Hyppää sisältöön
Eduskunnan täysistunnossa äänestettiin Suomen hakemisesta Naton jäseneksi.

Eduskunta äänesti Suomen Natoon hakemisen puolesta selvin luvuin 188–8 – Haavisto: "Pulinat pois, tänä iltana allekirjoitetaan hakemuskirje Natoon"

Kansanedustajat antoivat vahvan tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle.

Tekijät

Suomi on matkalla Natoon

  • Eduskunta on äänestänyt Suomen hakemisesta sotilasliitto Naton jäseneksi äänin 188–8.
  • Yhtään tyhjää ääntä ei annettu. Poissa oli kolme edustajaa.
  • Äänestyksessä vastakkain olivat mietintö, jonka mukaan Suomen on haettava Naton jäsenyyttä sekä vastaesitys, jonka mukaan Suomen tulee pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana.
  • Hallitus käsittelee eduskunnan päätöksen valtioneuvoston istunnossa ja presidentin esittelyssä kello 17.50.
  • Presidentti Sauli Niinistö on valtiovierailulla Ruotsissa, joten presidentin esittely pidetään etäyhteyksin.
  • Suomen Nato-hakemuskirjeen allekirjoittaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).
  • Tässä jutussa seurattiin eduskunnan maanantaina alkanutta Nato-keskustelua. Suomen Nato-ratkaisun seuraavia askeleita voit seurata täältä.

Eduskunnasta selvä tuki Natoon hakemiselle

Ylivoimainen enemmistö kansanedustajista yli puoluerajojen kannattaa Suomen hakemista Naton jäseneksi. Natoon hakemista kannattaa 188 ja vastustaa 8 kansanedustajaa. Poissa äänestyksestä oli 3 kansanedustajaa.

Natoon hakemista vastaan äänestivät Katja Hänninen (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Anna Kontula (vas.), Merja Kyllönen (vas.), Markus Mustajärvi (vas.), Mika Niikko (ps.), Ano Turtiainen (vkk.) sekä Johannes Yrttiaho (vas.).

Poissa äänestyksestä olivat Hanna-Kaisa Heikkinen (kesk.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Matti Semi (vas.). Semi ja Kymäläinen joutuvat jäämään pois koronan takia ja Heikkinen on juuri saanut kolmannen lapsensa.

Kannanmuutoksia nähtiin viime hetkillä. Esimerkiksi aiemmin kriittisesti suhtautunut SDP:n Raimo Piirainen äänesti tiistaina Natoon hakemisen puolesta.

Seuraavaksi hallitus käsittelee eduskunnan päätöksen valtioneuvoston istunnossa ja presidentin esittelyssä kello 17.50.

Sen jälkeen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoittaa hakemuksen.

– Äänestystulos on selvä. Pulinat pois ja tänä iltana allekirjoitetaan hakemuskirje Natoon, Haavisto sanoi toimittajille eduskunnassa äänestyksen jälkeen.

Haaviston mukaan hakemuskirje toimitetaan Naton pääkonttoriin Brysseliin mahdollisesti huomenna, yhdessä Ruotsin kanssa.

Katso Ylen erikoislähetys äänestyksestä alta:

Tallenne Ylen erikoislähetyksestä eduskunnan Nato-äänestyksestä.
Matti Koivisto

Nato-äänestys eduskunnassa tauon jälkeen

Palautekeskustelu on päättynyt ja eduskunta siirtyy lyhyelle tauolle. Historiallinen äänestys Suomen hakemisesta Natoon alkaa kello 15.25.

Vastakkain ovat vasemmistoliiton Markus Mustajärven esittämä vastaesitys ja ulkoasiainvaliokunnan mietintö, jossa yhdytään hallituksen aiemmin esittämään kantaan, jonka mukaan Suomen olisi haettava Naton jäseneksi.

Matti Koivisto

Äänestyksen hetki lähenee

Puheenvuoropyyntöjä on jäljellä 8 ja palautekeskustelun päätteeksi äänestetään.

Puheenvuoro saa kestää korkeintaan 5 minuuttia, joten eduskunta pääsee pian äänestämään Suomen hakemisesta sotilasliitto Naton jäseneksi.

Natosta on keskusteltu eduskunnassa eilisestä aamupäivästä lähtien. Eilinen lähetekeskustelu kesti yli 14 tuntia ja sen aikana puheenvuoroja käytettiin yhteensä 212.

Ylen koostamien tietojen mukaan vain 37 kansanedustajaa jätti eilisen aikana puheenvuoron käyttämättä. Grafiikan eilisistä puheenvuoroista näet alta:

Tulikukka Fresnes de

Tästä äänestestään: Markus Mustajärvi kertoi vastaehdotuksensa

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi kertoi vastaesityksensä sisällön. Tämän ja ulkoasiainvaliokunnan Nato-jäsenyyden hakemista kannattavan mietinnön välillä eduskunta tiistaina äänestää.

Mustajärven esitys kuuluu näin: Suomi ei hae sotilasliitto Naton jäsenyyttä vaan pysyy myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana. Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi vastustaa Suomen liittymistä Natoon.

Vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho ja Katja Hänninen kannattavat omissa puheenvuorossaan Mustajärven esitystä. Kannatetusta esityksestä joudutaan äänestämään.

Myös Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen on tehnyt oman vastaesityksensä ja ehdottanut kielteistä kantaa Nato-jäsenyyden hakemiselle, mutta Turtiaisen esitystä ei ole toistaiseksi kannatettu.

Matti Koivisto

Äänestys varmistui – vasemmistoliitosta vastaesitys

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo vahvistaa ryhmäpuheenvuorossaan, että vasemmistoliiton ryhmästä on tulossa vastaesitys mietinnölle.

– Erilaisten painotusten perusteella vasemmistoliiton ryhmästä tulee tukea sekä mietinnölle, että edustaja Mustajärven ehdotukselle, jonka hän omassa puheenvuorossaan tulee tekemään, Saramo sanoo.

Eduskunnan kannasta Suomen hakemisesta Natoon joudutaan siis äänestämään. Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi on kertonut jo aiemmin aikovansa tehdä vastaesityksen, mikäli muut eivät tällaista tee.

Saramon mukaan Naton jäsenenä pidäke hyökätä yksinomaan Suomeen on suurempi, mutta jäsenenä mahdollisuus joutua muualla joutuviin sotiin on suurempi.

Nato-äänestys eduskunnassa. Markku Mustajärvi vas.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi saapumassa täysistuntosaliin. Kuva: Jani Saikko / Yle

Toista päivää kestäneen Nato-keskustelun aikana eduskunnassa on monessa puheenvuorossa viitattu Suomen historiaan.

Omassa ryhmäpuheenvuorossaan kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen lainaa presidentti J.K Paasikiveä ja viittaa sodissa taistelleiden isoisiensä tekemiin uhrauksiin.

Paasikiven mukaan kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, ja Mykkäsen mielestä samasta on kyse myös Suomen hakemisessa Naton jäseneksi.

– Tänään eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pitää tosiasiana, että mikään liitto Natoon kuulumattomien kesken ei olisi tarpeeksi vahva, Mykkänen sanoo.

– Uskon, että presidentti Paasikivi olisi tosiasioiden tunnustamisen kannalla myös tämän päivän ulkopoliittisessa ympäristössä.

Matti Koivisto

Eduskunnassa keskustelu Natosta jatkuu – äänestystä odotetaan iltapäivään

Eduskunnan täysistunnossa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) esittelee alkuun ulkoasianvaliokunnan mietinnön. Ulkoasiainvaliokunta kannattaa Suomen hakemista Naton jäseneksi.

Mietinnön sisällöstä kerrottiin aiemmin tiedotustilaisuudessa, josta kerrotaan tarkemmin alla.

Seuraavaksi eduskuntaryhmät pitävät omat ryhmäpuheenvuoronsa, joiden jälkeen kansanedustajat aloittavat keskustelun.

Puheenvuoropyyntöjä on tällä hetkellä 36, mutta uusia pyyntöjä voidaan esittää kesken istunnon. Puheenvuorojen pituus on korkeintaan 5 minuuttia.

Mikäli joku kansanedustajista tekee keskustelun aikana vastaesityksen, joutuu eduskunta äänestämään mietinnön ja vastaesityksen väliltä. Eduskunta pääsee siis todennäköisesti äänestämään Suomen Nato-jäsenyydestä iltapäivän aikana.

Jussi Halla-aho esittää UAV:n nato-päätöksensä eduskunnalle.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitteli Nato-mietinnön eduskunnalle. Kuva: Jani Saikko / Yle
Matti Koivisto

Ulkoasiainvaliokunta: Ei reunaehtoja Natoon pyrittäessä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta katsoo yksimielisessä mietinnössään, että Suomen on haettava Naton jäseneksi. Valiokunta ei pidä myöskään tarpeellisena reunaehtojen tai varauksien esittämistä Natoon pyrittäessä.

Valiokunnan mukaan Suomen turvallisuusympäristö on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena heikentynyt ratkaisevasti.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitteli Nato-mietinnön tiedotustilaisuudessa.

Ulkoasiainvaliokunnan mietintöä tiedotustilaisuudessa esittelevä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) korostaa, että myös Natoon hakematta jättäminen olisi ratkaisu, johon liittyisi riskejä.

Ulkoasiainvaliokunnan mukaan ei ole odotettavissa, että tilanne normalisoituisi tai luottamus Venäjän ja länsimaiden välillä palautuisi näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Suomen kyky puolustaa aluettaan sotilaallisilta hyökkäyksiltä on valiokunnan mukaan sinänsä hyvä, mutta mahdollisuudet torjua sellaisia kaukovaikutteisia aseita joita Venäjä käyttää Ukrainassa laajasti sekä sotilas- että siviilikohteita vastaan, ovat hyvin rajalliset.

Suomen on valiokunnan mukaan nostettava hyökkäämisen kynnystä pidäkkeellä ja pelotteella. Olemassa olevista vaihtoehdoista Nato-jäsenyyden katsotaan olevan Suomelle vahvin mahdollinen lisäsuoja.

Halla-aho: Laki kieltää ydinaseiden sijoittamisen Suomen maaperälle

Eduskunnassa on käyty paljon keskustelua Naton ydinaseiden sijoittamisesta Suomeen ja tämän mahdollisuuden torppaamisesta etukäteen.

Halla-aho pitää edes ehdotusta ydinaseiden sijoittamisesta Suomeen äärimmäisen epätodennäköisenä, mutta tällaisessa tapauksessa voimassa oleva ydinenergialaki kieltäisi hänen mukaansa ydinaseiden sijoittamisen Suomen maaperälle.

Ydinaseisiin tai Suomeen sijoitettaviin Nato-joukkoihin liittyviä varaumia ei mietinnössä esitetä.

Suomen toimintaa Natossa voidaan valiokunnan mukaan linjata myöhemmin kerran vaalikaudessa tehtävän ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä.

Valiokunnan mietinnön pohjana toimivat kaksi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa käsittelevää selontekoa. Niistä ensimmäinen valmistui huhtikuun alkupuolella, eikä siinä otettu suoraan kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen. Natoon hakemista puoltava tiiviimpi selonteko julkaistiin sunnuntaina.

Matti Koivisto

Ulkoasiainvaliokunnan mietintö julkaistu

Ulkoasiainvaliokunnan tiedotustilaisuus alkaa kymmenen minuutin kuluttua, mutta mietintö on julkaistu jo eduskunnan verkkosivuilla. Sen keskeinen sisältö tiivistyy sanatarkasti näin:

Eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan, jonka mukaisesti Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton (North Atlantic Treaty Organisation, Nato) jäsenyyttä. Lisäksi eduskunta edellyttää, että se saa ajantasaisesti tietoa jäsenyyshakemuksen käsittelyn etenemisestä.

Matti Koivisto

Ulkoasiainvaliokunnan Nato-mietintö valmistui pikavauhtia

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on viimeistellyt Nato-selontekoa koskevan mietintönsä tiistai-aamun kokouksessaan pikavauhtia.

Vain parinkymmenen minuutin kokoustamisen jälkeen valmistunut mietintö on yksimielinen. Mietinnön mukaan Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä. Sen sisältö esitellään tarkemmin tiedotustilaisuudessa kello 11.

Valtioneuvoston selontekoa Suomen liittymisestä sotilasliitto Natoon käsiteltiin eilen yöhön asti venyneessä täysistunnossa.

Ulkoasiainvaliokunnan mietintö tulee eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi kello 12 alkavassa täysistunnossa.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) esittelee mietinnön ja mietinnöstä käydään keskustelu. Jos salissa esitetään mietintöön vastalauseita, sen sisällöstä äänestetään.

Vastalause todennäköisesti tulee, sillä vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi on ilmoittanut Uuden Suomen haastattelussa esittävänsä vastalauseen, mikäli muut eivät näin tee.

Kun eduskunnan kanta Nato-jäsenyyteen on saatu, palaa asia valtioneuvoston käsiteltäväksi. Nato-ratkaisu saa lopullisen sinettinsä, kun presidentti Sauli Niinistö tekee päätöksen presidentin esittelyssä.

Niinistö on tällä hetkellä valtiovierailulla Ruotsissa, joten näyttää siltä, että Niinistö voi tehdä päätöksen etäyhteyksin Tukholmasta.

Suosittelemme sinulle