Hyppää sisältöön

Venäjän sotapropagandan levittäminen Suomen kautta ei ole hyväksyttävää, sanovat mepit – Sarvamaa sulkisi Yandexin konesalit heti

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan Kyberturvallisuuskeskuksen pitäisi tehdä selvitys yhtiön toiminnasta. Mepit aikovat edistää Yandexin joutumista EU:n pakotelistalle.

Ihmiset kannattelevat suurta EU:n lippua.
EU on asettanut Venäjälle jo viisi pakotepakettia. Niihin kuuluu kohdennettuja henkilöpakotteita, talouspakotteita ja diplomaattisia toimia. Kuvituskuva. Kuva: Ana Fernandez / AOP
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Europarlamentaarikot katsovat, että Venäjän suurimman hakukoneyhtiö ja nettiportaali Yandexin toimintaan Suomessa pitäisi puuttua.

Kysyimme suomalaismepeiltä viime viikolla sähköpostitse, mitä mieltä he ovat venäläisyhtiön toiminnasta Suomessa.

Yhtiö jakaa palvelinkeskustensa kautta venäläisille maan hallituksen hyväksymien medioiden uutisia eli tällä hetkellä myös Ukrainan vastaista sotapropagandaa. Yksi yhtiön viidestä palvelinkeskuksesta sijaitsee Mäntsälässä. Sen roolia sotapropagandan jakamisessa ei tarkkaan tiedetä. Suomen datakeskus on suunniteltu Yandexin kansainvälisiä toimintoja varten, mutta propagandaksi laskettavaa materiaalia saattaa tästä huolimatta kulkea myös Suomessa sijaitsevien servereiden kautta.

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja Aleksei Zhumykin ei kiellä sitä mahdollisuutta, että venäläismedioiden uutisia jaettaisiin myös Mäntsälän konesalien kautta. Hän toteaa sähköpostivastauksessaan, että useat palvelut eivät rajoitu tiettyyn alueeseen tai maahan, vaan ne ovat asiakkaiden saatavilla kaikkialla maailmassa.

Ylen kyselyyn vastasi kymmenen edustajaa Suomen 14 europarlamentaarikosta.

Osa mepeistä kieltäisi Yandexin toiminnan välittömästi

Europarlamentaarikot pitävä Yandexin toiminta Suomessa epäilyttävänä.

Lähes kaikki Ylen kysymyksiin vastanneet mepit totesivat,ettei ole hyväksyttävää, että yhtiö todennäköisesti jakaa Suomesta käsin propagandaa Ukrainan sodasta venäläisille.

Kokoomuksen Petri Sarvamaan edustaa tiukinta linjaa. Hän olisi valmis kieltämään Yandexin toiminnan heti, koska pitää henkilökohtaisesti selvänä, että propagandaa jaetaan myös Suomen kautta.

– Kannatan palvelinkeskuksen välitöntä sulkemista ja uskon, että tähän kyllä keinot löydetään, jos vain tahtoa löytyy. Venäläisen sotapropagandan levittäminen Mäntsälästä käsin lienee aivan riittävästi perusteltu syy, hän sanoo.

Sarvamaan mielestä Suomen pitäisi ottaa esimerkkiä Baltian maista, jotka ovat jo kieltäneet Yandexin taksipalvelu Yangon toiminnan.

Myös vihreiden Heidi Hautalalle kuvio vaikuttaa olevan selvä. Moni venäläinen ja venäläistaustainen lukee päivittäiset uutisensa hakukoneyhtiö Yandexin nettiportaalista, joka kokoaa tietoa Venäjän hallinnon hyväksymistä uutislähteistä, hän kirjoittaa.

– Putinin hallintoon tai Ukrainan sotaan kriittisesti suhtautuvia julkaisuja sivustolta ei löydy. Yandex on tätä kautta sotkeutunut sotapropagandan levittämiseen ja informaatiovaikuttamiseen, Hautala toteaa.

Perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen mielestä Yandexin toimintaa pitäisi kontrolloida, jos siihen pystytään. Hän kuitenkin katsoo, että melkoinen osa venäläisistä on jo niellyt valhesyötin, eikä muuksi muutu.

Yandex ei myönnä sotapropagandan jakamista

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja Aleksei Zhumykin ei ota suoraan kantaa sotapropagandan jakamisväitteisiin. Hän kertoo Ylelle sähköpostitse, että Yandex News on uutisten koostajana samanlainen kuin Googlen uutiset. Zhumykinin mukaan yhtiön algoritmien toimintatapa on julkista tietoa.

– Kaikki uutiset kerätään automaattisesti tiedotusvälineistä. Niiden otsikot ja sisältö näytetään ilman muutoksia, hän sanoo.

Venäjän lain mukaan Yandex News työskentelee vain Venäjän mediavalvontarekisteriin virallisesti rekisteröityjen julkaisujen kanssa, Zhumykin toteaa.

Kysymykseen jakaako Yandex uutisia Mäntsälän servereiden kautta Venäjällä, Zhumykin ei anna suoraa vastausta. Hän kertoo, että Suomen palvelinkeskuksessa on kymmeniä tuhansia palvelimia, jotka tallentavat tietoja ja käsittelevät käyttäjien pyyntöjä. Lisäksi useat palvelut eivät rajoitu tiettyyn alueeseen tai maahan, vaan ne ovat asiakkaiden saatavilla kaikkialla maailmassa.

Yandexin datakeskustoimintojen johtaja ihmettelee, että yhtiö on joutunut Suomessa suurennuslasin alle. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (SDP) kertoi Ylelle toissa viikolla, että Yandex on erityistarkkailussa.

– Emme ymmärrä taustalla olevaa perustetta, koska Yandex on kansainvälinen yritys, eikä sitä kohtaan ole asetettu pakotteita, toteaa datakeskustoimintojen johtaja Zhumykin sähköpostivastauksessaan.

Kyberturvallisuuskeskukselta halutaan selvitys Yandexin toiminnasta

Suuri osa Ylen kyselyyn vastanneista mepeistä katsoo, että Yandexin mahdollisesta sotapropagandan levittämisestä Venäjällä pitäisi tehdä tarkempi selvitys.

Nils Torvalds (RKP) kirjoittaa pitävänsä ilmiötä vastenmielisenä, mutta katsoo sen lopettamisen olevan vaikeaa. Hän toteaa, ettei Suomessa voida toimia kuten Putinin Venäjällä eli lähettää uusi laki eduskuntaan ja kieltää näin Yandexin toiminta.

– Pitää pystyä osoittamaan, että yritys levittää vihapuhetta ja sotaa lietsovia valeuutisia, Torvalds sanoo.

Keskustan meppi Elsi Katainen toteaa, että yhtiön laillisuus täytyy selvittää välittömästi.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen on samoilla linjoilla, koska pakotelistalle lisäämisen pitäisi perustua uskottavaan tietoon. Pietikäinen ehdottaa selvityksen tekijäksi Kyberturvallisuuskeskusta.

Myös konkaripoliitikko keskustan Mauri Pekkarinen katsoo, että kyberturvallisuusviranomaiset tai liikenne- ja viestintäministeriö olisivat oikea taho tutkimaan, jakaako Yandex sotapropagandaa Mäntsälän konesalien kautta.

Pietikäisen mukaan pitäisi myös selvittää, onko EU:n alueella muita vastaavanlaisia palvelinkeskuksia.

Europarlamentaarikot aikovat edistää yhtiön joutumista pakotelistalle

Suomalaiset europarlamentaarikot aikovat edistää Yandexin päätymistä EU:n pakotelistalle. Parlamentti ei varsinaisesti päätä sanktioista, mutta edustajat voivat yrittää vaikuttaa asiaan verkostojensa kautta.

Pakotteiden suurista linjoista päättävät EU-maiden johtajat. Päätöksiä valmistellaan komissiossa ja pysyvien edustajien komiteassa eli Coreper:ssä, jossa istuvat jäsenmaiden suurlähettiläät.

Sarvamaa (kok.) kertoo, että jo maaliskuun alussa joukko europarlamentaarikkoja jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen aiheesta, mutta EU on kyennyt asettamaan vain Yandexin toimitusjohtajan Tigran Khudaverdyanin pakotteiden piiriin.

EU perusteli Khudaverdyaniin kohdistuvia pakotteita sillä, että Yandexin entisen uutispäällikön mukaan yritys oli olennainen tekijä Ukrainan sotaa koskevien tietojen salaamisessa venäläisiltä.

– Tarvitaan huomattavasti lisää painetta komissioon ja neuvostoon, ja tässä meidän suomalaisten meppien täytyy pitää kovempaa ääntä, toteaa Sarvamaa.

Sarvamaa toivoo asiaan vetoapua myös Suomen hallitukselta.

Myös Miapetra Kumpula-Natri (SDP) ja Vasemmistoliiton Silvia Modig katsovat, että Yandexin pakotelistalla joutumista pitää tarkastella osana seuraavia sanktiokierroksia.

– Myös pakotteiden mahdollinen laajentaminen vääristellyn sisällön välittämiseen osana propagandakoneistoa voi tuoda Yandexin Euroopan toiminnot sanktioiden piiriin, Kumpula-Natri kirjoittaa.

Hänestä on kiusallista, jos EU:n tehokkaita teknologiapakotteita heikennetään Suomessa sijaitsevaa datakeskusta hyväksi käyttäen.

Modig katsoo, että propaganda on konkreettinen osa Venäjän sotastrategiaa ja sen toteuttamista ei pidä sallia Suomesta käsin.

– Valeuutisilla pyritään muokkaamaan venäläisten asenteita myönteiseksi sotaa ja Putinin politiikkaa kohtaan, ja siten edesautetaan väkivallan ja ihmisoikeusrikosten jatkumista. Tilanteeseen pitäisi pystyä puuttumaan, ja tällaisetkin toimijat saada EU:ssa pakotelistalle, hän sanoo.

Virkkunen: Yandexin tietoja käytetty myös Putinin vastustajien pidättämiseen

Kokoomuksen meppi Henna Virkkusen mukaanYandex on aiemmin luovuttanut Venäjän viranomaisille dataansa, jota on käytetty Putinin hallinnon vastustajien pidättämiseen. Virkkunen toteaa, ettei sitä voida mitenkään hyväksyä, etenkään, jos toiminta mahdollistetaan Suomessa sijaitsevan serverikeskuksen avulla.

Virkkunen katsoo, että olisi perusteltua asettaa EU:n toimesta pakotteita sekä yhtiölle että sen johtajille.

Heidi Hautalan kertoo, että EU on jo asettanut RT-kanavaan ja Sputnik-radioon kohdistuvia pakotteita, joilla pyritään suitsimaan EU:n alueella leviävää disinformaatiota. Hän toteaa tämän voivan toimia mallina mahdollisille Yandexiin kohdistuville pakotteille.

Ylen Yandexia koskeviin kysymyksiin jättivät mepeistä vastaamatta: Alviina Alametsä, Eero Heinäluoma, Ville Niinistö ja Laura Huhtasaari.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 19.5.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Venäläisen hakukoneyhtiön toiminta Suomessa herättää huolta – "Yandex on erityistarkkailussa", sanoo ministeri Timo Harakka

Venäläisen hakukonejätti Yandexin vaikeudet Suomessa jatkuvat – yhtiö toisensa jälkeen kieltäytyy myymästä sille sähköä

Mäntsälä saa lämpöä jatkossa pelletistä – venäläisen datakeskuksen hukkalämpö katkolla, kun sähkösopimusta ei syntynyt

Suosittelemme