Hyppää sisältöön

Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä – Putin vastasi, että se olisi virhe

Putinin mukaan Suomeen ei kohdistu minkäänlaisia turvallisuusuhkia.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin.
Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin keskustelivat puhelimitse Niinistön aloitteesta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle, Mikhail Metzel / AFP
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut lauantaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Venäläisen uutistoimiston RIA:n mukaan Putin vastasi Niinistölle, että liittyminen Natoon olisi Suomelta virhe. Putinin mukaan Nato-jäsenyys vahingoittaisi Suomen ja Venäjän suhteita.

Putin myös korosti Niinistölle puhelussa, ettei Suomeen kohdistu minkäänlaisia turvallisuusuhkia.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö kuitenkin totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön.

Niinistö korosti Putinille, että liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Suomi haluaa Niinistön mukaan jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, presidentti Niinistö sanoo tiedotteessaan.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.Viimeksi Niinistö ja Putin ovat keskustelleet maaliskuussa sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Suomen valtionjohto ilmoitti torstaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Niinistö ja pääministeri Sanna Marin toivoivat Suomen jättävän Nato-jäsenhakemuksen mahdollisimman nopeasti.

Hallituksen odotetaan päättävän Nato-jäsenhakemuksesta huomenna sunnuntaina. Sen jälkeen asia tulee eduskunnan käsittelyyn maanantaina ja tiistaina.

Juttua täydennetty 14.5. klo 17.25. Lisätty viittaukset presidentin kanslian tiedotteeseen ja venäläiseen uutistoimistoon RIA:aan.

Uutispodcast sukelsi Ylen arkistoihin ja katsoi, miten Niinistön Nato-kanta on vuosien mittaan elänyt. Entä milloin Niinistö oikein teki lopullisen päätöksen siitä, että Suomen on syytä hakeutua Natoon?

Lisää aiheesta:

Analyysi: Venäjän mediassa Yhdysvallat marssittaa Suomea Natoon, Venäjä itse ei ole tehnyt mitään väärää

Päivittyvä artikkeli Suomen Nato-ratkaisun tärkeimmistä tapahtumista

Tuoreimmat uutiset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Asiantuntija uskoo, että Turkki pyrkii lypsämään Nato-mailta vastapalveluksia – "Nopea hakemuskäsittely ei ole välttämättä realismia"

"Ei ole kauheasti muita vaihtoehtoja" – Näin valtiojohto päätyi viemään Suomen Natoon

Suosittelemme