Hyppää sisältöön

Aarni Pahajoki, 28, perusti sirkuksen – oma laji löytyi kuolemanpyörästä

Pahajoki perusti Sirkus Saarnin kaksi vuotta sitten. Sirkusteltta löytyi Tsekeistä, ja sitten piti hommata vielä oma rekka.

Mies hymyilee punaisen sirkusteltan edessä.
Aarni Pahajoki aloitti sirkuksen tekemisen jo kymmenvuotiaana. Nyt hänellä on oma kiertävä sirkus, Sirkus Saarni, johon mahtuu sisään 600 ihmistä. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle
Mia Sivula
Avaa Yle-sovelluksessa

Moni nelostietä pitkin huristellut on ehkä hoksannut, että Rovaniemen kohdalle on noussut iso punainen sirkusteltta. Kyseessä on lappilaislähtöisten sirkustaiteilijoiden perustama Saarni-sirkus, joka viipyy kaupungissa 2. kesäkuuta asti.

Sirkuksen perusti kaksi vuotta sitten Aarni Pahajoki. Hän aloitti sirkuksen tekemisen jo kymmenvuotiaana. Neljä vuotta sitten hän kiersi Sirkus Finlandian mukana seitsemän kuukauden ajan. Syntyi ajatus laittaa pystyyn oma kiertävä sirkus.

– Sanoin iskälle jo teininä, että haluaisin ehkä esiintyä työkseni. Iskä sanoi, että oletko ihan varma. Jos vaikka myyjäksi tai jotain? Mutta lukion jälkeen totesin, että ei tästä tule mitään. Kyllä esiintyminen on minun juttu, Pahajoki kertoo.

Pahajoen isä on Enontekiön Jatunin kylästä lähtöisin oleva, keväällä sairauteen menehtynyt Sven Pahajoki.

Nyt Sirkus Saarniin mahtuu 600 ihmistä sisään, ja sirkustirehtööri Pahajokikin on ehtinyt vasta 28 vuoden ikään.

Punainen sirkusteltta löytyi Tsekeistä. Sitten piti vielä ostaa rekka, jolla telttaa ja tarvikkeistoa voi siirrellä.

– Aika paljon tavaraa pitää saada liikkumaan. On katsomot, lavat, ääniteknologia... Ja paljon ihmisiä tarvitaan tämän kaiken kasaamiseen. Iso tiimi on takana, joka vie tätä hommaa eteenpäin, Pahajoki kertoo.

Sirkus Saarnin esityksissä nähdään teatteria, johon on yhdistetty livemusiikkia ja sirkusta, kuten jongleerausta ja tasapainottelua. Vaarallisimmat lajit ovat Pahajoen mukaan kahdeksan metrin korkeudessa oleva keinutrapetsi, jolla esiintyy Ester Viljanen, sekä kuolemanpyörä.

– Kuolemanpyörä on seitsemän metriä korkea metallirakennelma, jota pitkin juostaan. Niitä ei kovin montaa maailmasta löydy. Juoksen siinä itse. Eihän se riittänyt että laitoin sirkusteltan. Piti vielä ottaa semmoinen laji itselle, että pysyy jännitys yllä.

Haastattelijana Juha Mäntykenttä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme