Hyppää sisältöön

Vuoden Tiedekynä -palkinnon voitti vaikeasti kehitysvammaisten vuorovaikutusta tutkinut Sonja Miettinen

Kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus jää vajaaksi.

Anonyymi ihminen katsoo televisiota pyörätyolissa.
Tutkimuksen mukaan ryhmäkotien työntekijöillä on liian vähän aikaa ja tilaa kehittää arjen vuorovaikutusta kehitysvammaisten kanssa. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
STT

Koneen Säätiö on myöntänyt Vuoden Tiedekynä -palkinnon Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Sonja Miettiselle artikkelista, jossa tarkastellaan vaikeasti kehitysvammaisten sosiaalista vuorovaikutusta ryhmäkodeissa. Palkinnon arvo on 25 000 euroa.

Miettinen havainnoi tutkimuksessaan kolmen syvästi kehitysvammaisen aikuisen vuorovaikutustapoja ryhmäkodeissa.

Tutkija huomasi, että ryhmäkotien työntekijöillä on liian vähän aikaa ja tilaa kehittää arjen vuorovaikutusta kehitysvammaisten kanssa. Hoitajat vaihtuvat tiuhaan, he eivät välttämättä vietä aikaa asukkaiden kanssa muuten kuin fyysisten hoitotoimenpiteiden aikana ja voivat olla epävarmoja, millaista fyysistä vuorovaikutusta kehitysvammaiselle voi antaa.

Miettisen artikkeli Syvästi kehitysvammaisen aikuisen mahdollisuudet yhteisyyden kokemiseen – etnografinen tutkimus sosiaalisesta vuorovaikutuksesta suomalaisissa ryhmäkodeissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistiin Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

"Muutoksen täytyy lähteä hoivatyön johtajista ja tilaajista"

Miettinen on työskennellyt vammaistutkimuksen parissa koko työuransa ajan väitöskirjansa jälkeen. Hän arvioi tutkimuksessa, että vaikeasti kehitysvammaiset saavat hyvää fyysistä hoivaa, mutta sosiaalinen vuorovaikutus on jäänyt vajaaksi.

– Kehitysvammaiselle olisi tärkeää antaa aikaa ja mukautua hänen tapaansa olla, Miettinen sanoo Koneen Säätiön tiedotteessa.

Miettinen toivoo, että hoivatyön sääntöjä ja tavoitteita kehitettäisiin, jotta kehitysvammaisten toimintamahdollisuudet vahvistuisivat. Hauskanpito ja yhdessä oleminen voitaisiin määrittää vaikeasti kehitysvammaisten kanssa toimivien henkilöiden työtehtäväksi

– Yksittäinen hoitaja ei pysty saamaan muutosta aikaan, vaan muutoksen täytyy lähteä hoivatyön johtajista ja tilaajista, Miettinen sanoo tiedotteessa.

Vuoden Tiedekynä -palkinto jaetaan vuosittain tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen taidokkaasti. Sen tarkoituksena on tukea suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta.

Suosittelemme sinulle