Hyppää sisältöön

Laajan huumejutun käsittely alkoi aamulla hovioikeudessa – Niko Ranta-aho vaatii tuomion alentamista, Janne Tranberg kiistää kaikki syytteet

Lähes neljäkymmentä vastaajaa on valittanut Katiska ykkösen tuomioista Helsingin hovioikeuteen.

Niko Ranta-aho.
Niko Ranta-aho Katiska 2- huumejutun pääkäsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2021. Kuva: Lehtikuva
Ulla Malminen,
STT

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään maanantaina laajan doping- ja huumausainerikoskokonaisuuden, niin sanotun Katiska ykkösen käsittely.

Helsingin käräjäoikeuden huhtikuussa 2021 antama tuomio koski kaikkiaan 53:ä vastaajaa. Käräjäoikeus antoi yhteensä yli 200 vuotta vankeusrangaistuksia muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Ankarimmat tuomiot saivat Janne Tranberg ja Niko Ranta-aho, jotka katsottiin käräjäoikeudessa päätekijöiksi.

Tänä vuonna hovioikeus käsittelee asiaa 38 valittajan osalta. Niko Ranta-aho vaatii hovissa tuomionsa alentamista. Janne Tranberg kiistää edelleen kaikki syytteet. Tranbergin mukaan Ranta-aho on toiminut ilman häntä.

Pääkäsittely on pääosin Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa. Käsittelylle on varattu 45 istuntopäivää. Viimeinen istuntopäivä on 31. lokakuuta.

Hovioikeus käsittelee syytteitä eri osioihin (siirryt toiseen palveluun) pilkottuna. Esimerkiksi Ranta-ahoa koskeva ensimmäinen syytekohta on esillä vasta kesäkuun puolella.

Ranta-aho tunnusti osan rikoksista aiemmin

Käräjäoikeudessa Niko Ranta-aho sai 11 vuoden vankeustuomion. Cannonballin entiselle johtajalle Janne Tranbergille langetettiin 12 vuoden ja 11 kuukauden tuomio.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho ja Tranberg organisoivat järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, jonka yhteydessä Suomeen tuotiin suuria määriä vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita vuosina 2017–2019.

Huumaus- ja dopingaineita myytiin muun muassa maastokätköjä ja varastoja hyödyntämällä sekä anonyymissä verkossa. Rikoshyötyä siirrettiin esimerkiksi virtuaalivaluutan avulla ja jättämällä rahakuoria tyhjään ajoneuvoon oikeuden mukaan.

Ranta-ahon rangaistusta käräjäoikeudessa lievensi se, että hän tunnusti kesken käräjäkäsittelyn omalta osaltaan pääosan rikoksista. Ranta-aho ei maininnut tunnustuksessaan Tranbergia.

Lisäksi hän paljasti maastokätköjä, joista saatiin takavarikoitua huomattava määrä huumausaineita.

Ranta-aho kuitenkin kiistää osan huumemääristä sekä sen, että olisi tehnyt rikokset osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Ranta-ahon mukaan tunnustamisen pitäisi alentaa vankeustuomiota enemmän kuin käräjäoikeus katsoi. Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aholle olisi pitänyt langettaa 13 vuoden tuomio, mutta tunnustamisen vuoksi sitä alennettiin kahdella vuodella.

Lisäksi hän pitää käräjäoikeuden laskelmaa rikoshyödystä liian suurena.

Myös Katiska kakkonen tulee hovin käsittelyyn

Ranta-aho tuomittiin viime kesänä vankeuteen myös niin kutsutussa Katiska kakkonen -huumejutussa. Lisää istuttavaa tuli vain kaksi vuotta, kun käräjäoikeus otti huomioon Katiska ykkösessä langetetun tuomion.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho syyllistyi Katiska kakkosen rikoksiin, kun hän oli päässyt vapaaksi Katiska ykkösen tutkintavankeudesta ja odotti siitä tuomiota. Jutuissa on myös muita samoja syytettyjä.

Oikeuden mukaan Ranta-aho toi muiden syytettyjen kanssa Suomeen ekstaasia ja huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Tuomion mukaan Ranta-ahon rooli oli keskeinen rikosten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Hän oli hankkinut huumausaineet ja järjestänyt niiden lähettämisen ja kuljettamisen Suomeen.

Ranta-aho on valittanut myös tästä tuomiosta hovioikeuteen.

Juttua on täydennetty 16.5.2022 klo 13.19 seuraavilla asioilla: Ranta-aho ei maininnut tunnustuksessaan Tranbergia. Ranta-ahon mukaan tunnustamisen pitäisi alentaa vankeustuomiota enemmän kuin käräjäoikeus katsoi. Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aholle olisi pitänyt langettaa 13 vuoden tuomio, mutta tunnustamisen vuoksi sitä alennettiin kahdella vuodella. Lisäksi hän pitää käräjäoikeuden laskelmaa rikoshyödystä liian suurena. Tranbergin mukaan Ranta-aho on toiminut ilman häntä.

Aiheesta lisää:

Katiska-huumejutusta on tulossa valitusten suma – ainakin 35 tuomittua haluavat viedä jutun hovioikeuteen

Oikeus jakoi Katiska-huumejutussa jopa 200 vuotta vankeusrangaistuksia – tämä odottaa nyt vankeuteen tuomittuja

Niko Ranta-aholle kaksi vuotta vankeutta Katiska 2 -huumejutusta – Ranta-aho helpottunut, syyttäjä viemässä asian hoviin

Espanjan huumerannikolla aurinko paistaa myös suomalaisrikollisille – "Rosvot ajavat luksusautolla ja poliisit tulevat potkulaudalla perässä"

Niko Ranta-ahoa vastaan nostettu uusia syytteitä: koko huumeiden salakujetusringissä 19 epäiltyä

Poliisi paljasti laajan huumeiden salakuljetusringin ennen kuin aineet ehtivät markkinoille – pääepäiltynä Niko Ranta-aho

Suosittelemme sinulle