Hyppää sisältöön

Keihäänheiton MM-voittajan huima kaari hätkähdytti – Tero Pitkämäki ja Petteri Piironen kertovat olosuhteiden suuresta merkityksestä

Muutama esimerkki antaa osviittaa siitä, millainen vaikutus olosuhteilla saattoi olla Dohan Timanttiliigan tuloksiin.

Anderson Peters håller upp Grenadas flagga bakom sig.
Anderson Peters juhli keihäänheiton viimeisintä MM-kultaa vuonna 2019. Tokion olympialaisissa hän jäi karsintaan.
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantaina Dohassa pidetyssä Timanttiliigan kauden avauksessa nähtiin huimia keihäskaaria, kun Grenadan Anderson Peters kiskaisi viimeisellä kierroksella peräti 93,07 ja Tshekin Jakub Vadlejch toiseksi viimeisellä 90,88. Lisäksi Peters heitti viidennellään 90,19.

Vuonna 2019 Dohassa maailmanmestaruuden voittanut Peters paransi kolme vuotta vanhaa ennätystään lähes kuudella metrillä. Grenadalainen meni kaikkien aikojen tilastossa sijalle viisi. Uudella keihäsmallilla tehty maailmanennätys on Tshekin Jan Železnýn vuonna 1996 heittämä 98,48.

Viime vuoden olympiahopeamitalisti Vadlejch liittyi myös uutena miehenä 90 metrin kerhoon. Hänen edellinen ennätyksensä oli viisi vuotta sitten tehty 89,73.

Dohan keihäskisa käytiin kovassa myötätuulessa, mikä suosi urheilijoita. Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piirosen mukaan Petersin ja Vadlejchin pitkät kaareet johtuivat pitkälti juuri erinomaisista olosuhteista.

Roimia parannuksia

Olosuhdehyödystä voi kertoa jotain se, että ennen perjantaita Petersin tämän kauden paras tulos oli 84,26. Lähes yhdeksän metrin parannus on raju.

– Olosuhteet olivat aika optimaaliset keihäänheittoon. Oli lämmintä. Radan pinnassa oli kevyt myötätuuli ja yläkerroksissa oli kova myötätuuli. Tuollaisissa olosuhteissa on mahdollista tehtä hyviä tuloksia. Komeita tuloksia, Piironen sanoo.

Piirosen mielestä Petersin ja Vadlejchin eiliset kärkitulokset ovat viisi metriä kaksikon oikeaa nykytasoa parempia.

– He ovat varmasti hyvässä kunnossa. Jos kärkimiehiltä otetaan viisi metriä tuloksesta pois netraaleissa olosuhteissa heitetyssä kisassa, ollaan varmaan heidän todellisella suoritustasollaan. Voisi sanoa, että olosuhteet toivat viisi metriä lisää 4–5 kärkiheittäjän osalta.

Kilpailun kolmas oli Saksan Julian Weber tuloksella 86,09. Kilpailun suurin yllättäjä oli neljänneksi sijoittunut Portugalin 21-vuotias Leandro Ramos, joka kiskaisi uuden Portugalin ennätyksen 84,78. Viime vuonna Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen Topias Laineelle kullan hävinnyt Ramos jäi viikko sitten kauas 80 metrin rajasta.

– Ramos heitti viikko sitten 75 metriä ja nyt kymmenen metriä pidemmälle. En usko, että yhtäkkiä hirvittävän merkittäviä kuntopiikkejä suorituksessa tulee. Olosuhteilla on ollut iso vaikutus tuloksiin. Jos ottaa viisi metriä pois tuloksesta, ollaan heidän normaalilla tulostasollaan, kun mennään seuraaviin kisoihin, Piironen arvioi.

Jakub Vadlejch tuulettaa.
Jakub Vadlejch kiskaisi Tokiossa olympiahopeaa. Hän paransi Dohassa peräti viiden vuoden takaista ennätystään. Kuva: Getty Images

Pitkiä kaaria ennenkin

Onhan Dohan kyseisellä stadionilla toki nähty aiemminkin huimia kaaria. Saksan Thomas Röhler täräytti viisi vuotta sitten nykyisen ennätyksensä 93,90. Vuotta myöhemmin Röhler, Johannes Vetter sekä Andreas Hoffman puhkaisivat kaikki 90 metrin rajan.

Kyseisen paikan tuntee hyvin SUL:n toisena keihään lajivalmentajana toimiva Tero Pitkämäki, joka heitti siellä vuonna 2015 voittoon tuloksella 88,68. Dohan Timanttiliigan kisat ovat yleensä eri stadionilla, millä kolmen vuoden takaiset MM-kisat järjestettiin.

– Katsomo on sopivan korkea. Kentän pinnalle ei tuule kovin kovaa, mutta yläpuolella saattaa tuulla aika merkittävästi. Näin oli ainakin vuonna 2017, kun Röhler heitti 93,90. Silloin ylempänä tuuli varmaan kolme tai neljä metriä sekunnissa. Se kyllä selvästi auttoi heittäjiä, jotka pystyvät heittämään korkeamman profiilin heittoja, Pitkämäki kertoo.

Perjantain kisassa olosuhde oli lähes samankaltainen. Pitkämäki sanoo, että tuuli oli nyt jopa vähän kovempi.

– Varsinkin Peters ja Vadlejch hyötyvät siitä, sillä he heittävät yleensä aika korkeita siivuja. Kyllä noiden tulosten eteen pitää silti heittää, Pitkämäki antaa tunnustusta kaksikolle.

Anderson Peters MM-kisoissa 2019.
Anderson Peters yllätti kolme vuotta sitten MM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Maailmanmestarin olympiapettymys

Peters voitti kolme vuotta sitten hieman yllättäen keihäänheiton maailmanmestaruuden. Tuolloin suosikin viittaa aseteltiin Saksan Vetterille ja Viron Magnus Kirtille.

Peters on syntynyt vuonna 1997. Kyseinen ikäluokka on keihäänheiton osalta erittäin lahjakas, sillä samaan vuosikertaan lukeutuvat Tokiossa olympiakultaa juhlinut Intian Neeraj Chopra sekä Suomen Oliver Helander.

Grenadalla varttuneen Petersin heittokäsi harjaantui aikoinaan hänen tähdätessään kivillä hedelmäpuun antimiin. Nuorempana Peters ihaili suomalaisia keihäänheittäjiä.

– Minulle on ollut aina luontaista heittää. Lapsena heittelimme säännöllisesti kiveä saadaksemme mangoja ja omenoita. Mangopuumme olivat todella korkeita, Peters kertoi vuonna 2019 World Athleticsin haastattelussa.

Dohan MM-kisojen jälkeen Petersillä on ollut vaikempaa. Tokion olympialaisissa hän jäi karsintaan.

Tuuliavuista huolimatta Peters näyttäisi palanneen kolmen vuoden takaiselle huipputasolleen.

– Hän näyttäisi olevan samassa kunnossa kuin silloin MM-kisoissa. Hän on aika varma heittäjä, Pitkämäki toteaa.

Lue lisää:

Kova tuuli vesitti Topi Raitasen kauden avauksen ja näyttöpaikan Timanttiliigassa – "Hiekkapölyä keuhkot ja silmät täynnä"

Thomas Röhler eli keihäsunelmaansa, kunnes korona ja selkävamma astuivat kuvaan – vaikeuksien keskellä isyys toi elämään arvokasta perspektiiviä

Lapsuutensa tragediasta kertonut Miia Sillman sai kiven sydämeltään ja huomasi, miten Suomi on muuttunut paremmaksi – "Enää ei ole mitään salattavaa"

Suosittelemme sinulle