?

Kommentti: Leijonille voi siunaantua timanttisia vahvistuksia – Hintzillä ja Heiskasella on viimeinen sauma nousta esiin

Yle seuraa jääkiekon MM-kotikisoja: Leijonat kohtaa Latvian klo 20.20 | Suomi karkasi Norjalta avauspelissä | Tältä näytti Tampereen areenassa

Tällä joukkueella Leijonat aloittaa MM-kotikisat – uusille NHL-vahvistuksille jäi vielä tilaa

Suosittelemme