Eduskunta käy parhaillaan historiallista keskustelua Suomen hakeutumisesta puolustusliitto Naton jäseneksi.
Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi uskoo, että Nato-jäsenyydellä on useita myönteisiä vaikutuksia Lapille. Natoon kuuluminen lisää vakautta ja turvallisuutta, mikä tukee sekä investointeja Lappiin että Lapin matkailua.
Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala laskee, että Nato-jäsenyyden vaikutukset elinkeinoelämälle ovat pelkästään positiivisia.
– Lapin ja Suomen houkuttelevuus esimerkiksi investointiympäristönä on paljon vakaammalla pohjalla Nato-jäsenyyden jälkeen, uskoo Ansala.
Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen muistuttaa, että vaikka Suomi on koettu aina turvalliseksi ja vakaaksi maaksi, niin Natoon-liittyminen lisää sitä entisestään.
– Jäsenyys lisää turvallisuuden tunnetta ja vakuuttaa ihmisiä entisestään, että vaikka maailmalla rytisee, niin meillä asiat järjestellään.
Maakuntajohtaja odottaa satsauksia varuskuntiin
Turvallisuusliittoon kuulumisella on todennäköisesti vaikutuksia myös puolustusvoimien toimintaan Lapissa.
– Lappi on jo nyt sotilaallisesti vahva. Meillä on kolmella paikkakunnalla vahvat varuskunnat ja niitä tullaan varmasti edelleen vahvistamaan, ja sillä on positiivinen merkitys aluetalouteen, laskee maakuntajohtaja Mika Riipi.
Euroopan suurimman ampumaharjoitusalueen, Rovajärven, merkitys kasvaa, ja liikenneyhteyksiä sinne on parannettava.
– Se voi lisätä meidän tie- ja ratayhteyksien parantamista.
EU parantaa sotilasjoukkojen liikkuvuuden mahdollisuuksia unionin sisällä Military mobility -hankkeilla, ja Riipin mukaan Suomi on jo käynyt keskusteluita rahoituksen hakemisesta tämän kautta Rovajärven ympäristön liikenneyhteyksien parantamiseen.
Lisäksi myös liikenneyhteyksiä Norjan, Ruotsin ja Suomen välillä voi olla tarve parantaa, Riipi sanoo.
Muutoinkin Suomi on Riipin mukaan saari ilman Lappia, eli huoltovarmuutta voi olla syytä parantaa Lapin rajojen kautta.
– Jäämeren satamiin tullaan varmasti pitkällä aikajänteellä panostamaan.
Ratalinjaus Suomesta Pohjois-Norjaan kulkisi Kirkkoniemen sijaan tulevaisuudessa todennäköisemmin Narvikiin tai Tromssaan, Riipi sanoo.
Lue myös:
Ylen kysely: Nato-jäsenyydellä on suomalaisten vankka tuki – 76 prosenttia haluaa Suomen Natoon